Bakan Ergün, Tanrıkulu'na cevap verdi
CHP'li Tanrıkulu'nun yazılı soru önergesini yanıtlayan Ergün, "Göktürk-2 uydusunda kullanılan kameralarla ilgili hiçbir uluslararası kısıtlama bulunmamakta, dünyanın her yerinden görüntü alabilmektedir" dedi
ANKARA - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, uzaya gönderilen uyduların ihtiyaç duyulan görev ömürleri doğrultusunda tasarlandığından bunların görev ömrünün yetmemesi gibi bir durum söz konusu olmadığını kaydetti.
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun yazılı soru önergesini yanıtlayan Ergün, 2002-2013 yılları arasında uzaya 6 uydu gönderildiğini ifade etti.
Bu uydulardan BİLSAT, RASAT ve GÖKTÜRK-2 TÜBİTAK (UZAY) tarafından, ITU-pSAT ile ITU-3uSAT İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından, Türksat 3A ise Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş tarafından yürütülen projeler olduğunu bildiren Ergün, "BİLSAT, uydu teknolojileri konusunda teknoloji transferini gerçekleştirmek için uzaya gönderilen Ar-Ge amaçlı deneysel bir uydu olarak 2003-2006 yılları arasında görevini başarıyla ifa etmiştir. Uydularımız ihtiyaç duyulan görev ömürleri doğrultusunda tasarlandığından bunların görev ömrünün yetmemesi gibi bir durum söz konusu değildir" dedi. Ergün, şunları kaydetti:
"Göktürk-2 uydumuzun en önemli özelliği yüksek yerlilik oranına sahip olmasıdır. Nitekim yerlilik oranı donanımlarda yüzde 80, yazılımlarda ise yüzde 100'dür. Göktürk-2 Projesi, Milli Savunma Bakanlığı Ar-Ge ve Teknoloji Dairesi Başkanlığı sorumluluğundadır. Ancak, uydunun üretilmesinden sorumlu olan TÜBİTAK (UZAY) -TUSAŞ İş Ortaklığı, ülkemizde mevcut bulunmayan birtakım ürün ve hizmetleri kendi mevzuatları çerçevesinde satın almıştır. Bununla beraber bu uydunun özellikle sistem düzeyindeki tüm tasarım, planlama, tümleştirme ve test faaliyetleri Türk mühendislerince gerçekleştirilmiştir. Bu çerçevede uyduda kullanılmakta olan iki adet kameradan biri yurtdışından tedarik edilirken kızılötesi bantta görüntüleme yapan diğer kamera ise TÜBİTAK'ta (UZAY) görev yapan mühendislerimiz tarafından tasarlanıp üretilmiştir. Ayrıca, uydu üzerinde 'denge ve konum belirleme modülü' adında bir bileşen mevcut değildir.
Göktürk-2 uydusunda kullanılan kameralarla ilgili hiçbir uluslararası kısıtlama bulunmamaktadır. Bu uydumuz tümüyle ve yalnızca son kullanıcı olan Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın kontrolünde olup dünyanın her yerinden görüntü alabilmektedir.
Öte yandan, TÜBİTAK (UZAY) Enstitüsünde bulunan yer istasyonu vasıtasıyla RASAT uydusundan alınan veriler, yine TÜBİTAK bünyesindeki ilgili birim tarafından günlük değerlendirmeye tabi tutulmaktadır. Göktürk-2 uydusu için günlük değerlendirme ise Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından yapılmaktadır. Diğer uydular ise, ilgili kurumların sorumluluğundadır."