Ban Ki-mun, Topbaş'a danışacak

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, 2015 yılından itibaren izlenecek küresel kalkınma gündemini hazırlamak üzere belirlediği danışmanlara İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da dahil oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, 2015 yılından itibaren izlenecek küresel kalkınma gündemini hazırlamak üzere belirlediği danışmanlara İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da dahil oldu. BM yetkililerinden alınan bilgiye göre, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, "Binyıl Kalkınma Hedefleri"nin gerçekleştirilmesi için son tarih olan 2015 yılı sonrasında izlenecek kalkınma gündemine yönelik çalışacak üst düzeyli danışma kurulu listesine yeni isimler ekledi.

İngiltere Başbakanı David Cameron, Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono ve Liberya Devlet Başkanı Ellen Johnson Sirleaf'i danışma kurulunun başkanlığına getirdiğini açıklayan Ban'ın 26 kişiden oluşan danışma kurulu listesine, İstanbul'un büyükşehir belediye başkanı ve kentsel rehabilitasyon uzmanı olarak Kadir Topbaş da girdi.
Danışma Kurulu, ilk toplantısını eylül ayı sonunda BM Genel Kurulu sırasında gerçekleştirecek. Kurul, 2013 yılının ilk yarısında bir rapor hazırlayacak.
Kurulda yer alan isimler şöyle:
"Benin Devlet Başkanlığı Ekonomik Analizler Birimi Başkanı Fulbert Gero Amoussouga,
Brezilya'da hükümet politikalarının ve kalkınma programlarının tasarlanması ve uygulamasını desteklemek üzere araştırmalar yürüten Uygulamalı Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Vanessa Petrelli Correa,
Genel Sekreter'in Binyıl Kalkınma Hedefleri savunucuları grubundan Yingfan Wang, Kolombiya'nın eski Dışişleri Bakanı Maria Angela Holguin, Küba Çevre Dairesi Genel Direktörü Gisela Alonso, Fransa Kalkınma Ajansı'nın eski Genel Direktörü Jean-Michel Severino, 2004-2010 yılları arasında Almanya Cumhurbaşkanı olan Horst Köhler, Japonya'nın eski başbakanlarından Naoto Kan, Ürdün Kraliçesi Rania, Kenya'nın önde gelen iş dünyası örgütlerinden Üreticiler Birliği Başkanı Betty Maina, Massachusetts Institute of Technology'den Abhijit Banerjee, Letonya'dan Avrupa Komisyonu'nun Kalkınmadan Sorumlu Üyesi Andris Piebalgs, Meksika Dışişleri Bakanı Patricia Espinosa, Hollanda'dan Unilever'in Dünya Başkanı Paul Polman, Nijerya Maliye Bakanı Ngozi Okonjo-Iweala, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ekonomi danışmanı Elvira Nabiullina, insan hakları konusunda çalışan bağımsız küresel liderlerin oluşturduğu "The Elders"ın Güney Afrikalı üyesi Graça Machel, Güney Kore Dışişleri ve Ticaret Bakanı Sung Hwan Kim, İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Bakanı Gunilla Carlsson, Timor-Leste Maliye Bakanı Emilia Pires, Amerikan İlerleme Merkezi Başkanı John Podesta, Yemenli gazeteci, insan hakları aktivisti, Nobel Ödüllü Tawakel Karman ve BM Genel Sekreteri'nin 2015 sonrası kalkınma planlamasına ilişkin özel danışmanı Amina Mohammed"

Kurulun 12 üyesi kadın

Gerek zengin gerekse yoksul ülkelerden hükümet, özel sektör, akademi ve sivil toplum temsilcilerinin yer aldığı danışma kurulunda üyelerin 12'si kadın.
Danışma Kurulu'nun, yoksulluğa son vermeye yönelik bakış açısıyla Binyıl Kalkınma Hedefleri üzerine inşa edilecek 2015 sonrası kalkınma gündemi için tavsiyeler oluşturması bekleniyor.
Ekonomik büyüme, sosyal eşitlik ve çevresel sürdürülebilirlik üzerine kurulu bir gündemle çalışacak Danışma Kurulu'nun, Rio 20 Konferansı'nda kararlaştırılan sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ilişkin hükümetlerarası grupla yakın çalışma içinde olması öngörülüyor. Her iki grubun çalışmaları sonucunda ortaya çıkacak raporlar daha derinlemesine müzakereler için üye ülkelere sunulacak.
BM Genel Sekreteri Ban, "Bu üst düzeyli Danışma Kurulu'ndan, gelecek yıl üye ülkelere sunmak üzere cesur ama uygulanabilir bir kalkınma vizyonu oluşturmasını bekliyorum. Kurulun tüm ülkelerin ortak sorumluluklarını içeren ve merkezine yoksulluğa karşı mücadele ve sürdürülebilir kalkınmayı alan 2015 sonrası küresel gündemine ilişkin tavsiyelerini merakla bekliyorum" değerlendirmesinde bulundu.
New York'ta 2000 yılında düzenlenen BM Konferansı'nda ortaya konulan Binyıl Kalkınma Hedefleri, sekiz hedef belirleyerek yoksulluğun azaltılmasına yönelik çabaları harekete geçirdi, ancak üç yıllık bir süre kalmasına karşın hedeflerin büyük kısmının yakalanamayacağı öngörülüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir