Barzani: Mezhep çatışmasının parçası değiliz
Barzani, Maliki'nin Haşimi'yi tutuklatma girişimiyle başlayan mezhep çatışmalarında taraf olmamakta kararlı olduklarını söyledi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ERBİL - Iraklı Kürt lider Mesut Barzani, Şii Başbakan Nuri el Maliki'nin Sünni Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el Haşimi'yi tutuklatma girişimiyle başlayan mezhep gerginliğine taraf olmamakta kararlı olduklarını ve ülkede federal bir sistem kurulmazsa bunun felaketle sonuçlanacağını söyledi.
Amerikan işgalinin üzerinden dokuz yıl geçmesine rağmen Irak'ın büyük bölümünde Sünni isyancılar ve Şii militanlar arasında çatışmalar sürerken, 2005 yılında yapılan yeni anayasayla federal özerkliğini kazanmış bulunan kuzeydeki Kürt bölgesi görece bir barış ve refah dönemi yaşıyor.
Kendi çıkarlarını doğrudan ilgilendirmediği sürece Kürtler, Bağdat'taki merkezi hükümetin bir türlü aşamadığı siyasi çekişmelerden uzak durmaya ve olası krizlerde arabulucu rolü oynamaya özen gösteriyorlar.
Ancak Haşimi'nin hakkındaki tutuklama kararı üzerine Kürt bölgesine kaçması, Kürtleri mezhepler arası şiddet ortamına varabilecek bir siyasi gerilimde ön plana çıkardı.
Barzani, Reuters ile yaptığı söyleşide, "Bu işin içine çekilmek istemiyorum" dedi.
"Ortadaki mezhep çatışmasının parçası değiliz. Siyasi anlaşmazlıklar ve siyasi mücadelenin elbette parçasıyız ama mezhep çatışmasının değil."
Kürtler Maliki ile, kendisini iktidarı Şiilerin elinde toplamakla suçlayarak parlamentoyu boykot eden, hem Sünni hem de Şiilerin desteklediği Irakiye grubu arasındaki anlaşmazlıkların çözümü için ulusal bir konferans öneriyor.
Konferansın Kürt bölgesinin merkezi olan Erbil'de yapılmasını öneren Barzani, toplantının ne zaman ve nerede yapılacağı konusunda tarafların kararını beklediklerini söyledi.
"Başka yerde yapılsın derlerse bu onların karar vereceği bir şey. Bizim için yer fark etmez. Kanımca tarafların pek çoğu Bağdat'a gitmek istemiyor."
Biz müdahale etmeyiz
Haşimi'nin geleceği konusunda ise Barzani, "Buna adli sistem ve mahkemeler karar verecek. Adli sistemin ne gibi bir yol izleyeceği konusundaki kararına biz müdahale etmeyiz" dedi.
Maliki tarafından ölüm mangaları kurmakla suçlanan Haşimi, Bağdat'ta adil bir yargılama yapılamayacağını ancak Kürt bölgesinde yargılanmayı kabul edeceğini söylüyor.
Kürtler, krizde siyasi bir uzlaşmaya varılabilirse güçlü bir arabulucu rolü oynamış olacaklar. Uzlaşma olmazsa da, hem Maliki hem de Irakiye parlamentoda Kürtlerin desteğine muhtaç olacak.
Kürtler bu durumu kendi stratejik çıkarları için kullanabilirler. Bağdat hükümeti ile Kürtler arasında halen petrol kaynaklarının kimin denetiminde olacağı ve arazi gibi çözümlenmemiş iki büyük sorun var.
Kürtler, Kürt bölgesine ait olduğunu iddia ettikleri petrol kenti Kerkük'ün statüsünün hala Bağdat tarafından kesinleştirilmemiş olmasından ve bu amaçla 2007 yılında yapılması gereken referandumun yapılmamasından şikayetçiler.
Barzani, "Biz Kürtler, Araplar ve Kürtler arasında rızaya dayalı bir birliği ve Irak'ın yönetiminin federal sistem olmasını kabul ettik. Dolayısıyla bu Kürtler için de, Irak halkı için de anayasal bir hak. Biz bu ülkede federal sistemi destekliyoruz" dedi.
"Anayasa hükümlerinin uygulanmasını engellemek ülkeyi çok büyük sorunlarla karşı karşıya bırakır. Bu, ülkeye felaketler getirir."
Bu konularda ilginizi çekebilir