Anayasa çalışmaları sıfırdan başlamalı
AK Parti ile MHP heyeti arasında yapılan ilk görüşmede yeni anayasanın gerekliliğine vurgu yapıldı.
ANKARA - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, yeni anayasanın Uzlaşma Komisyonu tarafından sıfırdan ele alınması gerektiğini belirterek, "Yeni anayasa yapma sürecinin siyasi partiler arasındaki polemiklerden etkilenmeden, milletimizin talepleri doğrultusunda hızla ilerlemesi ve sürdürülmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.
Anayasa çalışmaları kapsamında MHP ve AK Parti heyeti, MHP Genel Merkezi'nde yaklaşık 1 saat görüştü.
Görüşmenin ardından birlikte kamera karşısına geçen heyetler adına AK Parti'den Ömer Çelik, vatandaşların yeni anayasa yapılması gerektiği konusundaki iradesinin siyaset kurumuna büyük bir ödev ve sorumluluk yüklediğini ifade ederek, esas mekanizmanın Uzlaşma Komisyonu olduğunu, Uzlaşma Komisyonu çalışırken siyasi partilerin orada eşit sayıda temsilcilerinin olacağını belirtti.
"Tabii ki siyasi partiler, esas olarak bu Uzlaşma Komisyonu'nda tartışılacak meselelerin tasfiye edicisi olacaklar. Esas dinamitleri olacaklar. Ama biz Uzlaşma Komisyonu'nun bütün meseleleri sıfırdan ele alması gerektiğini, yeni anayasa sürecini sıfırdan ele alması gerektiğini düşünüyoruz. Mekanizmanın oluşmasına herhangi bir ön şart koşulmaması gerektiğini düşünüyoruz." diyen Çelik, yeni anayasa konusunda toplumda çok yüksek bir beklentinin olduğunu bildiren Çelik, bunun çok pozitif bir iklim oluşturduğunu söyledi.
Yeni Meclis'in temel gündemi Anayasa olmalı
Siyasi partiler olarak görevlerinin, Meclis Başkanlığı'nca yürütülecek bu iklimin inisiyatifi, ilerlemesi konusunda olumlu katkı sağlamak olduğunu vurgulayan Çelik, şunları kaydetti:
"Bu ziyareti bu amaçla gerçekleştirdik. Yani yeni anayasa siyasi partilerin gündemindedir, siyasi partiler bu gündemi esas ve ilk gündem olarak ele almaktadır. AK Parti olarak yeni Meclis'in ilk ve temel gündem maddesinin yeni anayasa olması ve Uzlaşma Komisyonu'nun bir an evvel kurulması gerektiğini düşünüyoruz.
Siyasi partiler arasında çeşitli tartışmalar vardır, bir takım gerilimler vardır çeşitli konularda. Yeni anayasa yapma sürecinin siyasi partiler arasındaki polemiklerden etkilenmeden, milletimizin talepleri doğrultusunda hızla ilerlemesi ve sürdürülmesi gerektiğini düşünüyoruz."
Çelik, çeşitli sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporlar olduğunu belirterek, "Bu raporları siyasi partiler olarak inceliyoruz. Çeşitli anayasa deneyimlerini, tecrübelerini inceliyoruz. Ama esas olan bizim kendi özgün, milli anayasa tecrübemizdir. Bu konuda da çok zengin bir deneyimimiz var" diye konuştu.
Ömer Çelik, sivil toplum kuruluşları gibi örgütlü kuruluşlara düşüncelerini soracaklarını, ancak esas olanın, her şeyin meşruiyetin kaynağının millet olduğunu söyledi.
Halkın bu anayasa sürecine talepleriyle katılmasını isteyen Çelik, taleplerin Uzlaşma Komisyonu'na iletilmesini, bu verilerin de belli bir değerlendirmeden geçtikten sonra Uzlaşma Komisyonu'nun temel gündemini oluşturacağını düşündüklerini belirtti.
Çelik, bu görüşmede hiçbir içerik tartışmasına girmediklerini de bildirdi.
"MHP hazır"
MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal'da, kamuoyuna sunulan anayasa taslaklarını mukayeseli olarak incelediklerini, bilim adamlarının görüşleri ve partilerinin alt komisyonlarında yapılan çalışmaları değerlendirdiklerini belirterek, "MHP, anayasa görüşmelerine hazırdır. MHP, bu görüşmelerin Meclis zemininde yapılması gerektiğine ve Meclis zemininin de Meclis Başkanı'nın başkanlığında Mecliste bulunan siyasi partilerin eşit sayıda temsil edileceği bir uzlaşma komisyonunda görüşülmesi gerektiğine inanmaktadır." diye konuştu.