Altında 130 lira beklentisi

Karakaş Atlantis Kıymetli Madenler Yönetim Kurulu Başkanı Karakaş, "Parasal genişlemeden sonra altının ons fiyatında muhakkak bir çıkış bekliyorum. TL bazında altının gramı sene sonunda 130 lirayı görebilir" değerlendirmesinde bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Karakaş Atlantis Kıymetli Madenler AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Karakaş, parasal genişlemeden sonra altının ons fiyatında çıkış beklediğini, TL bazında altının gramının sene sonunda 130 lirayı görebileceğini belirtti.

Karakaş, 50 yıllık bir geçmişe sahip olduklarını, Dubai, Amerika ve İsrail gibi dış pazarlara da ürün sattıklarını, 9 bölge müdürlüğü ve yaklaşık bin 200 bayileri bulunduğunu kaydetti.

Geçtiğimiz yıl 297 milyon lira ciro elde ettiklerini, bu yıl sonu hedeflerinin ise 550 milyon lira olduğunu vurgulayan Karakaş, 2010 yılı cirolarının 151 milyon lira olarak gerçekleştiğini, dolayısıyla her yıl yüzde 100'e ulaşan büyüdükleri gözönüne alındığında 2012 yıl sonu ciro hedeflerine ulaşabileceklerini söyledi.

Bu yıl içerisinde Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da 3 bölge müdürlüğü açmayı planladıklarına işaret eden Karakaş, bunun 20 milyon liralık yatırıma mal olacağını ve 80 kişilik istihdam sağlayacağını vurguladı.

Yıllık üretim kapasitelerinin 6 ton olduğunu belirten Karakaş, altının ons fiyatının 2010-2011 döneminde 600 dolardan bin 920 dolara çıktığını hatırlatarak, ihracatın dolar ile yapılması nedeniyle bu durumun ihracatı zorladığına dikkati çekti.

"2012 stabil geçiyor"

2012 yılının altın fiyatları açısından biraz daha stabil geçtiğini anlatan Karakaş, bu nedenle kuyumcuların ihracata yöneldiğini ve kendilerinin de 2012'nin tamamında 20 milyon liralık ihracat gerçekleştirmek istediklerini söyledi.

Dubai, ABD ve İsrail'e ihracat yaptıklarını anlatan Karakaş, altın fiyatlarına ilişkin şu görüşleri dile getirdi:
"Merkez bankaları altın stoku yapıyor. Dünyadaki merkez bankalarının genel stoku yaklaşık 310 bin ton civarında. Ortadoğu'da savaş var, Hindistan'ın açıklamaları belli. Bir taraftan parasal genişleme konuşuluyor. ABD'de ise seçimler yaklaşıyor. Seçimler öncesinde parasal genişleme olsun ki seçmen para olarak rahatlasın. Bunlar altını destekleyici şeyler.

Eskiden faizler düştüğü zaman altın da düşerdi. Şimdi böyle bir şey yok. Şu anda altın fiyatlarının dip olduğunu düşünüyorum. Bunun nedeni, geçen sene Avrupa'daki bazı merkez bankalarının altın satmasıydı. Altın fiyatlarında çok hızlı bir yükselme görülmüş ve 900 dolardan bin 920 dolara doğru soluksuz bir yükselme olmuştu. Bunun düzeltilmesi gerekiyordu.

Altın çıkış sürecinde olduğu zaman, onsunun 2 bin-2 bin 400 dolar bandına kadar çıkacağını öngörüyorum. Parasal genişlemeden sonra altının ons fiyatında muhakkak bir çıkış bekliyorum. TL bazında altının gramı sene sonunda 130 lirayı görebilir."

HAS projesi

Yaklaşık 2 ay önce "Hesaplı Altın Sistemi" (HAS) adlı bir projeye başladıklarını, ciro hedeflerine ulaşmada bu projenin çok etkili olacağını ifade eden Karakaş, kuyumcu kredilendirmesiyle ilgili projeye ilişkin de şunları kaydetti:

"Bu proje, hem son tüketiciyi hem de bayileri ilgilendiriyor. Denizbank ile yaptığımız doğrudan borçlandırma sistemi adı altında kuyumcularımızı Denizbank'a yönlendiriyoruz. Atlantis'ten belirli miktarda altın alacağını garantileyen kuyumcunun kredi faizini biz ödüyoruz.

Haliyle bankalar da kuyumcuları 'kredi batar mı, geri döner mi' diye daha iyi tanımış oluyor. Çünkü bu sektörde çok ciddi kur farkı var. Altın 4 sene önce 27 lirayken, bugün 92 lira civarında seyrediyor. 1950'den 2012'ye kadar giden sürece bakılırsa, Türk Lirası bazında altının 62 yılda düştüğü tek bir yıl var, o da Kıbrıs Savaşı'nın olduğu yıl... Altının fiyatı dolar bazında düşse de Türk Lirası bazında hiç düşmemiş."

"POS projesiyle 20 milyon lira ciro"

Son tüketici için de bir çalışmaları bulunduğunu, 300'e yakın kuyumcuya POS cihazı taktıklarını anlatan Karakaş, POS cihazları ile tüketicinin kur farkından zarar görmemesi, daha kolay altın satın alabilmesi için kredi kartına 8-12 ay taksitlendirme yaptıklarını, bunun özellikle 22 ayar altında "cazip" hale geldiğini söyledi.

Kur farkının tüketiciyi çok fazla etkilediğine dikkati çeken Karakaş, "Geçen sene başında altın 67 liraydı, sene sonunda 100 lira oldu. 67 lira iken altın alan birinin 100 lira iken borçlandığını düşünün. Burada çok ciddi bir kur farkı var. Biz bunu engellemeye çalışıyoruz. Yani aslında bugün 92 liradan altın alan birinin, 1 sene sonra bu altını 92 liradan ödemesini sağlamış oluyoruz. Bunu özellikle kar marjı çok dar olan 22 ayar altın tarafında yapıyoruz. POS projesi kapsamında 20 milyon liralık bir ciro bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir