Batı Hattı'nın ilk taliplisi Shell
BOTAŞ'ın Gazprom'la fiyatta anlaşamayıp Batı Hattı anlaşmasını sonlandırması enerji şirketlerinin iştahını kabarttı. 6 milyar metreküplük ithalat, ihale ile özel sektöre devredilecek. Dün İstanbul'a gelerek Enerji Bakanı ile görüşen Shell CEO'su Peter Vog
Özlem ERMİŞ BEYHAN
Enerji sektöründe bugünlerde "Battı Hattı" rüzgarı esiyor. BOTAŞ'ın Gazprom'dan istediği fiyat indirimini alamayıp Batı Hattı anlaşmasını uzatmaması, özel sektörde büyük bir heyecan yarattı. Birçok yeni şirket kuruluyor, ortaklık görüşmeleri yapılıyor, elinde kontrat olanlar yoğun bir temas trafiği içinde. Dün İstanbul bu ortamda global enerji devi Shell'in CEO'su Peter Voger'i ağırladı. Enerji Bakanı Taner Yıldız ile bir görüşme yapan Voger, gazetecilerle de biraraya geldi. Voger, "Batı Hattı'nın özel sektöre açılması büyük bir adım. Shell olarak fırsatları kolluyoruz" açıklaması yaptı.
Türkiye enerji piyasasında liberalleşme çalışmalarının çok olumlu olduğunu vurgulayan Voger, "Umarım bu fırsatları yatırıma dönüştürürüz. Yapılacak ihaleyi yakından izleyeceğiz. Şefaflık bizim için çok önemli" dedi.
Doğalgaza rekabetçi fiyat gelir
Voger şeffaflıktan kastının 'yasal çerçevenin net ve sağlam olması, mali düzenlemelerin netliği ve sürekli değiştirilmemesi' olduğunu anlattı ve ekledi, "Bütün ülkelerin bu yolda adım atması gerekiyor, Türkiye'nin de. Biz yatırımlarımızda uzun vadeli istikrar ararız." Shell'in global olarak önümüzdeki 3 yılda 100 milyar dolar yatırım planladığını açıklayan Shell CEO'su Türkiye'de büyümeye kararlı olduklarını söyledi. Voger, Türkiye'de arama ve üretim yatırımları için de fırsat kolladıklarını, bu alanlarda da büyümeyi planladıklarını vurguladı.
Voger, Battı Hattı'nın özel sektöre açılmasının doğalgaz fiyatlarına nasıl yansıyacağına dair bir soruyu ise şöyle yanıtladı: "Rekabetçi ihale rekabetçi fiyat getirir. Bence hükümet de bunu istiyor. Piyasanın fiyatı kendi belirlemesi önemli."
Petrolü 50-90 dolar bütçeledi
Shell'in petrol fiyatlarına dair beklentisini 'global büyüme oranları paralelinde orta- uzun vadede artacak' şeklinde özetleyen Shell CEO'su, yatırımlarında petrolü 50-90 dolar, doğalgazı ise 4-8 dolarlık fiyatla bütçelendirdiklerini söyledi. "Her bir enerji damlasından daha fazla katkı elde etmemiz gereken bir döneme giriyoruz" diye konuşan Voger, rüzgar ve bioyakıtlar alanında da yatırıma sıcak baktıklarını, yenilenebilir enerjinin payının yüzde 13'ten 2020'de yüzde 30'lara ulaşmasını beklediklerini anlattı.