Banka karları 1.8 milyar lira azaldı
Kârın 10.3 milyara gerilemesi, net faiz gelirlerinde meydana gelen 2 milyar lira tutarındaki azalmadan kaynaklanıyor.
ANKARA - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Finansal Piyasalar Raporu'nda, Haziran itibarıyla bankacılık sektörünün dönem net karının, geçen yılın aynı dönemine göre 1,8 milyar lira tutarında bir azalma göstererek 10,3 milyar lira düzeyinde gerçekleştiği belirtildi.
Sektörün kar tutarında geçen yılın aynı dönemine göre meydana gelen azalmanın, temel olarak net faiz gelirlerinde meydana gelen 2 milyar lira tutarındaki azalmadan kaynaklandığı kaydedildi.
BDDK tarafından üç ayda bir hazırlanan Finansal Piyasalar Raporu yayımlandı.
Küresel ekonominin üç sorunlu alanla karşı karşıya olduğu bir dönemden geçildiği belirtilen raporda, bu sorunların kamu borç stoku, büyüme ile istihdam sorunsalı ve sosyal istikrarsızlık ve sıkıntılar olarak görüldüğü bildirildi.
IMF'in bu yıla ilişkin büyüme tahminlerinin yüzde 4,4'ten yüzde 4,3'e revize edildiği aktarılan raporda, ABD ve Japonya ekonomisi büyüme performansı bakımından zayıf bir görüntü arz ederken, Avrupa Birliği ekonomilerinin kamu borç stoku ve kamu finansmanı sorunlarının daha da arttığı ve bu durumun da küresel ölçekte finansal piyasaları olumsuz etkilediği ifade edildi.
Söz konusu dönemde ayrıca, ABD borç tavanına yönelik siyasal gerilimle Euro alanında yaşanan sosyal sıkıntıların, piyasa güveninin belirgin bir biçimde bozulmasına yol açtığı belirtildi.
Bankacılık en büyük sektör
Türk lirasındaki değer kaybının cari açık riskinin sınırlanmasına yardımcı olabileceğine dikkati çekilen açıklamada, cari açığa yönelik halihazırda alınmaya başlanan yapısal önlemelerin daha da fazla gündeme gelmesinin muhtemel olduğu bildirildi.
Ayrıca, muhtemel bir küresel durgunluk riski karşısında, verginin tabana yayılarak vergi gelirlerinin artırılması, kayıt dışı ekonomi ile daha etkin mücadele ve kamu harcamalarının verimli alanlarda kullanılması araçlarına daha fazla başvurulmasının yararlı olabileceğine işaret edilen raporda, şöyle devam edildi:
"Finansal sektörün toplam aktifleri 2011 yılının ikinci çeyreğinde de büyümesini devam ettirmiş, Haziran ayı itibarıyla 1,48 trilyon lira olarak gerçekleşmiştir. Bankacılık sektörünün, finansal sektörün toplam aktiflerindeki payı yüzde 76,2 olarak gerçekleşmiş ve bankacılık en büyük sektör olmayı sürdürmüştür. Finansal şartlar ve intibak sürecine uyum sağlayamama gibi nedenler dolayısıyla finansal kiralama şirketlerinin sayısında 2006 yılından beri yaşanan azalma devam etmiştir. Finansal sektöre erişim kanalları, bankacılık sektörü ağırlıklı olarak büyümektedir. Bankacılık sektöründe yıl sonuna göre 281 yeni şube açıldığı görülmüştür. Şubeleşmeye paralel olarak istihdam edilen personel sayısı da 5 bin 883 kişi artmıştır. Mudiler, finansal sektörün en büyük müşteri kitlesi olmaya devam etmiştir. 2010 yılı sonuna göre Haziran itibarıyla hayat dışı poliçeler ve hayat poliçelerinde ciddi bir artış gerçekleşmiştir. Kredi müşteri sayısı yıl sonuna göre 2 bin 22 kişi artmıştır.
Yatırım portföyleri incelendiğinde yurt içi yerleşiklerin TL mevduat, hisse senedi, yatırım fonları ve DİBS tercihlerinin arttığı görülmüştür. Altın fiyatlarındaki artış, kıymetli maden hesaplarının değerini ve bu hesaplara talebi artırmıştır. Sigorta prim üretiminin ilk altı aylık göstergelerine bakıldığında bu yılın sonu itibarıyla önceki yıla göre artış gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. Yatırım araçlarının üç aylık reel getirilerine bakıldığında borsa endeksi, dolar ve mevduatın yatırımcılarına kaybettirdiği buna karşın Euro ve altının ise kazandırdığı görülmektedir."
Kredi kartlarına ilişkin takipteki alacak tutarı arttı
Bireysel krediler incelendiğinde, Haziran itibarıyla konut, taşıt ve ihtiyaç kredilerine ilişkin takipteki alacak tutarlarının bir önceki çeyreğe göre sırasıyla yüzde 10, yüzde 7,9 ve yüzde 3,5 oranında azaldığı, kredi kartlarına ilişkin takipteki alacak tutarının ise yüzde 0,2 oranında arttığı ifade edildi.
Finansal Piyasalar Raporunda, yılın ikinci çeyreğinde bankacılık sektörünün maruz kaldığı piyasa riski için ayırması gereken sermaye miktarının da bir önceki çeyreğe göre yüzde 4,2 artarak 2,9 milyar liraya yükseldiği belirtildi.
Dönem net karı geçen yıla göre düştü
Bankacılık sektörünün SYR'sinin Haziran itibarıyla, yüzde 17,1 düzeyinde gerçekleştiği ve bu dönemde de güçlü görünümünü koruduğu belirtilen raporda, şöyle denildi:
"Bankacılık sektörünün ana sermayesi, 2011 yılı ikinci çeyreğinde 4,6 milyar lira artış göstererek, özkaynak içindeki payı yüzde 90,7 olarak gerçekleşmiştir. Ana sermayenin özkaynak içindeki ağırlığı, Türk bankacılık sektöründeki yüksek sermaye kalitesine işaret etmektedir. Haziran itibarıyla bankacılık sektörünün dönem net karı, geçen yılın aynı dönemine göre 1,8 milyar lira tutarında bir azalma göstererek 10,3 milyar lira düzeyinde gerçekleşmiştir.
Karlılıktaki genel eğilim küresel bazda değerlendirildiğinde, G20 ülkeleri arasında Türk bankacılık sektörünün en yüksek karlılık oranlarına sahip ülkeler içinde yer aldığı görülmektedir. Sektörün kar tutarında geçen yılın aynı dönemine göre meydana gelen azalma ise temel olarak net faiz gelirlerinde meydana gelen 2 milyar lira tutarındaki azalmadan kaynaklanmaktadır."