Balda rekolte yüzde 100 artıyor
Yağışlı havanın uzun sürmesi çeşitli tarım ürünlerinde rekolteyi düşürürken, arıcıların yüzünü güldürdü.
MERSİN - Arıcılar bu yıl sezonu erken açarak bal toplamaya başladı. Yağışlı havanın uzun sürmesi nedeniyle çiçeklenme hem erken gerçekleşti hem de çiceklenme süresi uzun bir zamana yayıldı. Böylece arıcılar yeni açılan sezonda yüzde 100 rekolte artışı bekliyor. Kovan sayısının arttığı bu sezonda verimin de ikiye katlanacağı belirtiliyor. Arıcılar sadece Karadeniz Bölgesi'nde verimin artmayacağını öngörüyor.
Bu yıl bal toplamaya erken başladıklarını anlatan Mersin Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çalıkoğlu, geçen sene temmuz - ağustos ayında yeni yeni bal toplanmaya başlandığını hatırlattı. Bu yıl yağışlı havanın uzun sürmesi nedeniyle çiçeklenmenin erken olduğunu kaydeden Çalıkoğlu, mevsimsel değişim nedeniyle çiçeklenme süresinin uzun süre devam etmesini beklediklerini ve bu yıl rekoltede yüzde 100 artış beklediklerini ifade etti.
Şu anda Niğde civarında bal topladıklarını dile getiren Hasan Çalıkoğlu, "Bu yıl bal yalnızca Karadeniz civarında zayıf gözüküyor. Onun dışında Türkiye genelinde iyi bir sezon geçeceğini tahmin ediyoruz" diye konuştu.
Verimdeki artışa paralel olarak kovan sayılarının arttığını da anlatan Çalıkoğlu, geçen yıl birliğe bağlı 200 civarında kovan varken bu yıl sayının 220'ye ulaştığını söyledi. Geçen yıl her bir kovandan yarım teneke bal aldıklarını kaydeden Çalıkoğlu, "Bu yıl kovan sayımızın artmasının yanında her kovandan en az bir teneke bal bekliyoruz" diye konuştu. Birliğe bağlı arıcıların Türkiye'nin dört bir yanını gezerek bal toplamaya başladığını ifade eden Hasan Çalıkoğlu, yalnızca Karadeniz'de verimin biraz düşük gözüktüğünü söyledi.
Paketleme tesisi Eylül'e kadar faaliyete başlayacak
Geçen yıl Çukurova Kalkınma Ajansı'ndan aldıkları destekle birlikte yaklaşık 200 bin TL'lik yatırımla bal paketleme tesisi kurduklarını hatırlatan Hasan Çalıkoğlu, "Geçen yıl deneme amacıyla üretim gerçekleştirmiştik. Bu yıl ilk kez ticari anlamda üretime başlayacağız. Verimin iyi olduğu bir sezonda üretime başlayacak olmaktan dolayı sevinçliyiz" diye konuştu. Merbal markası ile ilk etapta Mersin'de satışa başlayıp ardından Türkiye geneline yayılmak istediklerini dile getiren Çalıkoğlu, "Mersin'de birlik bünyesinde satış gerçekleştiriyoruz ancak ilçelere de yayılmak istiyoruz. Bu nedenle belediyelerle görüşüyoruz. Satış için uygun yerler oluşturabilmemiz halinde ilçelerde de satışa başlayacağız" ifadelerini kullandı.
"Çam Basra Böceği'ni bekliyoruz"
Mersin Arı Yetiştiricileri Birliği olarak İl Genel Meclisi'ne bir önerge vererek Anamur'dan Çamlıyayla'ya kadar olan bölümde çam balı yetiştirilmesi için 'Çam Basra Böceği' yerleştirilmesi talebinde bulunduklarını anlatan Hasan Çalıkoğlu sözlerini şöyle tamamladı: "Çam Basra Böceği, çam balı yetiştirilmesinde kullanılan bir böcek. Şu anda Akdeniz iklimine uyum sağlayıp sağlayamayacağı araştırılıyor. İl Genel Meclisi tarafından sürdürülen araştırma sonunda bu böcekleri yerleştirebileceğimiz yerler tespit edilince çam balı için Muğla'ya gitmemize gerek kalmayacak. Çalışmalar yaklaşık 1 aydır devam ediyor. Çam balı dünyada yalnızca Türkiye'de Ege kıyıları ile Yunanistan'da yetiştiriliyor. Biz de bunun araştırmasını yapıyoruz."