Antarktika'ya giden ilk Türk bilim adamları döndü
İnsan eli değmemiş son kıta Antarktika'da bilimsel çalışmalar yapan Yrd. Doç. Dr. Yakup Çelik, Türkiye'ye çok değerli bilimsel rapor ve numunelerle döndüğünü açıkladı
SOFYA - Bilimsel çalışmalar için Antarktika'ya ilk kez ayak basan Türk araştırmacılar Orhan Polat ve Yakup Çelik, buzul kıtadaki çalışmalarını tamamladı.
İstanbul Üniversitesi Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Orhan Polat ve Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yakup Çelik, Antarktika'daki çalışmalar yapan ilk Türk bilim adamları oldu.
Türk Kutup Bilimsel Araştırmalar Merkezi (TAKBAM) ve Bulgaristan Antarktika Enstitüsü'nün (BAE) desteği ile yaptıkları araştırmaları belgelemek üzere Bulgaristan'a gelen Yrd. Doç. Dr. Yakup Çelik, Türkiye'ye dönmeden önce izlenimlerini anlattı.
Antarktika'yı "Dünyanın öbür ucunda bulunan, insan eli değmemiş son kıta" olarak tanımlayan Çelik, Türkiye'nin kutup bilimsel araştırmaları alanındaki girişimlerinin son derece verimli bulunduğunu söyledi.
"Dünyanın en rüzgarlı, en kurak ve en soğuk bölgesi olan Antarktika'da Bulgar meslektaşım Profesör Hristo Pimpirev'in yardımı sayesinde çalışmalarımızı başarı ile tamamladık" diyen Yakup Çelik, Türkiye'ye dönmeden önce yine Pimpirev ile görüşerek çalışmanın değerlendirmesini yapacaklarını kaydetti.
Yardımcı Doç. Dr. Yakup Çelik şöyle konuştu:
"Türkiye'ye çok değerli bilimsel rapor ve numunelerle dönüyorum. TAKBAM ve İstanbul Üniversitesi'nin yardımı ile kutupta büyük tecrübe edindik. Türkiye'den bu tür organizasyona ilk bilimci olarak, öğretim üyesi olarak katılmak bizim için çok büyük mutluluk. Uzmanlık alanım sedimantoloji, jeoloji. Dolayısıyla benim için çok ekstrem bir alan. Küresel ısınma ile birlikte Antarktika'da var olan buzulların erimesi, buzul akarsu ile gelişen sedimantlar üzerine çok spesifik bir çalışma yaptık. Oradan özel koşullarda alınan numuneler, ülkemizde buzul ve buzul akarsu ile ilgili bilgi getirecek. 1960'larda Livingston adasında volkanik püskürme sonucu yayılan volkanik dökümlerin parçalarını buzul ara tabakalarının içerisinden alarak, bilimsel bir makale yazmayı düşünüyorum."
TAKBAM Genel Müdürü Mehmet Ali Türkel de bütün projeye katılan ekibin mart ayının ilk haftasında tekrar Sofya'da buluşacağını belirterek, böylesi önemli bir bilimsel çalışmaya kurumsal anlamda destek vermiş olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.
Türkel ayrıca, Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe'nin Bulgaristan-Türkiye siyasi, ekonomik ve kültürel işbirliğine verdiği önem kadar bilimsel işbirliğine de önem verdiğini ve Türkiye'nin Antarktika araştırmaları ile yakından ilgilendiğini vurguladı.