Ankara Garı davasında avukatlar davadan çekildi
Ankara'da 10 Ekim 2015'te gerçekleştirilen terör saldırısıyla ilgili dava görülürken sanıkların avukatları davadan çekilme talebinde bulundu.
Ankara Garı önünde 10 Ekim 2015'te gerçekleştirilen terör saldırısıyla ilgili 36 kişi hakkında açılan davanın ilk celsesi, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde başladı.
Aralarındaki paravanın kaldırılmasının ardından birleştirilen Ankara 10. ve 11. Ağır Ceza Mahkemelerinin salonunda görülen duruşmaya tutuklu sanıklardan bazıları, patlamada yaralanan ve yakınlarını kaybedenler ile tarafların avukatları katılıyor. Bazı sanıklarla ise sesli ve görüntülü sistem üzerinden bulundukları cezaevinden bağlantı kuruluyor.
Ankara Garı sanıklarının avukatlarından 'davadan çekilme' talebi
CMK tarafından sanıklara atanan avukatların çoğu, isimleri tutanağa geçilirken, müdafilikten çekilmek istediklerini bildirdi.
Sanık avukatlarından biri, sanığa faydalı olamayacağını belirterek baro tarafından sanığa daha yararlı olacak bir avukat atanmasını istediğini söyledi.
Bir başka avukat ise çekilme talebinin baro tarafından savunma hakkı gerekçe gösterilerek kabul edilmediğini belirterek, "Hazır baro başkanı buradayken istifa dilekçemin kabulünü istiyorum" dedi.
Sanık avukatlarından Yılmaz Paklar da olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirip patlamada değerli bir meslektaşlarını yitirdiklerini söyleyerek, "Kişisel olarak, benim de vicdanımı kanatan bir olay. Sanığın sağlıklı bir hukuki yardımın benden alamayacağını düşünüyorum ve görevinden çekilmek istiyorum" diye konuştu.
Sanık avukatlarından Cüneyt Ayhan, Fatih Yaman, Gamze Deniz Yıldız, Mehmet Sinan Akbaba, Mehmet Cengiz Oğuz, Umut Yılmaz, ve İbrahim Ethem Yiğit de görevlerinden çekilmeyi talep etti.
Bu avukatlar, mağdur yakınları tarafından alkışlandı.
Çekilmek isteyen avukatlar yerine sanıklara yeni görevlendirme yapılması için Ankara Barosuna bilgi verilmesi kararlaştırıldı.
Yoğun güvenlik önlemi alındı
Salondaki sanıklar, jandarmanın yoğun güvenlik önlemi altında getirildi.
Sanıklar duruşma salonuna getirildiği sırada bazı müştekiler ağlamaya başlarken, bazıları da "Katiller", "Bu insanlar bile bile katledildi" diye bağırdılar. Ayağa kalkarak, "Bunlar burada oturuyorlar, bu katiller" diye bağıran mağdur ise salondaki diğer izleyiciler tarafından sakinleştirildi.
Duruşmayı CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Ankara Milletvekilleri Necati Yılmaz ve Murat Emir, İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, Mardin Milletvekili Mithat Sancar, İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu'nun da arasında bulunduğu bazı milletvekilleri, patlamada bazı üyeleri yaşamını yitiren CHP Malatya İl Örgütü temsilcileri, Ankara Barosunun da arasında bulunduğu bazı baroların yöneticileri de izliyor.
Davanın sanıkları şunlar:
"İlhami Balı, Deniz Büyükçelebi, Edremit Türe, Yakub Şahin, Hakan Şahin, İbrahim Halil Alçay, Resul Demir, Hacı Ali Durmaz, Hüseyin Tunç, Abdülmubtalip Demir, Talha Güneş, Metin Akaltın, Savaş Yıldız, Burak Ormanoğlu, Suphi Alpfidan, Hasan Hüseyin Uğur, Bayram Yıldız, Kenan Kutval, Ahmet Güneş, Abdulhamit Boz, Cebrail Kaya, Ömer Deniz Dündar, Muhammet Zana Alkan, Walentina Slobodjanjuk (Kazakistan vatandaşı), Mustafa Delibaşlar, Mehmedin Baraç, Nihat Ürkmez, Nusret Yılmaz, Kasım Dere, Yakup Selağzı, Erman Ekici·, Yakup Karaoğlu, Yakup Yıldırım, Esin Altıntuğ, Hatice Akaltın ve Mehmet Kadir Cebael."
Bazı sanıklar, "anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs etmek" suçundan bir kez ve "100 kişiyi öldürmek" suçundan toplam 100 kez olmak üzere toplam 101 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yanında terör örgütünün faaliyeti kapsamında 391 kişiyi öldürmeye teşebbüs etmek, terör örgütünün faaliyeti kapsamında ruhsatsız silah ve patlayıcı madde bulundurmak suçlarından da toplam 7 bin 631 yıldan 11 bin 750 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor.
Bazı sanıklar için ise "silahlı terör örgütü DEAŞ üyesi olmak" suçundan 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.
İkisi çocuk 100 kişi ölmüştü
Sivil toplum kuruluşlarınca 10 Ekim 2015 Cumartesi 12.00-16.00 saatlerinde Sıhhiye Meydanı'nda düzenlenecek miting için kalabalık Ankara Garı önünde toplanmıştı. Grup kortej hazırlığına devam ederken, saat 10.04'te, 3 saniye arayla iki patlama meydana gelmiş, ikisi çocuk 100 kişi ölmüş ve 20'si çocuk 391 kişi yaralanmıştı.
İddianamede, canlı bomba saldırganlarının 1990 doğumlu Yunus Emre Alagöz ile açık kimliği tespit edilemeyen Suriye uyruklu kişi olduğu belirtiliyor.
Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin, Gaziantep'te 16 Ekim 2016'da düzenlediği operasyonda sanıklardan Mehmet Kadir Cebael üzerindeki bombayı patlatarak ölmüş, olayda 3 özel harekat polisi şehit olmuş, biri ağır olmak üzere 5 özel harekat polisi ve 4 Suriye uyruklu sivil yaralanmıştı.
Alınan bilgiye göre, Cebael'in ölüm kaydına ilişkin yazı da Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesine ulaştı.
Davanın bazı sanıkları ise henüz yakalanamadı.