Anayasa değişikliği kabul edildi
Anayasa değişikliği teklifinin tümü 72 ret oyuna karşı 336 oyla kabul edildi, sıra referandumda. Başbakan Erdoğan milletvekillerine teşekkür etti. Muhalefet ise mücadelesine meydanlarda devam edecek
ANKARA - TBMM Genel Kurulu'nda, Anayasa değişikliğinin 2. turunda, teklifin tümü 72 ret oyuna karşı 336 oyla kabul edildi. AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, teklifin kabul edilmesinden sonra milletvekillerine teşekkür etti ve düzenlemenin getirdiklerinin vatandaşlara anlatılmasını istedi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise "Buradaki çalışmalarımızı, halk oylamasında meydanlara taşıyarak, sonucun değiştirilmesi için gayretlerimizi sürdüreceğiz" dedi.
Genel Kurulda gizli oylamaya 409 milletvekili katıldı. Oylamada 336 kabul, 72 ret oyu kullanıldı; 1 oy da boş çıktı. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, teklifin kabul edilerek kanunlaştığını belirterek, 18 Mayıs Salı günü toplanmak üzere birleşimi kapattı.
Oylamaya ilişkin sonuçların açıklanması AK Parti'li milletvekillerince alkışlarla karşılandı. Bazı milletvekillerinin birbirlerine sarıldığı gözlendi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sonuçları değerlendirirken "Ülkemize, milletimize hayırlı olsun" dedi.
AKP'liler, düzenlemeyi halka anlatacak
Başbakan Erdoğan, anayasa değişikliği teklifinin kabul edilmesinden sonra milletvekillerine teşekkür etti ve düzenlemenin getirdiklerinin vatandaşlara anlatılmasını istedi.
Erdoğan, TBMM Genel Kurulunda Anayasa değişikliği teklifinin kabulünden sonra, partisinin TBMM Grubunu topladı. Basına kapalı toplantı yaklaşık yarım saat sürdü.
Alınan bilgiye göre, Erdoğan, "niyet okuyucularının, felaket tellallarının ve karanlık senaryo yazanların, bugün bir kez daha hayal kırılığına uğradığını" söyledi. Milletvekillerine, "Bugün siz hür iradenizle, Türkiye'nin itibarına itibar kattınız" diye seslenen Erdoğan, milletvekillerinin her birine şükranlarını sunduğunu ifade etti.
Başbakan Erdoğan, bundan sonra kararı milletin vereceğini dile getirdi.
Erdoğan, TBMM Genel Kurulunun çalışmalarına ara verdiğine işaret ederek, referanduma karşı milletin bilgilendirilmesi için bu sürecin çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Milletvekillerinden, bu süre içinde vatandaşlara anayasa değişikliğini çok iyi anlatmalarını isteyen Erdoğan, değişikliğin neler getirdiği, ne tür yararları olduğu, süreçte muhalefetin takındığı tavır, birlik ve beraberliklerini nasıl korudukları gibi konuların millete aktarılması gerektiğini vurguladı.
MHP, sonucu meydanlarda değiştirmeye çalışacak
Anayasa değişikliği teklifinin TBMM Genel Kurulunda kabul edilmesini değerlendiren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Buradaki çalışmalarımızı, halk oylamasında meydanlara taşıyarak, sonucun değiştirilmesi için gayretlerimizi sürdüreceğiz" dedi.
Bahçeli, Genel Kuruldaki oylamanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
AK Parti'nin, 336 oyla, arzuladığı anayasa değişikliğinin gerçekleştirildiğini ifade eden Bahçeli, "Milletimiz için hayırlara vesile olsun" dedi.
Bahçeli, sürecin halkoylaması ile tamamlanacağının anlaşıldığını ifade ederek, "Biz de buradaki çalışmalarımızı, halk oylamasında, meydanlara taşıyarak, halkımıza ulaşarak, sonucun değiştirilmesi noktasında gayretlerimizi sürdüreceğiz" diye konuştu.