Başkanlık sistemi gündeme gelebilir
Başbakan Erdoğan Başkanlık Sistemiyle ilgili olarak, "Halkımız destek vermesi halinde bunu parlamentonun gündemine getiririz" dedi
ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başkanlık Sistemi ile ilgili olarak, "Köklü bir anayasa değişikliğine gidilecekse bu 2011 seçimlerine girerken bu seçimlerde gündemimize oturabilir ve bunu halkımıza sorabiliriz. Halkımız da gerçekten o güçlü desteği bize vermesi halinde biz bunu parlamentonun gündemine getiririz. dedi.
Erdoğan, NTV'de katıldığı canlı yayında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
"Uzlaşma ihtimalinin belirmesinin ardından bu ihtimalin ortadan kalkmasında siz CHP'yi 'işi sulandırmakla" suçluyorsunuz, onlar sizi 'su koyvermekle" suçluyor. 'Üç madde varken 14 maddeye çıkardılar' diyorsunuz ve bunu sulandırmak olarak adlandırıyorsunuz. 14 madde olsa bile bu paketin yarısı demek. Önümüzdeki Genel Kurul sürecinde 14 maddenin mutabakatla kabul edilmesi önemli bir iş günü ve enerji kazancı demek. Bu 14 maddeyi neden elbirliği ile çıkarmakta sakınca görüyorsunuz?" sorusuna üzerine Başbakan Erdoğan, olayın gelişimini anlattı. Erdoğan şunları söyledi:
"İlk açıklamayı sayın genel başkan yaptığı zaman bir şey söyledi. Dedi ki 'Bütün maddeleri çıkarsınlar sadece geçici 15. maddeyi getirsinler çıkaralım' bu süreç böyle başladı. Daha sonra baktık değişti hava. Dediler ki 'Anayasa Mahkemesi, HSYK ve siyasi partilerin kapatılması ile ilgili bu maddeler bir kenara konsun bunun dışındakileri destekleyelim, onları da referanduma götürelim'. Bir ara 'Seçimden sonraya bırakalım çünkü bu parlamento anayasa yapamaz. Bu kadar kısa süre kaldı. Bu kısa süre içinde Anayasa değişikliğini yapamaz' bunu dedi. Daha sonra biraz daha iş değişti bize yazı geldi. Gelen yazı enteresandı. Orada da bağlantılı maddeler söylüyor ondan sonra diyor ki 'Üç ana konuda...' 3 ana konu dediği zaman 11 madde artı üç geçici madde olmak üzere 14 madde bunu kapsıyor. Bunun hangisi samimi, neresi dürüst, neresinden başlayayım? Geçici 15. maddeden mi başlayacağız, 3 maddeden mi başlayacağız, 3 ana konudan mı başlayacağız? Yoksa bu parlamento anayasa değişikliği yapamaz mantığından mı olaya yaklaşacağız? Bir başka tarafı daha var bunun, orası çok daha çirkin bir yaklaşım, siz diyorsunuz ki 'Şunları çıkar, çıkardığın takdirde desteklerim. Çıkarmadığın takdirde Anayasa Mahkemesine götürürüm.' Burada samimiyet var mı? Desteklerim derken bu maddeler doğru ama diğeri olmadığı takdirde Anayasa Mahkemesine götürürken bu maddeler yanlış. Bu kendi içinde çelişki değil mi?"
"Anayasa Mahkemesine getirmeyeceği yönünde bir garanti verilseydi tavrınız farklı olur muydu" denilmesi üzerine Başbakan Erdoğan, "Neyin garantisini veriyoruz. Komisyonda daha yeni başladığı sürede biz bir ifade kullandık. Dedik ki 'Grup başkanvekillerimizi görevlendirelim. Bu işin yasal zemini varsa otursunlar konuşsunlar, üzerinde çalışsınlar olabiliyorsa biz buna varız' dedik ama böyle bir yaklaşım söz konusu olmadı" diye konuştu.
"Geri adım atmayız"
'Siz halka güvendiğinizi söylüyorsunuz. Madem öyle bu 3 madde de ayrı gitsin referanduma. Halk neticede yine onları kabul ederse halkın iradesi kabul edilmiş olacak. Bu da bir düz mantık neticesinde uygulama olamaz mıydı" sorusu üzerine Erdoğan, "Halka götürme noktasında bir sıkıntıları yoksa buyursunlar, o zaman tamamını halka götürelim. Rahat olsunlar, tamamını halka götürelim. Öyle bir karar da alınabilirdi" yanıtını verdi.
Erdoğan, "Şu anda bile mesela Cumhurbaşkanına daha hiç gündemde olmadığı dönemde direk çağrıyı Cumhurbaşkanına yaptılar. Bir defa bu işin muhatabı sayın Cumhurbaşkanımız değil ki, bu işin muhatabı Meclis Başkanlığıdır. Cumhurbaşkanımızın devrede olacağı zaman ancak Meclisten geçtikten sonraki süreçtir. Bu nedir, Sayın Cumhurbaşkanımızı mindere çekme operasyonudur. 'Şark kurnazlığı' dediğim olay oydu" diye konuştu.
"Kapı tamamen kapandı mı?" denilmesi üzerine Başbakan Erdoğan, bu safhada sonra yapılacak bir şeyin olmadığını belirtti. "Parlamento görüşmelerinde üç ana konuda değişikliğe ne kadar açıksınız?" sorusunu da Erdoğan, şöyle yanıtladı:
"(Üç ana başlık) dediğiniz 14 madde. Burada yola girilmişken biz şimdi buradan geri adım atmamız demek, kendi içimizde bir tutarsızlığın olması demektir. Biz beyefendilerin kapısını çaldık, arkadaşlarımızı gönderdik, teklifimizi yaptık. 'Bize katkınız ne olur? Beraber çalışalım' dedik. Önceki dönemde, Sayın Toptan döneminde, Köksal Bey bunlara yazılı çağrı yaptı. O yazılı davete de ne yazık ki olumlu yaklaşmadılar, olumsuz cevap verdiler. 'Gelin bir Anayasa Uzlaşma Komisyonu kuralım bunu gerçekleştirelim' dediler ve buna da yaklaşmadılar. Bütün bunlara rağmen, onların bugüne kadar yaptığı çalışmalar var, anayasa çalışmaları. CHP'nin de yaptığı çalışmalarda var, diğer partilerin yaptıkları da STK'ların yaptıkları var. Bunların hepsini zaten masaya yatırdık. Şu anda hazırlanan bu teklifimizde zaten onların da kendi yaptıkları o değişiklikler var. Bunlar çok ciddi maddeler. 10-11 madde bunların içinde var diye aklımda kaldı. Bunların da hepsini yaptık. Burada her siyasi parti aslında kendini görüyor. Yüksek yargı kendini aslında burada görüyor. Yüksek yargı 'Bize hiçbir şey sorulmadı' diyor. Bizde dosyaları var."
"Başkanlık Sistemi 2011 seçimlerinde gündeme gelebilir"
"Bugün, 2011 sonrası başkanlık sistemi ile ilgili mesajlar verdiniz. 2011'den sonra 2012'de muhtemelen cumhurbaşkanlığı seçimi olabilir. Başkanlık sistemine ne zaman geçilecek, bir anayasa değişikliğinden bahsettiniz. Sayın Cumhurbaşkanı ile bu konuyu konuştunuz mu?" sorusuna Erdoğan, "Sayın Cumhurbaşkanı ile bu konuda herhangi bir görüşmem olmadı" yanıtını verdi.
Başbakan Erdoğan, bir başka soru üzerine başkanlık sistemine ilişkin detaylı değerlendirmenin henüz yapılmadığını belirterek, "Köklü bir anayasa değişikliğine gidilecekse bu 2011 seçimlerine girerken bu seçimlerde gündemimize oturabilir ve bunu halkımıza sorabiliriz. Halkımız da gerçekten o güçlü desteği bize vermesi halinde biz bunu biz bunu parlamentonun gündemine getiririz ve bunun zamanlaması nasıl olacak değerlendirmesini zaten seçim öncesi yapmış oluruz ve böyle bir süreci de çalıştırabiliriz" diye konuştu.
"Yani 2011 seçimi sırasında bunu ön görerek mi kampanya yapacaksınız? Başkanlık sistemine girebilir misiniz?" sorusu üzerine Başbakan Erdoğan, "Nihai kararı vermemiz halinde girebiliriz" yanıtını verdi.