Avrupa'da en çok Türkler konuşuyor
Türkiye, kişi başı telefonla konuşmada Avrupa'nın zirvesinde yer alırken, gelir düzeyine göre 167 ülke arasında mobil abone oranında ortalamanın altında kaldı
ANKARA - Bilgi Teknolojileri ve Kurumunun (BTK), Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) ve Dünya Bankası verilerini baz alarak hazırladığı "Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü Penetrasyon Oranlarının Diğer Ülkelerle Kıyaslanması ve İl Bazında Analizi" raporunu yayımladı.
Abone sayısı beklenin altında kaldı
Rapordan derlenen bilgilere göre, 2012 yılının 2. çeyreğinden bu yana kişi başı mobil telefonla konuşma süresinde Avrupa'nın zirvesinde yer alan Türkiye, bulunduğu gelir düzeyi açısından mobil abone sayısının nüfusa oranında 167 ülke arasında ortalamanın altında kaldı. Türkiye'de beklenen mobil telefon penetrasyon oranı yüzde 96,85 iken gerçekleşen oran yüzde 91,46. Bu durum mobil telefon abone sayısının beklenin altında kalmasına rağmen, cep telefonlarının çok etkin şekilde kullanıldığını ortaya koyuyor.
Öte yandan Türkiye sabit telefon aboneliğinde yüzde 18,73, genişbant internette yüzde 39,2 penetrasyon oranıyla ortalamaların üzerinde yer aldı.
Nüfusa oranla en az mobil abonelik Muş'ta
Türkiye'de sabit ve mobil telefon abone oranlarında iller arasında ciddi farklar bulunuyor. Nüfusuna göre yüzde 52,54'lük rakamla en düşük mobil abone oranına sahip il Muş olurken, İstanbul ve Ankara, hem mobil hem de sabit telefon oranlarında açık farkla en üst sırada yer alıyor. Eskişehir, İzmir, Muğla, Kocaeli, Artvin ve Rize ise her iki ortalamanın üzerinde yer alan diğer iller olarak dikkati çekiyor. Antalya, Amasya, Denizli ve Kilis mobil telefon aboneliği oranlarında, Yalova, Çanakkale, Edirne, Balıkesir, Bilecik'in içinde yer aldığı 22 il de sabit telefon aboneliği oranlarında ortalamanın üzerinde bulunuyor. 47 ilde ise sabit ve mobil telefon abonelik oranları ortalamanın altında kalıyor.
Dursun: Avrupa ülkelerinde makineler arası iletişim yaygın kullanılıyor
İstanbul Ticaret Odası Telekomünikasyon Komitesi Başkanı Murat Dursun, Türkiye'nin mobil telefonla konuşma sürelerinde Avrupa'da ilk sıradayken mobil telefon penetrasyonunda Avrupa ülkelerinin gerisinde kalmasındaki etkenlerden birinin makineler arası iletişimin (M2M) söz konusu ülkelerde daha yaygın kullanılması olduğunu ifade etti. Avrupa ülkelerinde makineler arası iletişimde kullanılan sim kart sayının çok hızlı arttığına dikkati çeken Dursun, şunları kaydetti:
"Başta ABD'de olmak üzere Avrupa'da da bir çok ülkede makineler arası iletişim yaygın şekilde kullanılıyor. İnsanlar, araç takip sistemlerinden akıllı evlerine, ısıtma sistemlerinden hatta ve hatta bahçe sulama sistemlerine kadar bir çok alanda makineler arası iletişimden faydalanıyorlar. Bizde ise makineler arası iletişim, vergisel sebepler ve maliyetler nedeniyle o kadar yaygınlaşmadı. Türkiye'de kamu kurumları makineler arası iletişimden daha fazla yararlanıyorlar, ancak iş dünyasında M2M uygulamaları zayıf kalıyor. Mobil abone penetrasyonunda Avrupa ülkelerinin gerisinde olunmasının etkenlerinden biri bu.
"Sohbeti seviyoruz"
Öte yandan bizde mevcut mobil abonelerin çok büyük bir kısmı cep telefonunu, akıllı cihazları, tabletleri ses ve veri iletişiminde kullanıyor. Son dönemde veri transferi oldukça artmasına rağmen ses trafiği ağırlığını koruyor. Biz yaşayan bir toplumuz, sohbet seviyoruz, paylaşımlarımız fazla. Toplumsal yapımızın sonucu olarak da telefonla konuşma sürelerinde Avrupa'nın önünde yer alıyoruz."