Bakanlıktan 'sarı toz' açıklaması
Macaristan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'na da zarf içinde şüpheli toz gönderildi. Sağlık Bakanlığı şarbon, veba gibi biyolojik harp maddesine rastlanmadığını duyurdu
İSTANBUL - Sağlık Bakanlığı, bazı ülke başkonsolosluklara gönderilen toz maddeye maruz kalan 25 hastanın hastaneden taburcu edildiğini bildirdi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, bugün zarf içindeki toz maddeye maruz kaldığı bildirilen, Macaristan Başkonsolosluğundan yabancı uyruklu 6 kişinin, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği'nde gözlem altına alındığı belirtildi.
"İzole odalarda kalan hastaların genel durumlarının iyi" olduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Hastaların tetkiklerine başlanmıştır. Toz maddeden alınan numune Ankara Halk Sağlığı Kurumu Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarında incelemeye alınacaktır. İnceleme sonuçları kamuoyu ile paylaşılacaktır.
Ayrıca, 24 Ekim 2014 tarihinde şüpheli toz maddeye maruz kalan 25 hastamız, yapılan inceleme sonucunda toz maddede herhangi bir biyolojik harp maddesine rastlanmaması üzerine hastaneden taburcu edilmiştir."
Macaristan konsolosluğuna da 'sarı toz' gönderildi
İstanbul'da geçtiğimiz hafta başkonsolosluklara zarf içinde gönderilen 'sarı toz' büyük panik yaratmıştı. İstanbul Valiliği bugün de Macaristan Başkonsolosluğuna içinde 'sarı toz' bulunan zarf gönderildiğini açıkladı. Başkonsolosluğa AFAD ekipleri sevk edildi.
İstanbul Valiliği, Macaristan Başkonsolosluğu'na da zarf içinde toz gönderildiği yönünde ihbar aldıklarını belirterek, toza bulaşan personel ve mekanın dekontaminasyonu için ilgili birimlerin olay mahalline sevk edildiğini bildirdi.
İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada, 24 Ekim 2014 Cuma günü kentteki bazı başkonsolosluklara zarf içinden şüpheli toz gönderildiği, olayın haber alınması üzerine İstanbul AFAD KBRN Ekibi ve ilgili kurumlar tarafından gerekli müdahalelerin yapıldığı ifade edildi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
Diğer zarflarla aynı anda gönderildi
"Bugün Macaristan Başkonsolosluğu'ndan da aynı olayla ilgili bir ihbar alınmış ve toza bulaşan personel ve mekanın dekontaminasyonu için ilgili birimlerimiz olay mahaline sevk edilmişleridir.
Bahse konu ihbarda, 2 gündür başkonsoloslukta personel bulunmadığı, bugün mesai başlangıcı ile birlikte gelen zarfları açtıkları anda bir zarfın içinden dökülen sarı tozla karşılaşıldığı beyan edilmiş olup bugünkü şüpheli zarfın da 24 Ekim Cuma günü diğer başkonsolosluklara gönderilen zarflarla aynı anda gönderildiği değerlendirilmektedir."
AFAD: Ortamın kimyasal temizlik işlemine başlandı
Macaristan Başkonsolosluğu'nda bulunan sarı tozla ilgili AFAD da, "AFAD tarafından ortamın kimyasal temizlik işlemine başlandı" açıklamasını yaptı.
Kurumdan yapılan yazılı açıklamada, bugün sabah saatlerinde başkonsolosluğa gelen bir zarftan sarı toz çıktığı ihbarının ardından AFAD İstanbul İl Müdürlüğünden AFAD KBRN Ekibi'nin olay mahalline intikal ettiği bildirildi.
Açıklamada, "Macaristan'ın İstanbul Başkonsolosluğuna ulaşan AFAD KBRN Ekibi, olay yerinde bulunan şahıslar ile ortamın dekontaminasyon (kimyasal temizlik) işlemine başladı. Alınan numuneler, incelenmek üzere Sağlık Bakanlığına ulaştırılacaktır. Herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması amacıyla ülke genelinde AFAD KBRN ekiplerine gerekli bilgilendirme yapılmıştır. Gelişmeler AFAD tarafından 7/24 takip edilmektedir" ifadesi kullanıldı.
Sağlık Bakanlığı: Şarbon, veba gibi biyolojik harp maddesine rastlanmadı
Sağlık Bakanlığı, İstanbul'da bazı konsolosluklara postayla gönderilen şüpheli toza ilişkin yapılan ilk incelemelerde; şarbon, veba gibi biyolojik harp maddesine rastlanmadığını duyurdu. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, şunlar kaydedildi:
"24 Ekim 2014 tarihinde İstanbul'da Kanada, ABD, Fransa, Almanya ve Belçika Büyükelçilik ve Konsolosluklarına postayla gönderilen şüpheli toz materyal, biyolojik açıdan incelemeye alınmıştır. Şüpheli toz materyalde yapılan ilk incelemelerde; Bacillusanthracis (Şarbon), Yersiniapestis (Veba), Francisella tularensis (Tularemi), Ricinuscommunis toksin (Risin) ve Botilinum toksini (Besin zehirlenmesi) araştırması yapılmış ve herhangi bir Biyolojik Harp Maddesine (BHM) rastlanmamıştır.
Ancak diğer olası Biyolojik harp maddeleri ve şarbon sporlarına yönelik ileri biyolojik tetkikler ve kimyasal analiz sonuçları bugün geç saatlerde tamamlanarak tekrar kamuoyu ile paylaşılacaktır."