Ardahan lojistik sektöründe üs olacak
Garanti Anadolu Sohbetleri’nin 104. toplantısında keşfedilmeyi bekleyen doğa cenneti Ardahan’ın tünel ve yol projelerinin bitirilmesi sonrasında lojistik sektöründe öne çıkacağı ifade edildi.
Ercan ÜSLÜ
ARDAHAN - Rehabilite edilen sınır kapıları ile lojistik sektöründe elini güçlendiren Ardahan, Çıldır Aktaş Sınır Kapısı'na ulaşan karayolları ve tünellerin de tamamlanması ile lojistik sektöründe sıçrama yapmayı hedefliyor.
Garanti Bankası ile DÜNYA Gazetesi işbirliğinde düzenlenen Garanti Anadolu Sohbetleri’nin 104. buluşması Ardahan’da yapıldı. Toplantıda, tarım, turizm ve lojistik sektörlerinde gelişmeye açık olan kentin, ortak iş yapma ve kooperatifçilik geleneklerinin güçlendirilmesi gerektiği vurgulandı.
DÜNYA Gazetesi Başyazarı Osman Saffet Arolat’ın moderatörlüğünü yaptığı toplantının açılış konuşmasını Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere yaptı. Toplantıda söz alan Turquia. com Genel Müdürü İskender Çayla, Ardahan özelinde çevre, tarih ve turizm konusuna değindi. Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük örgütlenmenin öneminden ve Tire Süt Kooperatifi modelinden bahsetti. Kentsel Strateji Kurucu Ortağı Faruk Göksu, Ardahan’ın gelecek stratejilerini ele aldı. Son konuşmacı İstanbul Bilgi Üniversitesi İİBF Ekenomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asaf Savaş Akat ise makroekonomik veriler ışığında şehrin bugününü ve yarınını inceledi.
İskender Çayla: Ardahan turizmde hakettiği yerde değil
Turquia.com Genel Müdürü İskender Çayla, Türkiye’nin 35 milyon turistin ziyaret ettiği ve 25 milyar dolar civarında turizm gelirine sahip bir ülke olduğunu belirterek, “Ancak özellikle bu sene turizmde oldukça önemli bir düşüş yaşanıyor. Bunları tabi ki aşacağız. İleriye dönük olarak düşünmemiz ve bu anlamda gerekli tedbirleri almamız gerekiyor. İspanya ve İtalya gibi ülkeler turizm pastasından büyük pay alıyor. Bu ülkelerde tanıtım bölgeler ve kentler üzerinden yapılıyor. Biz ise ancak son 3 yıldır Kapadokya’yı veya İstanbul’u değil de Türkiye’nin tanıtımını yapmaya başladık. Ben bunu doğru bulmuyorum. Türkiye’de İstanbul, Antalya ve Kapadokya bölgeleri yoğun turist çeken bölgeler. Ardahan ile ilgili turist sayısı istatistiki olarak elde edilemedi. Tabi ben bunun çok yüksek olmadığını düşünüyorum. Türkiye’de, tarihi ve kültürel zenginliklerin olması ülkeyi eşsiz kılıyor. Ardahan’ın da buna benzer bir yapısı var. Ancak turizm noktasında hak ettiği yerde değil. Turizmde biraz geri kalmış. Bence Ardahan için söylenen en iyi söz, “Edirne’den Ardahan’a” sözüdür. Türkiye’nin bir ucundan bir ucuna anlamına gelen bu söz, 7’den 70’e herkesin zihnine kazınmıştır. Burası çok önemli bir ildir. Gençler bu ile sahip çıkmalıdır. Burdaki Atatürk silüetinin de turistik bir değeri var diye düşünüyorum” dedi.
Mahmut Eskiyörük: Türkiye'de tarımın yüzde 13'ü kooperatifler üzerinden yapılıyor
Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, nüfus arttıkça sütün öneminin de her geçen gün arttığını vurgulayarak, “Türkiye’nin en büyük gücü tarım. Halkın yüzde 30’u tarımla geçiniyor. Maalesef ki tarımda zayıf yönlerimizden dolayı olmamız gereken yerde değiliz. Türkiye’de kooperatifçilik öcü gibi gösterilmiş. Haksız kazanç sağlanan bir yapı gibi algılanmış. Türk haklı kandırılmış. Bugün ABD’de tarımda kalkınma yüzde 80 oranında kooperatifl er aracılığıyla gerçekleşirken, Türkiye’de bu oran yüzde 13. Geri kalma nedenimiz bu. Çünkü ancak kooperatifl eşmeyle maliyetleri daha aşağı çekebiliriz. Şu an Türkiye’nin dünyaya süt ihracatı yüzde 20 civarında. Bu çok düşük bir oran. Çünkü kontrolsüz süt üretimiyle, siz dünyaya süt satamazsınız. Tire Süt Kooperatifi olarak bir model yarattık. Küçükleri birleştirerek kalkınma modeli seçtik. Birleşmiş Milletler bizi dünyanın en iyi kırsal kalkınma modeli seçti. Dünyaya örnek gösteriliyoruz. 2 binin üzerinde üyemiz var. Türkiye’nin en büyük süt kooperatifiyiz. Günde 285 ton süt topluyoruz. Ve öz varlık olarak 15 yılda 43 kat büyüdük. Türkiye’de birçok kooperatif batarken, tabi bana soruyorlar, ‘başkan bunu nasıl başardınız’ diye. Ben o zor insanların içine girdim. O çileyi çektim. Ve en önemlisi ben kooperatifime hiçbir zaman siyaset sokmadım. Bizim tek bir amacımız var. O da üreticinin kazanması” diye konuştu
Faruk Göksu: Bölgedeki saflığı tekrar keşfedecek projelere ihtiyaç var
Kentsel Strateji Kurucu Ortağı Faruk Göksu, Ardahan’a yönelik strateji geliştirebilmek için sınır ötesi ilişkileri de dikkate almak gerektiğini belirterek, “Karadeniz ile Hazar Denizi arasındaki Çoruh Bölgesi’ni dereceli ve toplu olarak değerlendirmek bölgenin geleceği için çok önemlidir. Bu ilişki sistemi içerisinde bu bölgeyi tek kelime ile anlatmaya kalksak, en uygun kelime, saf kelimesidir. Bu bölgedeki safl ığı tekrar keşfedecek projelere ihtiyaç vardır. Ardahan gibi gelişemeyen pek çok kentin geleceğini yeniden kurgulaması için yeniden bir fırsat olarak değerlendirmek lazım. Çünkü, kaybedilen bir değeri yeniden yaratmak hiç de kolay değil. Bu açıdan vizyonu çok geniş tutmamız lazım. Bu bölgeye karar verirken Kars ve Iğdır illerinin belediye başkanları ve valileri bir araya gelmelidir. O zaman bu bölge gelecek stratejileri uygulamaya geçer. Bölgenin pek çok avantajı var. Ardahan’ın safl ığını nasıl değerlendirebiliriz bunu konuşmalıyız. Ardahan’ın katma değerleri nelerdir? Bunları tartışmalıyız. Mesela, Kafkaslar coğrafyası kentin en önemli katma değeridir. Ardahan ve bölge, iki koridor arasında yer alıyor. Burası bir geçiş yeri. Tarihi var. Geçiş kapıları var. Bu coğrafyanın bereketleri mutlaka korunmalıdır. Onun için buranın değerini öncelikle bu halk bilmelidir. Ve bu bereketi nasıl fırsatlar çıkartabiliriz. Bunun üzerinde konuşmalıyız. Şimdi böyle baktığımızda, Kura Havzası’ndaki suyun bereketi, geçiş üstünlüğü sağlayan koridorlar, kışlak ve yaylakların büyükbaşları ve karın büyüsü. Tarihin ışığında bütün bunları değerlendirdiğimizde sizlere öyle bir vizyon sağlıyor ki özellikle genç arkadaşların gelecekleri adına ışık tutuyor. Fark yaratmanın fırsatlarını bulmamız gerekiyor. Örneğin kışı, sadece turizmle değil nasıl sporla entegre edebiliriz. Bunun üzerine senaryo geliştirmemiz lazım” açıklamasını yaptı.
Asaf Savaş Akat: Türkiye'nin ekonomik ve siyasi dönüşümü çok mesafe kat etti
İstanbul Bilgi Üniversitesi İİBF Ekenomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asaf Savaş Akat, Türkiye’de, 2015 yılının sürpriz bir yıl olduğunu belirterek, “Güçlü büyüme ve TL’de sert değer kaybı yaşandı. 2016 yılında ‘belirsizlik artıyor mu?’ sorusuyla birlikte, piyasalarda küresel yavaşlama ve gerginlik gözlendi. Uzun dönemde büyüme vasat gerçekleşirken, kapalı komuta ekonomisi sonrasında kriz kaçınılmaz oldu. 1980 ile 1999 arasında dışa açılma ve AB ile Gümrük Birliği sonrasında piyasa reformlarının sonunda kriz yaşandı. 2000 ile 2007 arasında kamu maliyesinde disiplin, mali istikrar, yapısal reform, hızlı büyüme dönemi başladı. 2008 ile 2010 yılları arasında küresel mali kriz boy gösterirken, 2011 yılından sonra sürdürülebilir büyümeye geçiş iç ve dış talebi dengeledi. Sonuç olarak, Türkiye’nin ekonomik ve siyasi dönüşümü çok mesafe kat etti. Küresel ekonomi ile bütünleşme sağlanırken, disiplinli bir bütçe ve mali istikrar kaydedildi. Kazanımları korumak ve sancılı uyum süreci için şunlar gerekli: Dış açık sürdürülebilir düzeye inmeli. Özel iç tasarrufl ar artmalı. Ama büyüme fazilet dairesi sürmeli. Siyasi istikrar ve intizamlı düzeltme şart. Bardağın dolu yarısına bakacaksak eğer, uyumun bir bölümü gerçekleşti. Yani kur ve dış açıktan bahsediyorum. Ancak riskler var. Ama başarı şansı da mevcut. Ben iyimser cephede yer alıyorum”
Topladığımız mevduatın 3 katı kredi olarak Ardahan'a geri döndü
Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, Garanti Anadolu Sohbetleri’nin 104. buluşması için Ardahan’da olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, “İnanması zor ama, Garanti Anadolu Sohbetleri bu yıl 14. Yaşını kutluyor. 2002 yılından bu yana Anadolu’yu karış karış gezerek, 71 ilde, 103 toplantı düzenledik” dedi. Ardahan’da 3 yıldır faaliyet gösterdiklerini kaydeden Karadere, “Kentte, bugüne kadar 25 milyon lira kredi desteği sağlarken, 7 milyon lira mevduat var. Yani mevduatın 3 katını sizlere kredi desteği olarak geri dönmüş oldu. Yine kentte 146 adet üye işyerinde POS var. Ve 2652 adet kişinin cebinde bankamızın kredi kartı var” şeklinde konuştu. Ziyaret ettikleri her ilde olduğu gibi, Ardahan’da da ayrıntılı ön çalışma yaptıklarını aktaran Karadere, “Yüksek ovaları, akarsuları, ormanları, zengin çiçek çeşitliliğine sahip yaylalarıyla Ardahan, keşfedilmeyi bekleyen bir doğa cenneti; kendine has doğal ve tarihi değerleriyle özgün bir şehir. Doğayı, tarihi ve kültürel zenginlikleri koruyan, şehri özünden uzaklaştırmadan, özelliklerini muhafaza eden bir turizm ile Ardahan çok farklı bir noktaya ulaşabilir. Hayvancılık alanında potansiyele sahip Ardahan’ın kalitesiz, hastalıklı hayvan profiline hava koşullarının zorluğu da eklenince, bu alanda gereken başarıyı yakalayamıyor. Oysa, 2000’li yıllarda uygulanan gönüllü süt projesiyle 4 ilçe ve 37 köyde süt hayvancılığının gelişim gösterdiği belirtiliyor. Bunun için de öncelikle işletmelerin el ele vererek büyümesi, birlikte hareket etme kültürünü benimsemesi gerekiyor. İyi örnek teşkil eden projelerin çoğaltılması, ortak iş yapma ve kooperatifçilik geleneklerinin güçlendirilmesi gerekiyor. Ayrıca Ardahan’ın, TOBB’un öncülüğüyle onarılan ve rehabilite edilen sınır kapıları için hedefl ediği geçiş sayılarına ulaşmayı beklediği belirtiliyor. Özellikle Çıldır Aktaş kapısına ulaşan karayolları ve tüneller de tamamlanırsa Ardahan ve bölge, lojistik ve ekonomik anlamda sıçrama yaşayabilir. Toplantımızın, Ardahan’ın geleceğine yeni açılımlar getiren, somut katkılara vesile olan gelişmelere yol açmasını gönülden diliyoruz” açıklamasını yaptı.
104'üncü buluşmanın ev sahibi Ardahan oldu:
14. Yaşını kutlayan Garanti Anadolu Sohbetleri’nin 104. durağı Ardahan oldu. Turquia.com Genel Müdürü İskender Çayla, Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, Kentsel Strateji Kurucu Ortağı Faruk Göksu ile İstanbul Bilgi Üniversitesi İİBF Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asaf Savaş Akat’ın birer sunum yaptığı buluşmanın açılış konuşmasını Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere gerçekleştirdi.