Başbakan'ın öyle bir ifadesi olmadı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Alman mevkidaşı ile bir araya geldi. Basın toplantısında Alman Bakan'a Başbakan Erdoğan'ın Alman vakıflarıyla ilgili açıklaması soruldu. Davutoğlu'ndan düzeltme geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Dolmabahçe'de çalışma yemeğinde bir araya gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Almanya Dışişleri Bakanı Gudio Westerwelle birlikte basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında Başbakan Erdoğan'ın Alman vakıflarıyla ilgili açıklaması da soruldu. "Erdoğan bazı Alman vakıflarının muhalefet partileri aracılığıyla terör örgütüne kaynak aktarımında bulunduğu yönünde açıklaması var. Sizin böyle bir saptamanız var mı?" şeklinde soruya karşılık Westerwelle, PKK'ın Almanya tarafından terör örgütü olarak tanımlandığını hatırlattı ve Başbakan Erdoğan ile görüşmesinde de, bir takım yanlış anlaşılmaların ortadan kaldırıldığını söyledi.

Konuk Bakan, "Alman Yargıtay'ı bir yıl önce şöyle bir karar vermişti: PKK da terör örgütü olarak net bir şekilde ortaya konulmuştur. PKK da Avrupa da bir terör örgütü olarak addedilmektedir ve sıfır hoşgörü söz konusudur" dedi.

Soruya Bakan Davutoğlu müdahale ederek, "Bir kere onu düzeltelim. Başbakan'ın 'herhangi bir Alman vakfının terör örgütüne para aktardığı' gibi bir ifadesi söz konusu değil. Başbakan sadece belediyelere aktarım yapıldığı iddiasında bulundu" şeklinde konuştu.

Terörle mücadelede işbirliği

Davutoğlu, sabah saatlerinde Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile de görüştüğünü hatırlatarak, Westerwelle'ye bu görüşmeyle ve bölgedeki diğer temaslarıyla ilgili de bilgi aktardığını söyledi.

Teröre karşı mücadele konusunda da konuştuklarını anlatan Davutoğlu, "Terörün iki önemli dış ayağının biri, Kuzey Irak'taki fiili yapılanma ve eğitim kamplarıdır, lojistik kamplardır. İkincisi de AB üyesi ülkelerde birçok ad altında faaliyet gösteren derneklerin sağladığı finansal imkanlardır, sempatizan toplamak, militan üretmek üzere kullandığı aktivitelerdir. Biz bu konuda da Almanya ile yakın temas halindeyiz, yakın işbirliği içindeyiz. Geçen sene Alman yüksek mahkemesinin aldığı, PKK'nın terör örgütü olduğu ile ilgili karar çok önemli bir aşama tayin etmiştir. Bu konuda da bundan sonra sadece Türkiye için değil, bütün dünya için büyük tehdit oluşturan teröre karşı faaliyetler konusundaki işbirliğimizi yoğunlaştırarak sürdüreceğiz" şeklinde konuştu.

Türkiye vize yükünü taşımamalı

Öte yandan Davutoğlu, görüşmede vize konusunun da ele alındığını söyledi.

Davutoğlu, "Türkiye'nin doğusundaki ülkeleri Avrupa ülkesi addetmek ya da üyelik sürecine daha hiç başlamamış ülkelere vize kolaylığı sağlamak, vizeleri kaldırmak, buna mukabil Türkiye'nin Avrupalılığını tartışmayı ya da vize konusunda bir çifte standart uygulamayı, AB'nin o çok referansta bulunulan ilkeli tutumuna yakıştıramıyoruz. Türkiye ve Türk halkının artık vize yükünü taşımaması gerektiği kanaatindeyiz. Bu konuyla yakından ilgileneceklerini ve ellerinden geleni yapacaklarını ifade ettiler" şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir