Aşırı yağışlar sera ürünlerini vurdu
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, son günlerde gerçekleşen yağışların en fazla sera ürünlerine zarar verdiğini açıkladı.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Akdeniz ve Ege bölgelerinde aşırı yağışlar, bazı yerlerde görünen fırtına ve hortumun en fazla sera ürünlerine zarar verdiğini bildirdi.
Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde gerçekleşen yağışlarda özellikle sera üreticilerinin zararının fazla olduğunun göründüğünü, mevsim itibarıyla tarlada ürün olmamasının avantaj olduğunu ve zararın azalmasını sağladığını belirtti.
Ziraat odalarının da içinde yer aldığı hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Bayraktar, oluşan zararların boyutlarının önümüzdeki günlerde netleşeceğini bildirdi.
Hasar tespit çalışmalarını takiben öncelikle çiftçilerin bankalara olan kredi borçlarının faizsiz ertelenmesi gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:
"Çiftçilerimiz Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin dışında diğer bankalardan da kredi kullanmaktadır. Özel bankalar da bu durumu gözardı etmemeli, kredi borçlarını faizsiz ertelemelidir."
Ziraat odalarından alınan ilk bilgiler
Akdeniz Bölgesi'nde gerçekleşen yağışlar, fırtına ve hortumun serada yetiştirilen önemli ürünlere zarar verdiğini belirten Bayraktar, Ege Bölgesi'nde yaşanan aşırı yağışlar sonucu meydan gelen seller ve derelerin taşması ve kanalların patlaması sonucu ortaya çıkan taşkınların, yerleşim yerleri yanında, tarım arazilerini sular altında bıraktığını, hasadı devam eden narenciye ürününü vurduğunu bildirdi.
Ziraat odalarından alınan ilk bilgiler şöyle:
"Antalya Kumluca: Türkiye serada yetiştirilen domates üretiminin yüzde 60'ını gerçekleştiren Kumluca ilçesinde gerçekleşen kuvvetli hortum 30 dekar alanda yer alan projeli tünel seraların yarıdan fazlasının çökmesine neden oldu. Seraların çoğunluğunda domates olmakla birlikte, biber ve patlıcan ürünleri de bulunuyordu. Kumluca'da zarar gören seralarda sigorta yaptıran çiftçi sayısı yok denecek kadar az. Sigorta yaptırmamanın önemli nedeni tapuların hisseli olması. İlk gözlemlere göre hortumun neden olduğu zararın 1 milyon liraya ulaşması bekleniyor. İlçede 1 dekar tünel seranın maliyeti 45-50 bin lirayı buluyor. Maliyetin yüksek olması zararın boyutunu artırdı.
Antalya Merkez: Muratpaşa ve Kepez ilçelerinde yaklaşık 150-200 dekar serada domates başta olmak üzere, kesme çiçek ve çeşitli sebzeler zarar gördü.
Antalya Demre: İlçede gerçekleşen fırtına ve hortum 120 dekar sera alanında seralara ve biber, domates ve kabak ürünlerinde zarar meydana geldi. Bu alanlarda yer alan seraların bir kısmının naylonu sökülürken bir kısım serada da çökme oldu.
Muğla Köyceğiz: 6 Ocak Cuma günü başlayan yağışlar çay ve derelerin taşmasına neden oldu. İlçe merkezin de birçok eve zarar verdi. Tarım arazileri sular altında kaldı. Özellikle narenciye bahçelerine henüz girilemedi.
Muğla Ortaca: İlçede gerçekleşen fırtına seraların camlarının kırılmasına ve plastiklerinin yırtılmasına sebep olurken ürünler önemli zarar gördü. Fırtına ayrıca narenciye bahçelerinde meyvelerin dökülmesine neden oldu.
Denizli Sarayköy: Aşırı yağışlar Büyük Menderes nehrinin taşırmış, oluşan taşkın ilçedeki ova köylerde tarım alanlarının sular altında kalmasına neden oldu. Bir iki ay önce ekimi yapılmış olan buğdaylarda tohumların çürümesinden endişe duyuluyor.
Denizli Tavas: Aşırı yağışlar özellikle drenaj alanlarındaki dar kanalların patlamasına neden oldu. Buğday, arpa ekili alanlar sular altında kaldı.
Denizli Kale: Akçay dere kenarında bulunan arazilerde sıkıntı yaşandı. Üretim dönemi itibarıyla arazide fazla ürün olmaması zararı azalttı. Kale biberi ekim dönemi olması nedeniyle yağışlar Kale biberinin ekim zamanının gecikmesine neden oldu.
Edirne: Son birkaç günde gerçekleşen yağışların nehir kapaklarının açılmasını gerektirecek kadar olmadığı ilde tarımsal konuda herhangi bir sorun olmadı. Tunca Nehri'nin debisinin zaman zaman arttığı yağışlar devam ederse bir sıkıntı oluşabilir."
3 ilde 433 çiftçi zarara uğradı
Öte yandan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 7-8 Ocak tarihlerinde Antalya, Mersin ve Muğla illerinde yaşanan sel, su baskını, fırtına ve hortum afetinden 8 ilçede 433 çiftçinin etkilendiğini, 702,4 dekar kapalı, 6 bin 392 dekar da açık alanın zarar gördüğünü bildirdi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 7-8 Ocak tarihlerinde Antalya, Muğla ve Mersin İllerinde yaşanan sel, su baskını, fırtına ve hortum afeti sonrasında Bakanlıkça yapılan ön hasar tespit çalışmalarının sonuçlandığını ifade etti.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Antalya ilinde, 5 ilçede (Demre, Aksu, Muratpaşa, Kumluca, Kepez), 20 köyde 155 çiftçi etkilenmiş ( 63 çiftçi sel ve su baskını, 92 çiftçi fırtına ve hortumdan) olup 342 da açık arazi ve 597,9 da kapalı alan zarar görmüştür. Yaklaşık olarak zararın 2 milyon 580 bin TL olduğu hesaplanmaktadır. Muğla İlinde; 2 ilçede (Köyceğiz, Ula) 275 çiftçi etkilenmiş, 80 da kapalı alan ve 6.050 da açık alan ayrıca 9.000 arı kovanı zarar görmüştür. Mersin İlinde; 1 ilçede (Anamur) 3 çiftçi etkilenmiş olup 24,5 da sera zarar görmüştür. Yaklaşık olarak zararın 450 bin TL olduğu hesaplanmaktadır. Toplam 3 ilde 8 ilçede 433 çiftçi etkilenmiş, 702,4 da kapalı alan, 6.392 da açık alan ve 9.000 arı kovanı zarar görmüştür."
Açıklamada, afet nedeniyle seralarda ve açık alanlarda meydana gelen zararlar 5363 Sayılı Tarım Sigortaları Kanunu kapsamında karşılanacağı belirtildi.
Bu konularda ilginizi çekebilir