Bakan Çelik, Alevilerle buluştu
Faruk Çelik, din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinin sadece din kültürü olarak verilmesinin çalıştaylarda karar altına alındığını söyledi
ANKARA - Devlet Bakanı Faruk Çelik, "Din kültürü müfredatı ve içeriği ile cemevinin statüsü nasıl olacak? Bu konularla ilgili danışma heyetleri oluşturulacak. İşinin ehli insanlar değerlendirme yapıp önümüze koyacaklar. Ona göre hükümet gereğini yapacak" dedi.
Bakan Çelik, Alevi çalıştaylarına katılan sivil toplum temsilcileri, yazarlar ve inanç önderleriyle Rixos Oteli'nde bir araya geldiği ve yaklaşık 6 saat süren öğle yemeğinin ardından gazetecilere açıklama yaptı ve sorularını yanıtladı.
Son Alevi çalıştayının yapıldığı 30 Ocak'tan bugüne kadar yaşanan gelişmeler hakkında katılımcıları bilgilendirmek için düzenledikleri yemeğe 58 kişiyi davet ettiklerini bildiren Çelik, 50 kişinin yemeğe katıldığını, bazılarının mazeret beyan ederek aralarında bulunmadığını, birkaç kişinin de yemeğe katılmayacaklarını ifade ettiklerini belirtti.
Yemeğin, birkaç saatlik bir değerlendirme yemeği olarak planlandığını, ancak konuların katılımcılar tarafından enine boyuna dile getirildiği için uzadığını anlatan Çelik, ele alınan konular hakkında bilgi verdi.
Din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinin sadece din kültürü olarak verilmesinin çalıştaylarda karar altına alındığını anımsatan Bakan Çelik, bununla ilgili bir değerlendirme yapıldığını söyledi. Çelik, Anayasa'nın 24. maddesindeki din eğitimi konusunun da bir uzmanlar heyeti tarafından ele alınarak neticelendirilmesinin kararlaştırıldığını kaydetti.
Cemevlerinin statüsünün hukuk sistemine nasıl uyarlanacağı konusunda da hukukçulardan ve Alevilerden oluşan bir danışma biriminin oluşturulması yönünde konsensüse varıldığını anlatan Çelik, "Toplantı oldukça verimli geçti. Umuyorum bir araya geldiğimizde heyetler kurulmuş olur. Ne kadar hızlı heyet üyelerini oluşturabilirsek onların da çalışıp neticeyi ortaya koyması, o derece hızlı ve seri olacak. Gönül ister ki din kültürüyle ilgili süreç önümüzdeki dönem için yetişsin ve bunla ilgili düzenlemeler yapılsın" diye konuştu.
"Komisyon çalışmalarını Alevi kuruluşları mı yapacak?" sorusunu Bakan Çelik, şöyle yanıtladı:
"Alevi kuruluşları yapmayacak. Biz de kendileriyle diyalog halinde olacağız. Onlar bakanlığımızın bünyesinde bu danışma kurullarının oluşmasını istediler. Ancak bu danışma kurulundaki isimler kim olacak? Onla ilgili birlikte bir çalışma yapmamız gerekiyor. Takdir edersiniz ki yaygın bir sivil toplum örgütünden oluşuyor bu topluluk, o sivil örgütlerin ortaklaşa ortaya koyabilecekleri isimler ve konunun uzmanlarının olması gerekiyor. O konuda birlikte bir çalışma yapıp, danışma heyeti oluşturacağız.
Din kültürü müfredatı ve içeriği ile cemevinin statüsü nasıl olacak? Bu konularla ilgili danışma heyetleri oluşturulacak. İşinin ehli insanlar değerlendirme yapıp önümüze koyacaklar. Ona göre hükümet gereğini yapacak."
Madımak Oteli'nin kamulaştırılması
Alevi çalıştaylarında Madımak Oteli'nin kapatılması ve kamulaştırılması konusunda mutabakat sağlandığını hatırlatan Çelik, bu konuda çalışmaların başlatıldığını katılımcılara bildirdiklerini dile getirdi.
Bakan Çelik, bir gazetecinin, "Süreç uzadı mı?" sorusunu, "Hayır. Tam aksine" diye cevapladı. Çelik, çalıştaylar sonrası hazırlanacak nihai raporun önümüzdeki ay tamamlanabileceğini belirterek, raporun bitimini beklemeden komisyon oluşturarak bu konulardaki çalışmayı hemen başlattıklarını söyledi.
Çelik, bir soru üzerine, danışma heyetinin hazırladığı raporun nihai rapora dahil olmayacağını kaydetti.
Dünya Ehli Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun da, Diyanet İşleri Başkanlığının özerkleştirilmesi ve cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi yönündeki beklentilerinin devam ettiğini söyledi.
Çalıştaylarda zorunlu din dersi ve cemevlerinin statüsü konusunda Aleviler arasında görüş birliği olduğunu belirten Altun, tekrar komisyon oluşturulmasının, "kendilerini ümitsizliğe sevk ettiğini" belirtti.
Diyanet İşleri Başkanlığı Teşkilat Yasası ile ilgili bir soru üzerine Altun, "Bu yasanın, başkanlığı daha büyük bir otorite haline getirdiğini, daha katı bir yapıya kavuşturduğunu" savundu.
Yemeğe, sanatçı Arif Sağ, eski milletvekili Ayşe Gürocak, AK Parti İstanbul Milletvekili İbrahim Yiğit, Milli Eğitim Bakanlığı Din Eğitimi Genel Müdürü İrfan Aycan, SU TV Genel Yayın Yönetmeni Yalçın Özdemir, 2 Temmuz Pir Sultan Abdal Vakfı Başkanı Murtaza Demir ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Onat'ın da aralarında bulunduğu 50 kişi katıldı.