Bakan'dan flaş açıklama
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ankara-İstanbul yüksek hızlı tren hattının gelecek yıl şubat-mart gibi açılabileceğini söyledi
TBMM - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattının gelecek yıl yılın ilk aylarında hizmete açılacağını belirterek, "Marta gitmeyebilir, şubatta açılabilir" dedi.
Marmaray'ın 29 Ekim'de hizmete açıldığını anımsatan Yıldırım, bu projenin hem prestij hem de İstanbul'un trafik sorununa çözüm olduğunu söyledi.
Yüksek Hızlı Tren hatları konusunda da bilgi veren Yıldırım, "Nüfusun büyük bir kısmını kapsayan 15 ili önümüzdeki 5 yıl içerisinde hızlı, yüksek hızlı, normal demiryolu hattıyla buluşturacağız" dedi.
Ankara-İstanbul YHT hattında bir kısmında test çalışmalarına başladıklarını anlatan Yıldırım, "Önümüzdeki yılın ilk aylarında Ankara-İstanbul'un açılışını yapacağız. Özellikle Bozüyük-Sakarya arasındaki güzergahta heyelanlar var, çok zorluklar yaşıyoruz. heyelanlar oldu, işleri sıfırdan yapmak zorunda kaldık. İnşallah önümüzdeki yılın ilk aylarında, belki şubat, mart... Marta gitmeyebilir şubatta açılabilir. Bunların testleri biraz uzun sürüyor. Vezirhan-Köseköy, Pamukova, Mekece, Sakarya geçişi... Yol ağırlıklı olarak viyadük. Biraz zorlanıyoruz ama işin sonuna geldik" diye konuştu.
Ankara-Sivas hattında çalışmaların devam ettiğini belirten Yıldırım, Yenişehir-Bilecik hattı için bu yıl sonuna kadar ihale yapılacağını bildirdi. Yıldırım, "Bakü-Tiflis-Kars Projesi en geç önümüzdeki yılın sonu devreye girecek. 3 ülkenin birlikte yürüttüğü bir proje. Tek taraflı olarak bitirilmesi yetmiyor" ifadelerini kullandı.
"Milli Sinyal Sistemi kuracağız"
Bakan Yıldırım, demiryollarının daha etkin kullanılması gerektiğine dikkat çekerek, karayollarında taşıt sayısının giderek arttığını, çevre ve güvenlik açısından demiryollarının daha etkin kullanılmasının önemli olduğunu vurguladı.
Demiryollarının yüzde 65'ine karşılık gelen 7 bin 750 kilometre yol yenilediklerini bildiren Yıldırım, demiryollarının sinyalizasyon ve elektrifikasyon eksikliği bulunduğunu, bu sorunların çözülmesi yönünde adım attıklarına dikkat çekti.
Milli Sinyal Sistemi'ni geliştirmeye karar verdiklerini ve bunun için bir güzergah belirlediklerini ifade eden Yıldırım, Afyonkarahisar-Denizli-Isparta arasında 21 istasyon ve 338 kilometrelik bir alanda bu sistemin TÜBİTAK, TCDD ve İstanbul Teknik Üniversitesi işbirliğinde kurulduğunu, Sakarya'daki testlerin başarılı olduğunu, bu uygulamanın yapılacağını kaydetti.
"Ankara metroları gelecek yıl hizmete girecek"
Binali Yıldırım, Ankara'daki metro çalışmalarına da değinerek, "2014'ün başlarında iki hattı açmış olacağız. Kızılay-Çayyolu ve Sincan-Batıkent hatları. Keçiören-Tandoğan hattı 2014 ortalarında bitmiş olacak" diye konuştu.
Lojistik merkezlerin yapımının devam ettiğini belirten Yıldırım, toplam 19 lojistik merkez yapıldığını bildirdi. Van Gölü geçişleri için yeni gemiler yapıldığını ve gelecek yıl sonunda ilk geminin devreye gireceğini kaydeden Yıldırım, feribotların da yıl sonunda hizmete geçeceğini söyledi.
Tehlikeli yük taşıyan karayolu araçlarının lisanslandırılması yurtdışında yapılıyorken şu anda bunun TSE tarafından gerçekleştirildiğini anımsatan Yıldırım, bu şekilde 100 milyon avro tasarruf sağlanacağına dikkat çekti.
"Bilet fiyatlarına da el attık"
İstanbul'a inşa edilecek yeni havalimanının, mayıs ayında ihale edildiğini ve tamamlandığında dünyanın en büyüğü olabileceğine işaret eden Yıldırım, komisyon üyelerinin yeni havalimanının devreye girmesi halinde İstanbul'daki diğer havalimanlarının kapatılıp kapatılmayacağını sorusunu da cevaplandırdı. Yıldırım, "Hayır kapatılmayacak. Şehir havalimanı olarak devam edecek. Tarifesiz uçuşlara hasredilecek, tarifeli uçuşlar yeni meydana gidecek" dedi.
CHP Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu'nun uçak bilet fiyatlarının yüksek olduğunu belirtmesi üzerine Bakan Yıldırım, "O işe de el attık" dedi. Aslanoğlu, da "(Kazıkçı Türk Hava Yolları) diye pankart açayım mı?" ifadesini kullandı.
Mevcut havalimanlarının bazılarının terminallerinin yenilendiğini de dile getiren Yıldırım, diğer projelere ilişkin şu bilgileri verdi:
"Hakkari Havalimanı'nın inşaatı devam ediyor. ORGİ de toparlandı. Kars Terminali bitti. Mardin, Balıkesir Koca Seyit Terminali, Konya Terminali ek tesisleri 2014 yılında tamamlanacak. Diyarbakır Havalimanı 2014 sonu. Van Ferit Melen de 2014 de tamamlanmış olacak. Hakkari Havalimanı'nı 2013'e bitirmek istiyorduk ama hem müteahhit taşeronlarından kaynaklanan bir sıkıntı yaşadık, biraz da güvenlik sorunu vardı. Şimdi hızlandı. 2014 yılında başlayacağımız çalışmalar, Sinop Havalimanı terminal binası, Çanakkale, Muş, Balıkesir merkez. İzmir Adnan Menderes Havalimanı iç hatlar terminal binası, yaklaşık 300 bin metrekarelik bir alanda yapılıyor. Bu yılın sonunda bitirmeyi hedefliyoruz. Böylece ciddi bir kapasite artışı sağlayacağız. Çukurova Havalimanı da YİD ile modeliyle yapımı devam ediyor."
Gemi Trafik Yönetim Sistemi yaygınlaşıyor
Türkiye'nin uydularının tam kapasite çalıştığını ve talebi karşılamakta zorlandıklarını anlatan Yıldırım, uydulardan 4A'nın gelecek yıl şubatta, 4B'yi mayısta fırlatacaklarını, yerli uydu çalışmalarının ise devam ettiğini bildirdi.
Çandarlı Limanı'nın inşasının devam ettiğini anlatan Yıldırım, Filyos Limanı'nın yatırım programına konulduğunu ve gelecek yıl çalışmalarına başlayacaklarını da belirtti.
Krize rağmen Türkiye'nin, dünyadaki toplam kapasitesini oluşturan gemi filosunun yüzde 90'ına sahip 30 ülke arasında 13. sırada olduğunu kaydeden Yıldırım, kruvaziyer turizmindeki artışın da devam ettiğine işaret etti.
Gemi Trafik Yönetim Sistemini İstanbul'un ardından İzmir'e, Mersin-İskenderun ve İzmit'e de kurulacağını söyledi.
Bakan Yıldırım, "Türk gemilerinin sicili bozuktu, kara listedeydi, limanlarımızdan çıkamaz haldeydi. Şu anda beyaz listenin en üst noktalarına geldi. Yüz geminin 17 tanesi limanlarda tutuluyordu. Şu anda üçüncü, ortalaması 7'dir. Yüzde 5,6'ya kadar dünya ortalaması var. Bir sene boyunca 13 gemimiz tutuldu, eskiden bu sayı 200'ü buluyordu" dedi.
İç sularda özellikle baraj göllerine yönelik taşımaları geliştirmek için tekneler yaptırdıklarını bildiren Yıldırım, milli bir Türk Sigorta şirketi kurarak çevre felaketinde bir fon oluşturarak zararları karşılayacağını, böylece Türkiye'nin yabancı reasürans şirketlerine para vermekten kurtulacağını ifade etti.
Bakan Yıldırım, bilişim sektörünün 10 yıl içerisinde 10,5 milyar liradan 47 milyar liraya ulaşan bir büyüme gösterdiğini dile getirerek, yatırımların yıllar itibariyle çok aşağıya düşmediğini vurguladı.
"(Sabit telefonla) Duygusal bağımız var"
Türkiye'nin aylık 323 dakika ile cep telefonu görüşme süresiyle Avrupa birincisi olduğunu belirten Yıldırım, ancak sabit abone sayısında bir düşüş yaşandığını dile getirerek, "Artık evin içinde bile kullanmıyoruz. Evin içinde de odadan odaya çocuklar cep telefonu ile konuşuyor. Ama yine de o sabit telefonu evden çıkarmayı bir türlü gerçekleştiremiyoruz. Bir duygusal bağımız da olduğu için evde kalmasının yararlı olacağını düşünüyoruz. Düşüşü önlemenin yolları var. Sabit-mobil yakınsamasını gerçekleştirmek lazım. Şirketler bu düşüşü önlemek için buna yatırım yapmalı" değerlendirmelerinde bulundu.
Operatörler arasında geçişi kolaylaştırdıklarını ve ara bağlantı ücretini düşürdüklerini kaydeden Yıldırım, 69 milyon mobil telefon abonesinin 62 milyonunun, sabit abonelerin ise 483 bininin numarasını taşıdığına dikkat çekti. Yıldırım, "En ucuz biziz. Bizden sonra en ucuz Portekiz. Türkiye'de abone başına gelir 9,89 avro" dedi.
Geniş bant kullanımı içerisinde mobilin payının giderek arttığını anlatan Yıldırım, Türkiye'de 66 yaş üstündeki vatandaşların internet kullanımına ilişkin verilere bakıldığında İzmir'de yaşayan 102 yaşındaki bir vatandaşın internet kullanıcısı olduğunu ve kendisini ziyaret ettiklerini de söyledi.
Yıldırım, ayrıca ICANN'ın ilk ofisinin ABD'de olduğunu, ikincisinin İstanbul'a açılacağını da kaydetti.