Avusturya Parlamentosu 'Soykırım'ı tanıdı
Avusturya parlamentosu 1915'te yaşananlar için ilk kez ‘soykırım’ ifadesini kullandı
Avusturya Parlamentosunda grubu bulunan 6 parti, 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanıyan bir bildiri yayınladı.
Avusturya Parlamentosu Başkanı Doris Bures, parlamentoda yaptığı konuşmada, 24 Nisan 1915'te "Ermenilerin tutuklamasıyla" başlayan olayların "tehcir" ile devam ettiğini ve "soykırım" ile son bulduğunu öne sürdü. Bures, 6 siyasi partinin bu konuda birleştiğini ve bu çerçevede ortak bildiri hazırladığını söyledi.
Konuşmasının ardından Bures, milletvekillerini saygı duruşu için ayağa kalkmaya davet etti. Milletvekilleri, 1915 olaylarında hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.
"Türkler karara tepkili"
Parlamentoda Ermeni iddialarının gündeme getirilmesine Avusturya'da yaşayan Türkler tepki gösterdi. Avusturya gazetelerine ilan veren Avusturya Türk Dernekleri Platformu, 1915'de yaşanan olayların siyasilerin değil, tarihçilerin çözmesi gerektiğini vurguladı. Tarihsel gerçeklerden yoksun bildiri nedeniyle "hayal kırıklığı içinde" olduklarını belirten ilanda, "Tarihin bozulmasına ve siyaset ile tarihsel manipülasyona karşıyız. 1915'de yaşayanan olaylar tarihçiler tarafından incelenmeli ve karara bağlanmalıdır" ifadeleri kullanıldı.
Stefanplatz Meydanı'nda toplanarak bildiriye tepki gösteren platform üyeleri, Türkiye ve Azerbaycan bayrakları ile üzerinde "Siyaset tarihi yeniden yazamaz, tarihi tarihçilere bırakın", "Soykırım yalanına son-Yalanı inkar ediyoruz, tarihi değil" yazılı pankartlar açtı.
"Tanıyın" mektubu
Avusturya'daki Kiliselerin Ekümenik Konseyi, Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, Başbakan Werner Faymann, Başbakan Yardımcısı Reinhold Mitterlehner ve Parlamento Başkanı Doris Bures'e bir mektup göndererek, 1915 olaylarının "Ermeni halkına yönelik bir soykırım" olarak tanınması çağrısında bulunmuştu.
Avusturya uzun yıllar söz konusu talepleri, 1948'deki Birleşmiş Milletler (BM) Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'nden önce gerçekleştiği gerekçesiyle reddetmişti.
Avusturya, Ermenistan'ın başkenti Erivan'da 24 Nisan'da düzenlenecek 1915 olaylarına ilişkin anma törenine büyükelçi düzeyinde katılacak. Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, "randevularını" gerekçe göstererek törene gitmeyeceğini açıklamıştı.