Bakan Yıldız, nükleerde 2017 için hedef koydu

Yıldız, 2017'de nükleer enerjinin Türkiye'de tüketilmesiyle alakalı mutlaka iyi bir noktanın yakalanması gerektiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer santral konusunda Rusya ve Türkiye tarafından oluşturulan çalışma gruplarının görüşmelere devam ettiğini belirtirken, "Bizim 2017'de bu enerjinin (nükleer) Türkiye'de tüketilmesiyle alakalı mutlaka iyi bir noktayı yakalamamız gerekiyor" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Kanal 24'de katıldığı programda, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Nükleer santral konusundaki bir soru üzerine Yıldız, nükleer enerji santrallerinden daha çok, bu işin kültürünün Türkiye'ye kazandırılması gerektiğini kaydetti.

İhale sürecinin nihayetlenmesinden sonra Rusya ile bu konuda hükümetlerarası ikili görüşmeler yapıldığını ve bununla ilgili bir de iyi niyet protokolü imzalandığını hatırlatan Yıldız, protokol sonrasında oluşturulan çalışma gruplarının görüşmelerine devam ettiğini bildirdi.

Yıldız, şöyle konuştu:

"Bu ay içinde İstanbul'da tekrar bir araya gelinecek. Mutabık kalınması halinde ve makul şartları yürütebiliyor olmamız halinde, inşallah biz bunu yine kanunun, mevzuat şartlarının bize verdiği yetki çerçevesinde hükümetlerarası bir anlaşma ile yapmaya çalışıyoruz ve ben başaracağımıza inanıyorum. TBMM tatile girmeden önce mutlaka bizim bunu Meclis'e sevk etmemiz lazım. Nükleer santral yapımı yaklaşık 7 yıl sürecek ve bizim 2017'de bunun enerjisinin Türkiye'de tüketilmesiyle alakalı mutlaka iyi bir noktayı yakalamamız lazım."

Enerji Bakanı, Türkiye'nin büyüme hızı ve bizim strateji belgesi dikkate alındığında, 2023 yılında mutlaka nükleer güç santrallerinin Türkiye'de en azından söz konusu 2 bölgede kazandırılması gerektiğini söyledi.

Doğal gaza zam haberleri

Enerji Bakanı Yıldız, bazı basın-yayın organları ve muhalefetin, "doğal gaza zam yapılacak" şeklindeki spekülasyon haberlerine son vermek için Ocak ve Şubat ayında doğal gaza zam yapılmadığını söyledi.

Bu yöndeki haberlerin doğal gaz kullanan vatandaşa ve sanayiciye zarar verdiğini belirten Yıldız, doğal gaz fiyatlarının otomatik fiyatlama mekanizması ile ayarlandığını bildirdi.

"(Doğal gaza zam olacak) denildi, siz (yok) dediniz, bu tartışma nereden çıktı, zam yapmama kararı neden alındı?" şeklindeki bir soru üzerine Yıldız, doğal gazda Ocak ve Şubat ayı için zam yapmama kararının çok doğru bir prensip kararı olduğunu, çünkü bu konuda vatandaşın tüketim alışkanlığını değiştirecek kadar spekülasyon yapıldığını kaydetti.

Azerbaycan'la yapılan enerji anlaşmaları

Azerbaycan'la enerjide 3 temel konu bulunduğunu anlatan Yıldız, bunlardan ilkinin Şahdeniz 1 Projesi ve alınan gaz, diğerinin Şahdeniz 2 Projesi ve 2016-2017 yıllarında yapılabilecek gaz bağlantılarıyla alakalı görüşmeler, üçüncüsünün de Türkiye üzerinde Avrupa'ya boru hatlarıyla yapılacak bağlantılar olduğunu söyledi.

Şahdeniz 1 Projesiyle ilgili bir sorunun bulunmadığını, sıkıntının transit geçiş ücretleriyle alakalı olduğunu ifade eden Yıldız, Şahdeniz 2 Projesi çerçevesinde verilen fiyat teklifi üzerinde de henüz mutabık kalınmadığını bildirdi.

Azerbaycan'la bir anlaşmalar paketi bulunduğunu ve tüm unsurlarda anlaşmadan paketin imzalanamayacağını ifade eden Yıldız, "Biz tekliflerimizi verdik, durduğumuz nokta iyi bir nokta. Hem Azerbaycan ve Türkiye gibi iki kardeş ülkenin ilişkilerini güçlendirebilecek bir noktadayız, hem de menfaatlerimizi gözeten bir noktadayız. Verdiğimiz fiyat teklifinin makul olduğunu düşünüyoruz, Azeri kardeşlerimizin de bu noktaya geleceğini düşünüyoruz" dedi.

BTC'nin işletmesine yeni dizayn

BTC Ham Petrol Boru hattının açılmasının ardından bine yakın büyük tankerin petrolle yüklendiğini ve hat üzerinden kira alındığını kaydeden Yıldız, hattın işletmeciliğinde geçen yıllarda zarar edildiğini, bununla ilgili insan kaynakları ve personel açısından bazı işletmecilik noktalarının tekrar elden geçirildiğini bildirdi.

İşletmecilik konusunda yeni bir dizayn ortaya çıkaracaklarını açıklayan Yıldız, "Bununla ilgili hem BP, hem de BTC'nin koordinasyonunu yapan başkanla geçen hafta iki defa toplantı yaptık. Hem bu zararın yok edilmesi hem de sürdürülebilir bir işletmecilik anlayışının olması açısından yeni bir dizayn yapıyoruz" diye konuştu.

"Afşin-Elbistan C-D ihale çalışmaları sürüyor"

Ayrıca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz tarafından büyükelçilik rezidansında verilen öğle yemeğinde Alman iş adamlarıyla biraraya geldi.

Yemek sonrasında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Yıldız, soru üzerine bu yıl Afşin-Elbistan C ve D sahalarının ihaleleriyle hazırlıkların sürdüğünü ve bu yıl içerisinde ihaleye çıkmak istediklerini açıkladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir