Bakanlık, 'salgın' oyunu inceleyecek
Aile Bakanlığı, 2009 yılından bu yana dünya çapında 100 milyon oyuncuya ulaşan ve Türkiye’de de hızla yayılan bilgisayar oyunu “Minecraft”ı incelemeye aldı. Oyunun çocukların gelişimini olumsuz etkileyebileceği belirlenirse hukuki süreç başlatılacak
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşegül İslam dün Meclis kulisinde gazetecilerle sohbet ederken ilginç bir soru geldi. “Minecraft adında bir oyun var. Bu oyunda eşini (karısını) öldüren oyuncuya puan veriliyor. Bu tür şiddet içeren bilgisayar oyunlarıyla ilgili bir çalışmanız var mı?” sorusu üzerine bunu ilk kez duyduğunu belirten bakan, “Şikâyetlerle bizzat ilgileneceğim. Arkadaşlarımız oyunu inceleyecek ve şiddet unsuru olup olmadığına bakacak. Oyunla ilgili hukuki olarak ne yapabiliriz, değerlendireceğiz” dedi.
HaberTürk'ten Aykut Yılmaz'ın haberine göre; Bakan İslam, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne de inceleme talimatı verdi. Genel müdürlük, oyunun tüm aşamalarını mercek altına aldı ve “şiddet” unsuru aramaya başladı. Çocukların gelişimine olumsuz etki edecek bölümlerin saptanması durumunda, oyunun engellenmesi için hukuki süreç işletilecek. Kullanıcılarına herhangi bir sınır olmadan dilediği dünyayı kurma olanağı veren oyunla ilgili uzman görüşleri farklı:
‘'Saldırganlık var'
Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı: Bu tip oyunlarda hükmetmeye dayalı bir saldırganlık söz konusu. Şiddeti öğretiyorlar ve cazip hale getiriyorlar. Saldırganlığı pekiştiriyor.
Çocuk ve Ergen Psikiyatrı Prof. Dr. Emine Zinnur Kılıç: Oyun, bir hayatta kalma oyunu gibi oynanabiliyor. Bu açıdan Survivor’a benziyor; çünkü oyuncu kendi dünyasını kurmaya, tek başına ve araç gereçsiz başlıyor. Sanal dünyada hayatta kalma mücadelesi veriyor. Araç-gereç geliştiriyor ve istediği gibi dünyayı kuruyor.
'Gerçek zannediyorlar'
Uzman Psikolog Alanur Özalp: Minecraft gibi oyunlar çocuklar üzerinde olumsuz etki yapıyor. Oyundaki dünya ile gerçek dünyayı ayırt edemiyor; oyun yüzünden birbirlerine ya da hayvanlara eziyet edebileceklerini düşünüyorlar. Hayvanlara vurduklarında, hayvanın hiç acı çekmeyeceğini düşünüyorlar. Sadece hayvan değil, kendi arkadaşlarına, kardeşlerine de daha acımasız, şiddet içeren hareketlerde bulunuyorlar. Çocuklar tarafından bu oyunlar gerçek zannediliyorlar.