ASO'dan MB'ye eleştiri: Korkak para politikası izliyor
ASO Başkanı Özdebir, "Merkez Bankası krizden çıkış sürecinde çok korkak bir para politikası izliyor, Türkiye ekonomisine güvenmesi lazım" dedi
ANKARA - Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Merkez Bankası'nın piyasadaki likiditeyi çekmekte acele etmemesi gerektiğini belirterek, "Merkez Bankası krizden çıkış sürecinde çok korkak bir para politikası izliyor, Türkiye ekonomisine güvenmesi lazım" dedi.
Özdebir, ASO Meclis Toplantısında yaptığı konuşmada, Ankara sanayiinde toparlanmanın güçlenerek devam ettiğini söyledi.
ASO Başkanı, üyeleri arasında Mart ayında yaptıkları anketle Aralık ayında yaptıkları anket karşılaştırıldığında; üretimde artış bekleyenlerin oranının yüzde 39'dan yüzde 45'e, iç satışlarda artış bekleyenlerin oranının yüzde 30'dan yüzde 41'e ve dış satışlarda artış bekleyenlerin oranının da yüzde 30'dan yüzde 37'ye yükseldiğine dikkat çekti.
Yatırım malları üretiminde, ihracata, ithalatta artış kaydedildiğini, işsizliğin hala yüksek olmakla birlikte Şubat döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 1,7 puan azalarak yüzde 14,4'e gerilediğini hatırlatan Özdebir, küresel ekonomideki iyileşmelerin de 'iyimser fakat ihtiyatlı' olmak gerektiğine işaret ettiğini bildirdi.
Türkiye'nin mali görünümünün birçok ülkeye göre çok daha güçlü olduğunu vurgulayan Özdebir, bu avantaj korunur ve ekonomik politikalarla desteklenirse ülkenin küresel ekonomideki risklere karşı daha iyi korunabileceğini söyledi.
Dünyada temel kaygının enflasyon değil, deflasyon olmaya başladığını, bu nedenle Merkez Bankası'nın piyasadaki likiditeyi çekmekte acele etmemesi gerektiğini ifade eden Özdebir, şöyle dedi:
"Merkez Bankası bizce krizden çıkış stratejisini açıklamakta aceleci davranmış, hemen faiz artırımlarının sinyallerini vermiştir. Biz iş dünyası olarak çok zor bir dönemden geçiyoruz. Dış pazarlardaki daralmanın yanı sıra iç pazardaki daralma ve rekabet de bizleri çok zorlamaktadır. Bu nedenle hükümetin ve Merkez Bankası'nın iç ve dış pazarımızı genişletecek para ve maliye politikaları izlemesini bekliyoruz. Merkez Bankası krizden çıkış sürecinde çok korkak bir para politikası izliyor, Türkiye ekonomisine güvenmesi lazım."
"Tahvil konusu bizce yeniden değerlendirilmelidir"
Bankaların açtıkları kredilerde yüzde 5 civarında bir artış olduğunu, ancak bu artıştan esas olarak büyük firmaların yararlandığını ve KOBİ'lerin finansman sıkıntılarının devam ettiğini söyleyen Özdebir, diğer taraftan bankaların tahvil ihraç etmek istediklerini hatırlattı.
Bu isteğin mevduatın ortalama vadesinin 1 ayın da altında oluşundan kaynaklandığını dile getiren Özdebir, bu durumun bankaların uzun vadeli kredi vermekte zorlanmasına yol açtığını ve onları uzun vadeli kaynak aramaya yönlendirdiğini ifade etti.
"Bu tahvil konusu bizce yeniden değerlendirilmelidir" diyen Özdebir, firmaların finansmana erişimini destekleyecek finansal enstrümanların çeşitlendirilmesi ve Kredi Garanti Fonu'nun alternatifinin oluşturulması gerektiğini söyledi.
Hükümetin üzerinde çalıştığı istihdam paketine de değinen Özdebir, pakette işgücü piyasasına esneklik getirecek, istihdam vergilerini düşürecek, kıdem tazminatı sistemine reform getirecek ve zorunlu istihdamı ortadan kaldıracak tedbirlerin yer alması gerektiğini kaydetti.
Ana muhalefet partisindeki lider değişimini de değerlendiren Özdebir, bu değişimle birlikte siyasetteki söylemde de değişim olduğunu, ekonomik sorunların ağırlık kazanmaya başladığını dile getirdi.
Ülkenin gerçek gündemine yönelen siyaset söyleminin sorunların çözümü konusunda kendilerini umutlandırdığını belirten Özdebir, her şeyin başının üretim olduğunu, bu nedenle siyasi tartışmaların odağında da üretimin yer alması gerektiğini vurguladı.