Asya ülkeleri, güvenliği İstanbul'da arıyor

Ahmet Coşkunaydın, CICA Zirvesi'nin gündemini değerlendiriyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İstanbul bugün başlayacak ve toplam üç gün sürecek uluslar arası bir yapılanmanın ev sahipliğini yapacak. Kısa adı CICA olan Conference on Interaction and Confidence Building Measures in Asia (Türkçesi 'Asya'da İşbirliği ve Güvenliği Artırıcı Önlemler Konferansı' diye belirlenen) toplantılarında başkanlık da Kazakistan'danTürkiye'ye geçecek. İçlerinde Türkiye dahil Rusya Federasyonu, Çin Halk Cumhuriyeti, Güney Kore dahil 18 ülkenin bulunduğu CICA 1992 yılında Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev tarafından kurulmuştu.

İstanbul'da Çırağan Sarayı'nda yapılacak buluşmanın önemli konukları arasında Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin'de bulunuyor. Ülkemizde 2 gün kalması beklenen Putin'in CICA dışında Türkiye ile işbirliğini artırıcı yeni tekliflerle gelmesi de bekleniyor. CICA dışında Putin ile Türkiye arasında bir dizi ikili görüşmeler gerçekleştirilerek, bir taşla iki kuş vurulmasına kesin gözüyle bakabilmek gerekiyor.

CICA toplantısı öncesi TASAM (Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi) Cevahir Kongre Merkezi'nde 03-05 Haziran tarihleri arasında düzenlediği bir konferansla konuyu sivil düzeyde ele aldı. Bu toplantıya katılan Moğolistan'dan, Çin Halk Cumhuriyetine, Kazakistan'dan, Türkiye'ye ve Rusya'ya kadar değişen uzmanlar Asya'da güvenlik ve istikrarı ele alarak değerlendirmelerde bulundular. Çırağan buluşması öncesi gerçekleşen toplantının sonuç bildirgesi CICA buluşmasında bir araya gelecek Devlet yetkililerine de ulaştırılacak.

TASAM Başkanı Süleyman Şensoy artık Asya'nın hem güç dengelerinin Batıdan Doğu'ya kayması, hem de çok kutuplu Dünya düzeninin üç büyük küresel güce sahip ülkesine de ev sahipliği yaptığının altını çizdi. Şensoy 21.  yüzyılın Asya yüzyılı olmasının kaçınılmazlığını da vurguladı.

Gerçekten de önümüzde ki on yıllara damgasını vurması beklenen Çin Halk Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu ve Hindistan'ın birer Asya ülkesi olduklarını ve içinde bulunduğumuz dönemde ki ağırlıklarını göz ardı etmemek gerekiyor. Bir güvenlik şemsiyesi içinde buluşma arayışı içinde olan Asya ülkelerini aslında uzun ve yorucu bir yol bekliyor. Çok sayıda örgüt içinde buluşmanın yollarını arayan Asya ülkeleri halen bir çok kavganın ve anlaşmazlığın da ev sahipliğini üstlenmiş durumdalar. Bu anlaşmazlıklar da karşılıklı güvenin yüzde yüz doğmasına en büyük engeli oluşturuyorlar.  Asya'da halen geçmişi oldukça eski tarihlere dayanan Kuzey Kore- Güney Kore, Çin- Japon, Çin- Tayvan, Pakistan- Hindistan, İsrail- Filistin ile Afganistan'da yaşanan istikrarsızlık gibi sorunlar gün yüzünde. Çırağan Sarayı'nda bu konular üzerinde ne kadar yol alınabilecek ve bunların ne kadarı yaşama geçirilebilecek, yaşayarak göreceğiz…

Bu konularda ilginizi çekebilir