Arnavutluk’tan, Türk işadamlarına açık çek!
Fikir Sofrası'na konuk olan Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Türk işadamlarını turizm, inşaat, hidroelektrik ve mineral-maden sektörlerinde yatırıma çağırdı
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Türkiye’yi stratejik ortak ülke olarak ilan ettiklerini açıkladı. Edi Rama, Yunanistan ve İtalya’dan sonra, stratejik partner olan 3. ülkenin Tükiye olduğunu söyledi. Rama, Türk tarafından gelecek her tür teklife açık olduklarını söyledi. Bunları samimiyetle değerlendireceklerini belirtti. Kurulduğu günden bu yana 1.5 yıldır devlet adamı, bakan ve akademisyenleri ağırlayan düşünce platformu "Fikir Sofrası", Arnavutluk Başbakanı Edi Rama'yı konuk etti. Fikir Sofrası’na konuk olan ilk yabancı başbakan olan Edi Rama, Türk işadamlarıyla samimi bir ortam içinde sohbet etti. Fikir Sofrası’nı düzenleyen işadamı Ahmet Arslan da fikir platformunda Arnavutluk başbakanı ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.
Hedef, Türkiye ile yakınlaşma
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama yaptığı konuşmada tarihsel bağlara da dikkat çekti. Bu kapsamda, ekonomi alanında özellikle turizm, inşaat, hidroelektrik ve mineral- maden sektörlerinde büyük işbirliği potansiyeller olduğunu söyleyen Rama, "Arnavutluk işçi maliyetleri açısından dünyanın en düşük maliyetlerine sahip. Bu nedenle tüm Türk şirketlerini üretime davet ediyorum. Tarımdan sanayiye pek çok alanda Arnavutluk ve içinde bulunduğu işbirlikleri açısından önemli potansiyeller var. Türk işadamlarıyla bugüne kadar çok olumlu ilişkiler içinde olduk. Bundan sonra bu yatırımların daha da artarak devam etmesini istiyoruz. O nedenle Türkiye’yi stratejik partner ülke ilan ettik” dedi.
Rama, "Son 25 yıldaki dış politikamızda ABD ve AB stratejik müttefik, Yunanistan ve İtalya da stratejik ortaklarımızdı. Türkiye'yi de bu üçgene ekledik. Türkiye ile yakınlaşma, dış politikamızın çok net bir hedefi haline geldi” dedi.
Türk işadamlarına yatırım daveti yapan Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, "Arnavutluk çok güzel bir ülke. Türk yatırımcılar için, özellikle de turizm alanında uygun koşulları yaratmayı ve onları ülkemize yatırım yapmaları için ikna etmeyi istiyoruz. Arnavutluk keşfedilmeyi bekleyen bir destinasyon ancak kitlesel turizm için çok küçük bir ülke. Biz, kalitesi yüksek bir turizmi hedefl iyoruz” dedi.
Adriyatik'te tek yat limanı olmayan ülkenin Arnavutluk olduğunu da söyleyen Rama, bu bile nitelikli turizmde ne kadar fırsat olduğunu gösterdiğini belirtti. Çevre ülkelerdeki gelişmişliğe rağmen Arnavutluk’un henüz turizmde gelişmemesinin ise aynı zaman nitelikli turizm için bir fırsat olarak değerlendirilebileceğine dikkat çekti.
Enerjide büyük potansiyel
Enerjideki potansiyellere de dikkat çeken Edi Rama, “Özellikle hidroelektrik santralleri için, önemli su kaynaklarına sahibiz. Avrupa’nın en verimli kaynakları bizde. Bazı Türk şirketlerinin bu konuda girişimleri devam ediyor” dedi. Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir de Türkiye’deki kaynaklardan yılda 2 bin saat verim alınırken bu oranın Arnavutluk'ta 5 bin saat olduğunu, bu açıdan Arnavutluk’un bu yatırımlar açısından çok cazip bir ülke olduğunu belirtti. Edi Rama, “Yatırımlar için buz kıran tabir edeceğimiz şirketlere ve girişimcilere ihtiyacımız var. Bunlardan Nihat Özdemir, Ahmet Çalık gibi işadamları burada. Daha da sayılarının artmasını bekliyoruz” dedi.
Yeni büyüme modeli
Arnavutluk'un son 20 yılda inşaat sektörü ve diasporanın ülkeye gönderdiği parayla kalkındığını ancak gelinen noktada inşaattaki patlamanın durduğunu, ağırlıkla İtalya ve Yunanistan'da yaşayan diasporanın da gönderdiği paranın azaldığını anlatan Rama, yeni bir büyüme modeli tasarlamak zorunda olduklarının farkına vardıklarını söyledi. Rama, yeni kalkınma modelinde ana kaynakların enerji, tarım, imalat sanayi ve turizm olacağını vurguladı. Arnavutluk'un Avrupa'da en büyük ikinci hidrolik kapasiteye ve önemli miktarda petrole sahip olduğunu anlatan Rama, doğalgaz kaynakları bulmayı umduklarını, turizm için de uluslararası medyada promosyon çalışmaları yürüttüklerini belirtti.
"Türkiye'nin gelişmesi" için platform
"Fikir Sofrası" platformunun başkanlığını yürüten işadamı Ahmet Arslan 1.5 yıldır devam eden etkinliğin Türkiye ve dünyadaki gelişmeleri uzman konuklarla ele almayı amaçladığını söyledi. Arslan, bugüne kadar Ekonomi, Maliye, Enerji, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Bilim, Sanayi ve Teknoloji, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme bakanları ile Merkez Bankası Başkanı'nın "Fikir Sofrası"nda misafir edildiğini hatırlattı. Platformun herhangi bir siyasi düşünceye hizmet etmeden ve ticari kaygılardan uzak, Türkiye'nin büyümesi ve gelişmesi için oluşturulduğunu ifade eden Arslan, "Fikir Sofrası"nın 12. ve 13. toplantılarını Viyana'da gerçekleştirdiklerini belirterek, "AB ülkelerinden katılan dostlarımızla fikir sofrasını uluslararası arenaya taşımaya başladık" diye konuştu. Arslan, Arnavutluk Başbakanı Rama ve iki bakanını ağırlayarak da toplantıyı bir kez daha sınır ötesine taşıdıklarını ifade etti. Toplantının açılışında söz alan işadamı Mustafa Süzer de Türkiye'de işadamlarıyla bir araya gelme fikrinin Başbakan Rama'dan geldiğini söyledi. Arnavutluk ve Türkiye arasındaki ilişkilerin derinliğine ve eskiliğine dikkati çeken Süzer, "İnanıyorum ki iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğini çok daha ileri boyuta taşıyabiliriz" dedi.