Ankara saldırısı dış basında böyle yankılandı

Dış basın dün Ankara'da yaşanan kanlı terör saldırısına geniş yer verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dün Ankara'da yaşanan korkunç saldırı bugün dış basında geniş biçimde yer aldı. 

NYT: Seçime 3 hafta kala saldırılar, gerilimleri atırdı

Tüm dünyada büyük yankı bulan Ankara’daki korkunç saldırıyı 11 Ekim sayısında geniş biçimde duyuran New York Times Gazetesi, saldırıda  en az 95 kişinin öldüğünü duyururken “Modern Türkiye’nin en öldürücü terör saldırısı” diyor ve "Saldırılar erken parlamento seçimine sadece üç hafta kala gerilimleri artırdı” ifadelerini kullanıyor.

New York Times Gazetesi, 11 Ekim sayısında “Ankara’daki barış mitingi sırasındaki patlamalar, çok sayıda insanı öldürdü” başlığı ile verdiği geniş haberinde patlamalar için “modern Turkiye’nin tarihinin en öldürücü terör saldırısı gibi görünüyor” diye yazıyor, “Saldırılar erken parlamento seçimine sadece üç hafta kala gerilimleri artırdı” yorumunu yapıyor.

Gazete, “Türkiye, bazı istikrarsızlaştırıcı güçler ile karşı karşıya: Kürt isyancılar ve İslam Devleti ile ihtilaflara dair şiddet, siyasi istikrarsızlık, ekonomik belirsizlik ve Suriye’deki iç savaştan artan bir mülteci akını” gibi sözler kullanıyor. 

WSJ: Saldırı, kırılgan güvenlik ortamını gözler önüne serdi

Ankara’da kanlı terör saldırısını haber ve yorumlarıyla değerlendirilen ABD’nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal, “ülkenin modern tarihinin en öldürücü terör saldırısı, erken seçime sadece üç hafta kala kırılgan güvenlik ortamını gözler önüne serdi” diyor.

Saldırının “Ankara’daki geçici hükümet, 1 Kasım  seçimi hemen öncesi artan güvenlik meydan okumalarıyla karşı karşıya bulunduğu bir dönemde gerçekleştiği”ne işaret eden WSJ, Türkiye’de son aylarda yaşanan terör olayları ve çatışmalar ve Suruç terör eylemine vurgu yaptıktan sonra Rusya’nın geçen hafta Türkiye’nin hava sahasını ihlal ettiğine de dikkat çekiyor.

WSJ, Ankara’daki “gösteriye daha çok Erdoğan ve Davutoğlu’nu şiddeti siyasi kazanımlar için körüklemekle suçlayan kesimlerin katıldığını” anlattığı haberinde hem Cumhurbaşkanı hem de Başbakanı’nın “suçlamaları reddettiği ve Kürt politikacıları, güçlerini artırmak için teröristlerle ortaklık kurmakla suçladığını” söylüyor.

Guardian: Türkiye pazar günü ıstırap içinde uyandı

İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden Guardian, çok sayıda kişinin ölümüne neden olan Ankara’daki kanlı saldırının yankılarına,  “Türkiye, Pazar günü ıstırap içinde uyandı” sözleriyle dikkat çektiği haberinde, saldırı için “Parlamento seçimi öncesi önemli güvenlik kaygılarını tetikleyecek ve bölgedeki şiddet patlamalarına ilişkin korkuları körükleyecek” yorumunu yapıyor.  

Guardian,  saldırıya ilişkin ayrıntılı bilgileri aktardığı haberinde saldırıdan bir süre önce getirilen yayın yasağı ve Twitter gibi sosyal medyaya erişimde karşılaşılan geçici zorluklara da dikkat çekiyor.

Saldırı için “parlamento seçimi öncesi önemli güvenlik kaygılarını tetikleyecek ve bölgedeki şiddet parlamalarına ilişkin korkuları körükleyecek” gibi değerlendirmelerine yer veren gazete “Türkiye, Temmuz ayında Suriye’deki İslam Devleti savaşçıları ve Kuzey Irak’taki PKK üsleri dahil ‘teröre karşı eş zamanlı bir savaş’ başlattıktan bu yana yüksek alarm durumundadır” diye yazıyor. 

Le Figaro: Türkiye yasta

Ankara’da kanlı saldırının geniş yankı bulduğu Fransa’nın büyük gazetelerinden Le Figaro, "Türkiye, tarihinin en kötü saldırısından sonra yasta" başlığı ile verdiği haberde üç gün ulusal yas ilan edildiğini anlatıyor.

Ankara’nın merkezinde "kaos" yaşandığına dikkat çekerken en az 95 kişinin öldüğünün altını çizen Le Figaro,  "Çifte patlama, alanı bir savaş sahnesine dönüştürdü" sözleriyle yerlerdeki çok sayıda cesede vurgu yapıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasının aktarıldığı haberde HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın "korkunç katliamı" kınarken  devleti suçlayan ifadelerine de dikkat çekilerek "Türkiye’nin en önemli Kürt partisi, hükümetin sorumluluğunu sorguladı" deniliyor. 

Sunday Times: Bombalar Türkiye'de 95 kişiyi öldürdü

Ankara'daki kanlı terör saldırısı, Batı'daki Pazar gazetelerinde geniş yer aldı. Sunday Times Gazetesi, "Bombalar, Türkiye'de 95 kişiyi öldürdü” başlığı ile verdiği haberinde "İki bomba, Türkiye'nin başkentindeki barış gösterisini kasıp kavurarak en az 95 kişinin ölümüne yol açtı” ifadelerini kullandı.

İngiliz gazetesi, "İki bomba, Türkiye'nin başkentteki barış gösterisini kasıp kavurarak en az 95 kişinin ölümüne yol açtı, bu da ülkenin bir terör saldırısında uğradığı en büyük can kaybı oldu” yorumunu yapıyor.

"İntihar bombacıları, Güneydoğu'daki büyüyen iç savaşa son verilmesi çağrısında bulunmak üzere sokağa dökülen solcu ve Kürt yanlısı göstericileri hedef aldı” sözlerini de kullanan Sunday Times, Türkiye'de son dönemde yaşanan şiddet ve çatışmaların altını çizerken "Türk devleti ile Kürt isyancıları arasında 30 yıllık kanlı ihtilafın son dönemde yeniden canlandığını" anlatıyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir