Ankara'da anız yakmak yasak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Ankara Valiliği, tarlalarda anız yakılmasını yasakladı. 

Valilik "Ankara ili mülki hudutları dâhilinde biçerdöverlerle yapılan hasatta meydana gelebilecek dane ve sap kayıpları ile dane hasarlarının en alt seviyeye indirilmesi için biçerdöver kontrol hizmetlerinin organize edilmesi ve kontrollerinde esas ve usullerine" ilişkin bir genelge yayımladı. 

Biçerdöver kontrol hizmetlerinde temel amacın hasat kayıplarının önlenmesi ile biçerdöverle yapılan hasadın zamanında ve ucuza biçilmesi olduğu kaydedilen genelgede, "Ankara ili mülki hudutları dâhilinde 2013 yılı biçerdöver kontrol hizmetlerinin yürütülmesiyle ilgili Ankara Valiliği kararlarına mutlaka uyulacaktır" denildi. Ankara Valiliği genelgesi şöyle: 

"-Ankara İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından biçerdöver kontrollerinde beklenen etkinliğin sağlanabilmesi için İl koordinatörü ve yeterli sayıda kontrolör görevlendirilecektir. 
-Biçerdöver Operatör Belgesi veya G sınıfı (Biçerdöver) Sürücü Belgesi olmayan sürücülere biçerdöverle biçim yaptırılmayacaktır. 

-Hasat olgunluğuna gelmemiş ve çiğ düşmüş ürünler hasat edilmeyecektir. 

-Biçerdöverlerle yapılacak hububat hasadında % 2 dane kaybını geçmeyecek şekilde biçerdöver ayarları yapılacaktır. 

-Biçerdöverler hasat edilecek her tarlanın ekin durumuna göre yeniden ayarlanacak, sap ayırıcılar ve yatık ürünlerin hasadında başak kaldırıcılar mutlaka kullanılacaktır. 

-Biçerdöverlerin ilerleme hızı ve dolap devri gerektirmedikçe kesinlikle yükseltilmeyecek, biçim yüksekliği sap kayıpları ve anız yangınlarına meydan vermemek için tarlanın durumuna göre minimum seviyede ayarlanacaktır. 

-Biçerdöverle biçim esnasında tarlaya namlu halinde bırakılan sapların balya veya saman olarak değerlendirilmediği durumlarda, biçerdöverlerin sap haznesine takılan ve bir kol vasıtasıyla devreye alınarak sapları parçalayıp tarlaya yayan sap kıyma düzeni (haşpay) veya sapları kıyarak arkasına takılı bir römorkta saman halinde toplayan biçerdöver saman makinasının biçerdöverlere monte edilmesi ve kullanılması ile yağışın bol olduğu, kuraklığın olmadığı yıllarda anız yangınlarının önüne geçilmesi sağlanacaktır. 

-Hububat hasadına başlayan biçerdöverlerde yangın söndürme cihazları ve ilk yardım çantası bulundurulacak, hasat esnası dâhil meydana gelebilecek yangın ve kazalara karşı gereken emniyet tedbirleri önceden alınacaktır. 

-Biçerdöver kira ücretlerinin belirlenmesinde esas, karşılıklı anlaşma olacaktır. Ürün sahibi veya ürün sahiplerini temsilen muhtarlık, belediye başkanlıkları, ziraat odası başkanlıkları veya çiftçi mallarını koruma başkanlıklarınca, hizmet vericiler olan biçerdöver sahibi veya sahipleri ile hukuki geçerliliği olan sözleşme yapacaklar, biçerdöver kira ücretleri yapılacak sözleşmede belirtilecektir. 

-Çiftçiler, hasadı bitmiş tarlalarda kalan sap ve anızı yakmayacaklardır. 

-Bu kararlara aykırı davranan biçerdöver sahipleri ve biçerdöver kullanıcısı operatörlere cezai işlem uygulanacaktır." 

Bu konularda ilginizi çekebilir