Arınç: Savcı görevini kötüye kullandı
Arınç, MİT mensuplarını ifadeye çağıran Savcı Sarıkaya'nın görevini kötüye kullandığı için görevden alındığını söyledi.
ANKARA - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Savcı Sarıkaya'nın, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı'na haber vermemesi ve yetkisini kötüye kullanması sebebiyle elinden bu soruşturma dosyasının alındığını söyledi.
MİT Kanunu'nun 26. maddesine göre Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın izin vermesi halinde soruşturma yapılabileceğini dile getiren Arınç, şöyle konuştu:
"Ancak özel yetkili savcı Ceza Muhakemesi Kanunu'ndan aldığı yetkiyle böyle bir soruşturma başlattığını ifade etti. Ancak İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı'na haber vermemesi ve yetkisini kötüye kullanması sebebiyle elinden bu soruşturma dosyası alındı ve başka savcılar görevlendirildi. Bu konu İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı'nın yetkisinde olan bir konu, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu ile bir ilgisi de yok.
MİT Kanunu'nda yazılı olan bu hükmün hayata geçirilmesi, kötüye kullanılmaması, yanlış anlaşılmaması amacıyla da bir milletvekili arkadaşımızın verdiği kanun teklifi var. Bu kanun teklifi sanıyorum ki yarın Adalet Komisyonu'nda görüşülecek. Daha sonra da Genel Kurul'da kanun son şeklini alacak. Bu kanunla amaçlanan şey, aslında herkesin bildiği, kanunda yazılı olan hususun daha büyük harflerle ve daha çok anlaşılır biçimde hayata geçirilmesidir."
Teklifin, kanun tasarısı olmadığı için Bakanlar Kurulu'nda görüşülmesinin gerekmediğini vurgulayan Arınç, Adalet Komisyonu ve TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmeler sırasında hükümeti temsilen Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in bulunabileceğini, kanunun en iyi şekilde çıkması için hükümetin görüşünü teklife yansıtacağını söyledi.
Başsavcıvekili Seçen'in açıklamaları
Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fikret Seçen'in açıklamalarından haberdar olmadığını dile getiren Arınç, "Eğer görevleriyle ilgili bir konu yani görevlerini kötüye kullanma şeklinde tanımlanabilecek bir husus varsa, aslında bu konu da MİT Kanunu'nun 26. maddesi içerisinde sayılmış hususlardır. Demek ki yeni bir kanunun, yeni bir maddenin gerekçesiyle birlikte daha anlaşılır hale getirilmesi gerekiyor. Bu da kanun teklifinin aslında ne kadar yerinde olduğunu da gösteriyor" dedi.