AP'den seçim çağrısı

Avrupa Parlamentosu, Rusya'dan aralık ayında yapılacak seçimlerde muhalefetin önündeki engelleri kaldırmasını istedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

STRASBOURG/MOSKOVA - Avrupa Parlamentosu (AP), Rusya'ya özgür seçimleri garanti etmesi ve muhalefet partisinin önüne koyduğu engelleri kaldırması çağrısında bulundu.

Rusya'ya ilişkin karar AP toplantısında çoğunluğun oyuyla kabul edilen kararda, siyasi partilerin, Rusya'da aralıkta parlamentonun alt kanadı Duma için düzenlenecek seçimler için yaptığı başvurularda karşılaştığı güçlükler konusunda endişe duyulduğu bir kez daha dile getirildi.

Parlamento, Rusya'nın muhalefetteki Halkın Özgürlüğü Partisi'nin (PARNAS) seçim için kayıt başvurusunu reddetmesini kınayarak, yetkililerden özgür seçim ilkelerine aykırı kuralları bir kenara bırakmaları istendi.

Kararda "siyasi partilerin, seçime kayıt konusunda karşılaştığı zorluklar Rusya'daki siyasi yarışı etkin olarak kısıtlamakta, seçmenin seçeneklerini azaltmakta ve ülkede siyasi çoğulculuğa karşı gerçek engeller koymaktadır" denildi.

Gözlemcilere izin verilmeli

Parlamento, Rusya'dan seçimlerde Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve Avrupa Konseyi'nden gözlemcilere izin vermesini de istedi.

Rusya Adalet Bakanlığı, ülkenin yeni muhalif partilerinden PARNAS'ın seçimlere katılım için gereken kaydını geçen ay reddetmişti.

Öte yandan Rusya, AP'nin seçimlerle ilgili kararını içişlerine katılmak olarak nitelendirdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Alexander Lukaşeviç, "Avrupa Parlamentosunun bir kez daha içişlerine acemice karışmasının kendisini şaşırtmadığını" söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir