”Barış olmadan ticaret, ticaret olmadan barış olmaz”
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Siyasilerden talebimiz önümüzdeki engelleri kaldırmalarıdır" dedi
BEYRUT - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "barış olmadan ticaret, ticaret olmadan barış olmaz. Siyasilerden talebimiz önümüzdeki engelleri kaldırmalarıdır" dedi.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Lübnan Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlediği basın toplantısında , üç günlük temasları hakkında bilgi verdi.
60 işadamıyla birlikte geldiği Lübnan'da temaslarını değerlendiren Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin bölgede ekonomik güç olarak önemli bir konumda bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Türk iş dünyası olarak çok boyutlu Türk dış politikası ve tüm ekonomik bloklar ile güçlü entegrasyon politikamız çerçevesinde, Arap dünyasına büyük önem veriyoruz. Tarih, yakınlaşmamızı bir süre yavaşlatmıştı. Ama şimdi coğrafya bizleri yeniden birleştiriyor. Aramızdaki siyasi ve ekonomik ilişkiler derinleşti. Bugün bölge ülkelerinde binlerce Türk yaşamaktadır. Bugün şehirlerimiz arasında gidip gelen uçaklarımızın dolu olduğunu görmek bizler için sevindirici bir gelişmedir."
Hisarcıklıoğlu, Türk Arap ilişkilerinde hemen her alanda yoğun ilişkilerin yaşandığını, Türk askerinin Lübnan'ın güvenliği için Lübnan'da nöbet tuttuğunu, Türk müteahhitlerin Arap kentlerini yeniden inşa ettiğini belirtti. TİKA'nın Sudan ve Filistin'de hastaneler okullar açtığını belirten Hisarcıklıoğlu, daha sonra şunları kaydetti:
"Arap kardeşlerimizle tüm alanlarda işbirliği yapmak istiyoruz. TOBB ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) olarak Türkiye ile Arap ülkeleri ekonomik ilişkilerimizin gelişmesi için çalışma yapmaktayız. Lübnan'ın biz Türk iş dünyasında özel bir yeri vardır. Lübnan Orta Doğu'nun bir özetidir. Atlantik Okyanusu'ndan Basra Körfezi'ne kadar uzanan 350 milyonluk büyük bir Arap pazarına mal satmanın yolu Beyrut'tan geçer. Türk halkı Lübnan'da istikrarın korunmasına önem veriyor ve ulusal uzlaşı sürecini destekliyoruz."
Beyrut'ta öldürülen eski Başbakan Refik Hariri'nin mezarını ve Güney Lübnan'da görev yapan Türk İstihkam İnşaat Bölüğü'nü ziyaret ettiğini belirten Hisarcıklıoğlu, iki ülke arasında vizelerin kalkmasıyla ticaret hacminin 800 milyon dolara çıktığını söyledi.
"Ciddi projelere imza atacağız"
Türk Lübnan İş Forumu'nda daha fazla işbirliği yaparak, daha fazla rekabetçi olunması üzerinde durulduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, şu bilgileri verdi.
"İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin canlandırılması için, kurulması gereken yeni nesil mekanizmalar üzerinde çalışmalar yapıldı. İki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşması'nın imzalanması en önemli konuların başında gelmektedir. Hükümetlerin bir an önce müzakereleri tamamlaması ve böylece anlaşmanın imzalanması, bizi iş adamlarına daha rahat bir ticaret ortamı sağlayacak ve ülkelerimizin refahlarının artışı için üzerimize düşen görevi layıkıyla yerine getirmemize vesile olacaktır. Lübnan yetkilileriyle yaptığımız görüşmeler sonucunda, anlaşmanın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Lübnan'a gerçekleştireceği ilk ziyaret sırasında imzalayabileceği belirtildi."
Türkiye'nin güney illeri ile Beyrut arasında hızlı feribot seferlerinin başlatılmasının iki ülke arasındaki işbirliğini artıracağı konusunda fikir birliğine vardıklarını da belirten Hisarcıklıoğlu, iki ülke arasındaki ulaşım sorunun böylece çözmek istediklerini belirterek şunları vurguladı:
"İki ülke arasındaki ticaretin ve gidiş gelişin sürmesi için, Türk Hava Yolları'nın sefer sayısının artırılmasına Lübnan hükümetinin izin vermesi gerekmektedir. TOBB olarak gümrük kapılarının yapılması konusunda büyük bir deneyime sahibiz. Bunu Lübnan tarafına da ilettik. Bu konudaki önerimiz beğeniyle karşılandı ve önümüzdeki günlerde bu alanda ciddi projelere imza atacağız."
Türk müteahhitlerin dünyada ikinci büyük güç olduğunu da sözlerine ekleyen Hisarcıklıoğlu, Lübnan'da Türkler'in yaptığı işlerin sınırlı kaldığını ancak Lübnan Maliye Bakanı'nın forumda Türk müteahhitlerini ülkeye davet ettiğini belirterek, "Lübnan'da savaşlar nedeniyle tahrip olan su kanalizasyon, elektrik, telekomünikasyon ve yol yapısının yenilenmesi için bu yıl ve gelecek yıl ihaleler açılacağı belirtildi. Bunun 3 milyar dolar değerinde olduğu söylendi. 2012 yılına kadar açılacak olan bin 500 ihalenin bin adedinin Türk firmalarının da girebileceği türden olduğu söylendi. Türk Lübnan ortaklığıyla, bu yıl çıkarılması beklenen yasayla bu alanda tecrübesi bulunan Türk firmaları Lübnan pazarında önemli başarılara imza atacaktır" diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu, iki ülke özel sektörü olarak üçüncü ülkelerle, Afrika'yla, Irak'ın yeniden imarıyla ilgili olarak işbirliği imkanlarının bulunduğunu da belirterek, vize muafiyeti anlaşmasıyla iki ülke arasında turizm alanında da önemli işbirliği imkanlarının bulunduğunu sözlerine ekledi.