Bank Asya TMSF'ye devredildi
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), 4 Şubat 2015 tarihinde yönetiminini devraldığı Bank Asya'nın tamamen TMSF'ye devredilmesine karar verdi
Bank Asya'nın tamamının Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredildiği öğrenildi.
BDDK'nın resmi internet sitesinde konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle:
"Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun 29/05/2015 tarih ve 6318 sayılı Kararı ile;
5411 sayılı Bankacılık Kanunu kapsamında Asya Katılım Bankası A.Ş. ile ilgili olarak yapılan denetimler neticesinde, Banka'nın mali bünyesi, ortaklık ve yönetim yapısı ile faaliyetlerinde yaşanan sorunların katılım fonu sahiplerinin hakları ve mali sistemin güven ve istikrarı bakımından tehlike arzettiğinin ortaya çıkması nedeniyle, Banka'nın temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetiminin, zararın mevcut ortakların sermayesinden indirilmesi kaydıyla, kısmen veya tamamen devri, satışı veya birleştirilmesi amacıyla Kanunun
71 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi hükmü gereğince Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilmesine karar verilmiştir."
TMSF'den açıklama
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Bank Asya'nın bu aşamada bankacılık faaliyet izninin kaldırılmadığını bildirdi.
TMSF'den yapılan yazılı açıklamada, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun kararıyla, Bank Asya'nın yönetim ve denetiminin, 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 71'inci maddesinin (b) fıkrası uyarınca, TMSF'ye devredildiği anımsatıldı.
Bank Asya'nın bu aşamada bankacılık faaliyet izninin kaldırılmadığı kaydedilen açıklamada, Türk bankacılık sistemiyle ilişkide bulunan yerli ve yabancı tasarruf sahiplerinin ve diğer ilgililerin endişe etmelerini gerektirecek bir durum söz konusu olmadığı ifade edildi.
Şubatta TMSF'ye devrolmuştu
Bank Asya'nın yönetimi, bankada imtiyazlı paya sahip bazı ortakların kurucularda aranan nitelikleri taşıdıklarını gösterir bilgi ve belgelerin verilen süreye rağmen BDDK'ya verilmediği gerekçesiyle Şubat ayında TMSF'ye devrolmuştu.
Belgelerin tümünün gönderilmesinin ardından BDDK'nın bankanın durumu ile ilgili nihai bir değerlendirme yapacağı açıklanmıştı.
Bank Asya Nisan ayında yaptığı açıklamada ise imtiyazlı A grubu hisselerin yüzde 90.12'sine karşılık gelen kısmına sahip ortakların belgelerinin BDDK'ya gönderildiğini açıklamıştı.
Resmi Gazetede yayınlandı
BDDK'nın Bank Asya'nın temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetiminin, kısmen veya tamamen devri, satışı veya birleştirilmesi amacıyla TMSF'ye devredilmesine ilişkin kararı Resmi Gazete'de yayımlandı