Babacan bankaları rahatlattı
Devlet Bakanı Ali Babacan, bankalara mevduat toplamada yüzde 10 sınırı şeklinde bir kararın bulunmadığını açıkladı
İSTANBUL - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bankalara mevduat toplamada yüzde 10 sınır getirilmesi konusunda hiç bir kararın ve somut adımın olmadığını söyledi.
Babacan, "Konuşmamda Amerika’dan örnek verdim. Türkiye’de aynısını yapacağız diye birşey yok. Ancak süreci başlattık. Bankaların görüşlerine açtık. Ümit ederim ki Türkiye kendisi için en doğruyu bulur" dedi.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından düzenlenen Sanayi Forumu, 2010 yılı 1. Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Babacan, Türkiye’de bankacılık sektörünün önemli olduğunu, bankacılık sistemi güçlü olan Türkiye’ye, gelişmiş ülkelerin dahi gıpta ile baktığını söyledi.
Krizde birçok gelişmiş ülkenin bankacılık sektörüne olağan üstü kaynak ayırmak zorunda kaldığını, bunun bedelini halkın ödediğini belirten Babacan, “Benzer problemin Türkiye'de de yaşanmaması için şimdiden ne tür adımlar atılabileceğimizin çalışması içerisindeyiz" dedi.
Babacan, her ülkenin kendi şartlarına göre farklı şeyler yapabileceğini belirterek, "İlla mevduat ve illa yüzde 10 diye bir şey yok. Çok farklı kriterler, çok farklı şeyler olabilir. Bir ülke onu yaptı diye bir ülke peşinden sürüklenip gidecek diye bir şey yok. Biz, hiçbir bankamızı zora sokacak bir iş asla yapmayız. Bu konudaki hassasiyetimiz herkes tarafından bilinmeli" dedi.
Türkiye’de bankaların sermaye yeterlilik rasyosu açısından mali bünyelerinin son derece sağlam olduğunu belirten Babacan, "En ciddi sarsıntılarda dahi tek tek her bankamız bütün gelebilecek şoklara karşı önemli bir hazırlık içindeler. Uzun vadeye bakarak, benzer sorunların 5 yıl, 10 yıl, 15 yıl sonra da tekrar edebileceğini düşünerek bunun bir ön hazırlığı içindeyiz. Bugünden yarına hiçbir bankamız bundan olumsuz etkilenmez. Zaten böyle bir durumda geçiş süreçleriyle biz her tür kolaylığı, her türlü imkanı da sağlarız" bilgisini verdi.
Çalışmada henüz ilk aşamada olduklarını, dünyadaki örneklerine baktıklarını belirten Babacan, Bankalarımızın da görüşleri gelirse dinlemeye hazırız” diye konuştu.
Babacan, toplantıda yaptığı konuşmada ise, Kasım 2002 seçimlerine giden dönemde ve sonrasında hep "Kaynağı nereden bulacaksınız?" sorularıyla karşılaştıklarını belirterek, "(Kaynak Türkiye'dir) dedik. Bunu söylediğimizde, güven ve istikrar dönemini anlamayanlar bize boş gözlerle baktı" dedi.
Yedi yılı aşkın dönemde kamu yönetiminden, bankacılığa, kamu maliyesinden sosyal güvenliğe kadar kritik öneme sahip pek çok alanda reformlar yaptıklarını belirten Babacan, "Her ne kadar Sayın Başkan (İSO Başkanı Tanıl Küçük) biraz önceki konuşmasında makro, mikro reformlar yapılmadı dese de ben bunun çok doğru bir tespit olduğuna inanmıyorum" diye konuştu.