Avrupa ile Gümrük Birliği daha etkili çalıştırılacak
AP'de Türkiye-AB arasındaki gümrük birliğinin daha etkili çalıştırılmasına ilişkin karar oy çokluğuyla kabul edildi.
STRASBOURG - Avrupa Parlamentosu, AB ve Türkiye arasındaki Gümrük Birliği anlaşmasının daha etkili çalıştırılmasını istedi.
Avrupa Parlamentosu'na Bulgaristan'dan seçilen Türk asıllı Liberal Grup üyesi Metin Kazak'ın, "AB ve Türkiye arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler" konulu hazırladığı rapor ve buna bağlı karar tasarısı oy çokluğuyla kabul edildi.
Kararda, "AB ve Türkiye arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi" istenirken Türkiye'nin, Rum bandıralı gemilere limanlarını açmaması eleştirildi ve bunun, Türkiye'nin üyelik sürecine zarar vereceği öne sürüldü.
Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'ndaki oylamada kabul edilen bir değişiklik önergesiyle de, "Türkiye'de anayasa değişikliğiyle ilgili referandum sonucunun memnuniyetle karşılandığı" ifade edildi.
Gümrük Birliği ile ilgili sorunlar
Kararda, Türkiye ve AB arasındaki gümrük birliğinin önündeki engellerin kaldırılması, prosedürlerden ve bürokrasiden kaynaklanan sorunların çözülmesi, tarife dışı engellerini kaldırılması istendi.
Türkiye'nin, kendi topraklarında yatırım yapan yabancı firmalara ayırımcılık yapmaktan çekinmesi istenen kararda, Türk firmalara kamu ihalelerinde yüzde 15 oranında fiyat avantajı sağlanmasına son verilmesi çağrısı yapıldı.
Yine kararda, başta kozmetik ürünler olmak üzere taklit mal üretiminin önüne geçilmesi için aktif çaba gösterilmesi istendi.
AB'nin üçüncü ülkelerle imzaladığı serbest ticaret anlaşmaları (STA) nedeniyle Türkiye'nin yaşadığı sıkıntıların farkında olunduğu belirtilen kararda, bu sıkıntıların ana nedeni olarak bağlayıcı mekanizmaların bulunmaması gösterildi.
Raporda, AB'de iş yapmak isteyen Türk işadamlarının karşılaştığı vize sorunu eleştirildi.
Türkiye'nin bölgede ve dünyadaki ekonomik rolüne ve aktif ticaret potansiyeline geniş yer verilen raporda, Türkiye ve AB arasındaki yoğun ticaret hacmi konusunda da ayrıntılı bilgi verildi.
Raporda, 2009 yılında Türkiye'nin AB'yi 33,6 milyon avro ihracat yaptığı, AB'den 40,4 milyar avro tutarında ithalat yaptığı belirtildi.
Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 56'sını AB ülkelerine yaptığı, Türkiye'deki dış yatırımların yüzde 75'inin AB ülkelerinden geldiği kaydedildi.
Türkiye'nin, dünyanın 15'inci, Avrupa'nın da 6'ıncı en gelişmiş ekonomisine sahip olduğu belirtilen raporda, AB'nin, Türkiye'nin en büyük ticari ortağı olduğu, Türkiye'nin de AB'nin en büyük 7'inci ticari ortağı olduğuna işaret edildi.