Ayaklı borsanın da gözü Yunanistan'da

Yunanistan'ın iflası söylentileri, "ayaklı borsa" olarak bilinen İstanbul Kapalıçarşı'daki döviz ve altın piyasasında da merakla izleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Avrupa'da yaşanan borç krizi ve para piyasalarında Yunanistan'ın iflası söylentileri, "ayaklı borsa" olarak bilinen İstanbul Kapalıçarşı'daki döviz ve altın piyasasında da merakla izleniyor.

Döviz ve altın alım satımı olmak üzere iki bölümden oluşan ayaklı borsada, fiyatındaki yükseliş nedeniyle altın işlemlerinde döviz alım-satımına oranla daha fazla hareketlilik yaşanıyor.

Günde 20 milyon dolar civarında döviz alım satımının gerçekleştirildiği ayaklı borsada çalışanlar, Yunanistan'ın iflası söylentileri sonrasında yaşanacak gelişmeleri bekliyor. Dövizdeki yükselişe karşın çok fazla hareketliliğin yaşanmadığı borsada bankalar alıcı konumunda bulunurken, ayaklı borsa, 1994 ve 2001 krizi döneminde yaklaşık 10 kat artan işlem hacimlerinden oldukça uzak günler yaşıyor.

Merkez Bankası'nın dövize yaptığı müdahalelerin piyasalara olan etkilerine dikkati çeken borsa çalışanları, Avrupa'da yaşanan borç krizi ve para piyasalarında Yunanistan'ın iflası söylentilerinin dövize getireceği olası hareketi yakından takip ediyor.

Ayaklı borsa çalışanları, Türkiye'nin, küresel piyasalarda süren belirsizliği ve Avrupa'daki krizi daha sınırlı hissettiğini belirtirken, önümüzdeki sürecin her türlü riske açık olmasından dolayı endişe duyduklarını da ifade ediyor. Çalışanlar, geçen haftanın en önemli gündem maddesinin İsviçre Merkez Bankası'nın piyasalara müdahalesi olduğuna işaret ederek, bu durumun İsviçre'nin euro-frank paritesinin 1,20'lerin altına düşmesine izin vermeyeceği şeklinde anlaşılması gerektiğini söyledi.

Dolar-euro paritesinin 0,75'lerden 0,88'e kadar çıktığını ve yaklaşık yüzde 10'un üzerinde değer kazandığını kaydeden çalışanlar, piyasalardaki hareketliliğe ilişkin şu görüşleri dile getiriyor:

"İsviçre Frangı değer kazanmış durumda. Bunun neticesinde Amerikan dolar endeksi bütün dünyada 72'lerden 77'lere çıkmış durumda. Dolarda yüzde 8 yüzde 9'lara yakın bir değer kazancı var. Yunanistan'ın temerrüte düşme veya iflası söylentileri, hisse senetleri piyasasında bire bir etkili oldu. En büyük etki de Avrupa'da yaşandı. Avrupa'da yüzde 3-5'lere yakın bir düşüş görüldü. Bundan en fazla etkilenecek ülkeler olan Fransa ve Almanya'nın endekslerinde çok yüklü günlük değer kayıpları yaşandı. Gündemin en önemli konusu Yunanistan'ın iflasıdır. Bunun piyasalarda konuşulmaya başlanması, eninde sonunda gerçekleşeceğine işaret ediyor.

Bu gelişmelerden biz de etkileniyoruz, ama biraz daha az etkileniyoruz. Avrupa'ya göre durumumuz daha iyi gibi görünüyor. Fakat önümüzdeki günler her şeye gebe, bunu göreceğiz. Piyasalardaki kriz kısa vadede bitecek gibi görünmüyor, uzun vadeli bu kriz devam edecektir."

Öte yandan, ayaklı borsanın altın tarafında ise dövize oranla daha fazla hareketliliğin yaşandığı belirtiliyor. Son dönemlerde dövizdeki hareketin sınırlı olması nedeniyle ayaklı borsada altın alım satım işlemlerine kaymalar olduğunun gözlendiği, altının üst üste kırdığı rekorlar ve sert hareketlerin bunu daha da artırdığı kaydediliyor.

Geçmişte ayaklı borsadaki altın piyasasında altının onsunda günlük 3-5 dolara kadar hareketlilik yaşanırken, günümüzde bunun 100 dolar bandına kadar yükseldiğine işaret ediliyor.

Yunanistan'ın temerrüte düşeceği korkularının yoğunlaşması ve Moody's'in 3 Fransız bankası BNP Paribas, Societe Generale ve Credit Agricole'un kredi notlarını indirebileceği beklentileri, Avrupa borsalarında sert satışlara yol açmıştı.

>> Avrupa endeksleri yeniden yükseldi

 

Bu konularda ilginizi çekebilir