Atalay: Başkanlığa destek yüzde 50'lerde
AK Parti Sözcüsü Beşir Atalay 15 günde bir yaptırdıkları anket ve araştırmalar sonucunda Türkiye'de başkanlık sistemine desteğin yüzde 50'lerde olduğunu söyledi
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay, NTV televizyonuna verdiği röportajda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarıyla tartışılan ve seçim sürecinin ana konuları arasında yer alacak başkanlık sistemine kamuoyundan yüzde 50'ler oranında destek geldiğini söyledi.
Atalay bu tespitin 15 günde bir yaptırdıkları anket ve kamuoyu araştırmalarının sonucu olduğunu söyledi:
"Siyasi eğilimleri, uyguladığımız poitikaları sorarız ve bütün konuları değerlendiririz. Genel manada destek, yüzde 50 bandında devam ediyor. 2011 seçiminden beri de böyledir. Bazen 1-2 puan üstte ve altta olur. Başkanlık sitemine gelince... Buna olumlu ve olumsuz bakanlar var. Parti seçmeninde oran yükseliyor ama genel seçmende oran yarı yarıya diyebiliriz."
İç Güvenlik Paketi
Atalay, genel kuruldaki görüşmeleri iki kez ertelenen ve muhalefetin geri çekilmesini istediği İç Güvenlik Paketi'yle ilgili "Genel Kurul'da bir yumuşama olabilir mi?" sorusunu da şöyle yanıtladı:
"Bu konuda dün de toplant yaptık arkadaşlarımızla, İçişleri Bakanı da katıldı. Bütün boyutlarını gözden geçirdik. Büyük bir yanlış anlama, iyi anlamama veya seçime doğru gereksiz gerginlik üretme niyetleri olduğunu görüyoruz. İnsanlar molotof kokteyli ve maske konularını görüyor. Ana muhalefet partisinin lideri ‘toplantı ve yürüyüş hakkımızı elimizden alıyorlar’ diyor. Öyle bir şey yok. Molotof ve maske, bu yürüyüşleri yapılamaz hele getiriyor. Bunlar önlendiğinde vatandaşlar bu haklarını rahatça kullanacak..."
"Çözüm sürecinde önemli mesafe alındı"
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay çözüm sürecinin yasa gereği şeffaf şekilde yürüdüğünü söyledi, "Önümüzdeki günlerde önemli açıklamalar gelecektir" dedi. Atalay, seçim öncesi süreçle ilgili önemli gelişmeler yaşanacağını söyledi:
"Son haftalarda büyük hareketlilik yaşanıyor. Türkiye ve hükümetin önündeki en önemli proje bu. Etkili bir şekilde yürüyor. Görüşmelerin verimli gittiğini biliyor, iyi haberler alacağımızı biliyoruz. İnşallah seçim öncesi belli mesafeler alınacak ve bunun seçime de büyük katkısı olacaktır. HDP, Türkiye genelinde iddialı siyaset yapıyor ve yapacak olması da önemli. Şiddetin bitmesi ve silahların bırakılmasının ardından hükümetin yapacağı şeyler gelecek. Bunlar için zamana ihtiyaç olacak; eve dönüşle ilgili düzenlemler gibi...Yol haritasının önemli ayakları bunlar. Görüşmelerin vakit aldığını, bunun normal olduğunu; bu süreçte gel-gitlerin olabileceğini, sürecin içinde olanlar bilirler. Ama süreç şimdi daha sıkışık bir takvimde ilerliyor."
Fidan'ın istifası
Atalay, çözüm süreci görüşmelerini yürüten Hakan Fidan'ın milletvekilliği adaylığı için MİT Müsteşarlığı'ndan istifa etmesinin sürece etkisini de değerlendirdi, Kamu Güvenliği Müsteşarlığı'nın artan rolüne dikkat çekti:
"Kurumsal hafızalar önemlidir. Son yasal düzenlemede, çalışmaları Kamu Güvenliği Müsteşarlığı’nın yapacağı var. Bir süredir de müsteşarlık daha fazla devrede. Ama şunu da söyleyeyim, Hakan beyin şahsı sürecin içinde oldu, ciddi bir tecrübe vardı. Buna rağmen büyük bir aksama olacağını düşünmüyorum..."
Atalay, çözüm sürecinde yaşanan gelişmelerin HDP'nin de siyaset içinde olmasına katkı vereceğini savundu. Atalay, HDP'nin seçimlere parti olarak girme kararı olduğu hatırlatılınca, "Anketler, kamuoyu yoklamaları 6-8 arası bir yerde olduklarını gösteriyor. Ama siyaset risk almaktır..."değerlendirmesini yaptı. Atalay, bu oy oranının AK Parti'nin vekil sayısında artışa neden olacağı değerlendirmesi içinse, "Biz dikkatli çalışıyoruz, gelişmeleri değerlendiriyor ve alternatifleri önümüzde tutuyoruz. Aday belirleme ve söylem de etkili olacak." dedi.
Erdoğan'ın 400 milletvekili istemesi
Atalay, muhalefetin "Anayasa'ya aykırı" diyerek eleştirdiği Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Yeni Anayasa için 400 milletvekili istiyorum" sözlerini de değerlendirdi:
"Cumhurbaşkanlarının Anayasa'daki konumunu hepimiz biliriz ama Tayyip Erdoğan’ı şöyle değerlendirmek lazım: 12 yıllık Başbakanlık'tan sonra Cumhurbaşkanı oldu, Türkiye'nin meselelerini bilen birisi. İlk kez halk tarafından seçilen bir cumhurbaşkanı ve seçilmeden önce geniş bir kampanya yürüttük. Türkiye’nin bütün meseleleriyle ilgileneceğim dedi ve böyle Cumhurbaşkanı oldu. Parti adı anıyor değil ama kurucu olduğu bir parti var, bunlara bakarak değerlendirmek lazım. Kendisinin çok önceden beri söylediği düşünceleri söylüyor. Yeni anayasa olsun, başkanlık sistemi gelsin diye görüşlerini söylüyor. AK Partiyi bilen kişilit olarak değerlendirmek lazım, ben daha esnek bakıyorum."
Atalay başkanlık sisteminin seçim sürecinin alt başlıkları arasında yer alacağını, esas vurgunun yeni Anayasa olacağını söyledi.