ASELSAN, Azerbaycan'la ortak üretim yapacak

ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol Bakü’de katıldığı savunma fuarında, Azerbaycan’daki şirketlerini büyüterek, yakın süreçte ASELSAN ürünlerinin bir kısmının Bakü'de üretileceğini ve dünyaya sunulacağını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bakü'de düzenlenen 5. Azerbaycan Uluslara­rası Savunma Fuarı'na (ADEX 2024) katılan ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, ASELSAN'ın Azerbaycan'daki faaliyetlerini ve global hedefle­rini açıkladı.

Akyol, ASELSAN'ın ilk ulus­lararası birimini 1990'lı yıllar­da Bakü'de açtığını ve Sovyetler sonrasındaki bağımsızlık döne­minde Azerbaycan'daki ilk ulus­lararası firmalardan biri olduk­larını hatırlattı.

Azerbaycan'da güzel bir geçmişe sahip olduklarını, en zor zamanla­rında bu ülkenin yanında oldukla­rını söyleyen Akyol, "ASELSAN'ın binlerce ürünü Azerbaycan'ın gü­venlik birimlerinde ve sivil ünite­lerinde kullanılmaktadır. Bura­daki şirketimizi büyütüyoruz ve artık yerel partnerlerle ortak üre­timi konuşuyoruz. Önümüzdeki dönemde ASELSAN ürünlerinin bir kısmının Bakü'de üretildiğini ve dünyaya sunulduğunu görecek­siniz" dedi.

Akyol, ASELSAN'ın kurulu­şundan beri Türk milletine ih­tiyaç duydukları bütün alanlar­da milli teknolojiler sunduğunu belirterek, "Önce telsiz üret­mekle başladık, sonra savunma elektroniğine geçtik, sonra bu­nu uluslararası arenaya taşıma­ya evirdik.

Bundan sonraki he­defimiz uluslararası işbirlikleri­ni ve ihracatı arttırarak dünyada bulunduğumuz noktayı bir üste çıkarmaktır. Çoğu mühendis 11 binden fazla çalışanımızla he­defimize adım adım gidiyoruz. Bunu yaparken bir taraftan ye­ni ürünler çıkartıyoruz bir taraf­tan geleceğin teknolojilerine ya­tırım yapıyoruz, bir taraftan da uluslararası iş birlikleriyle bu­nu yaygınlaştırmaya çalışıyo­ruz. ASELSAN, milletimizin desteğiyle dünyadaki iddiasını giderek artıran oranda geliştire­cektir" şeklinde konuştu.

Türkiye'de 1 milyondan fazla kullanıcı var

İsrail'in Lübnan'da gerçekleş­tirdiği çağrı cihazı ve telsiz saldı­rılarını da değerlendiren Akyol, şunları söyledi:

"Konuştuğumuz tüm ürünlerin altında haberleşme var. Yapay ze­ka, bütün veriler haberleşebildiği için bu kadar etkilidir. İlan ettiği­miz Çelik Kubbe, arkasındaki ha­berleşme mimarisi olursa anlam taşıyor. Çağrı cihazı ve telsizle­re yapılan saldırı bunun ne kadar fiziki olarak da stratejik olduğu­nu ortaya koydu. Biz bu işin siber güvenlik ve elektronik harp bo­yutunu bilerek 50 yıldır bu alana yatırım yapıyoruz. Türkiye'nin güvenlik güçleri, kamu görevlile­ri ve ihtiyaç duyan bütün kritik birimlerinde ASELSAN'ın 1 mil­yondan fazla haberleşme sistemi kullanılıyor.

Bunların yazılımın­dan donanımına ve üretimine ka­dar tamamına hakimiz. İhtiyaç duyulan yerlere bunu sağlamaya devam edeceğiz. İçindeki yazılı­mına, donanımına ve parçaları­nın değiştirilememesine kadar birçok kontrolü içeren, son de­rece gelişmiş, son derece güvenli sistemleri kendi ülkemizde 1 mil­yondan fazla kullanıcımız kulla­nıyor. Dünyada da dost ve kardeş ülkelere bunu sunuyoruz."