Artık kurban ithal edilmeyecek
ANKARA - Veteriner hekim, akademisyen, AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç, iç piyasada, kurban için yeterli büyükbaş ve küçükbaş hayvanın fazlasıyla olduğunu belirterek, bu yıl kurban ithalatı yapılmayacağının müjdesini verdi.
Kılıç, yaptığı açıklamada, hayvancılık sektöründe yeterince üretim yapılamamasından dolayı geçmiş yıllarda ithalatın önünün açıldığını söyledi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, hayvancılık sektörünün, üreticinin zarar görmemesi için çeşitli tedbirler aldığını ifade eden Kılıç, bakanlığın, besicilik yapanlara hayvanını kestirdiği zaman hayvan başına para verdiğini anımsattı. Kılıç, bunun dışında yem bitkilerinin, fiyat artışlarından etkilenmemesi için yurtdışından kaba yem ithalatı izni çıktığını ve gümrük vergilerinin düşürüldüğüne işaret etti.
Bakanlığın, ithal etin gümrük vergilerini yükselterek, eskisi kadar ucuz etin ülkeye girişini engellediğini belirten Kılıç, şöyle konuştu:
"Üretici bizden 'kurban ithalatı yapılmasın' istiyordu. Biz de bunu Sayın Bakan'la görüştük. Bakanlığın da bu konuda çalışmaları vardı. Ben buradan vatandaşlarımıza müjdeli haberi vermek istiyorum: Bu yıl ithal kurban olmayacak, kurban ithalatını kaldırdık. Bu, hem psikolojik manada hem de dışarıdan kurban girmesinin engellenmesi durumunda, iç piyasadaki hayvanların fiyatlarının biraz yükselmesine neden olacak.
Ancak buradan, kurbanların fiyatları artacak endişesi çıkmasın. Fiyatlar biraz artabilir, artması da gerekir. Çünkü üreticinin ayakta kalması lazım. Şu anda hayvan fiyatları olmasını istediğimizin de çok altında. Ne yazık ki böyle. Üreticinin elindeki hayvanları damızlık kesime göndermemesi için bu yöntemin yapılması gerekiyordu. Amacımız üreticimizi korumak, hayvan üretimini artırmak."
"Endişeye gerek yok"
Yunus Kılıç, "Daha önce eksiklik kurban ithal edilerek karşılanıyordu. Şimdi iç piyasa bütün talebi karşılayabilecek mi?" sorusuna, "İç piyasada şu anda, kurban için yeterli büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığı fazlasıyla var. Hiç endişeye gerek yok, ithalata da gerek yok" yanıtını verdi.
Türkiye'deki hayvan varlığının 2-3 yıldır arttığını vurgulayan Kılıç, eskiden bir hayvandan 130-140 kilogram et alınırken, şimdi 230-240 kilogram et alındığına dikkati çekti.
Kılıç, "Şu anda koyunun tanesi 300 liraya, sığırın tanesi de 800-1000 liraya kadar düştü. Bu şekilde hayvancılık faaliyeti sürdürülemez. Üreticiyi de vatandaşı da koruyacak bir dengenin olması lazım" diye konuştu.