Altın Portakal'da 30 yıllık rötar

Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin 1980 darbesi nedeniyle dağıtılamayan ödülleri sahiplerini buldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA - 48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında, "Geç Gelen Altın Portakallar" ödül töreni yapıldı.

48. Festival kapsamında Cam Piramit Kongre ve Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilen "Geç Gelen Altın Portakallar" ödül töreninde, 1980 askeri darbesi nedeniyle yapılamayan 1980 yılı festivalinin ödülleri de dağıtıldı.

Cem Davran'ın sunuculuğunu yaptığı gecede "En İyi Film" seçilen "Sürü"nün Altın Portakal heykelciği, Antalya Valisi Ahmet Altıparmak tarafından, filmin senaristi Yılmaz Güney'in eşi Fatoş Güney'e verildi.

Fatoş Güney de, sinema ve düşünce alanında en büyük darbenin Yılmaz Güney'e yapıldığını söyledi. Güney'in yüzlerce filminin "katledildiğini" ifade eden Fatoş Güney, şöyle devam etti:

"Bu ödülü ben Türkiye halklarına, tüm faili meçhullere, işkencelerde ölenlere, hapishanelerde yatanlara ve onların yakınlarına, analarına, babalarına, kardeşlerine, eşlerine, dostlarına, arkadaşlarına adıyorum."

"En İyi Yönetmen" ödülüne "Sürü" ve "Düşman" filmleri ile layık görülen Zeki Ökten'in ödülünü ise Feyzi Tuna, Zeki Ökten'in eşi Güler Ökten'e verdi.

En iyi erkek oyuncu ödülü Akan ve Arman'ın

"En İyi Erkek Oyuncu" ödülünü "Adak" ve "Sürü" filmlerindeki performansıyla Tarık Akan ile "Düşman" filmindeki oyunculuğuyla Aytaç Arman paylaştı. Arman'a Altın Portakal heykelciğini Serap Aksoy verdi.

Tarık Akan'a da Altın Portakal heykelciğini bu yılki ulusal uzun metraj film yarışmasının jüri başkanı Müjde Ar verdi.

"En İyi Kadın Oyuncu" ödülünü "Düşman" filmindeki rolüyle Güngör Bayrak ve "Sürü" filmindeki rolüyle Melike Demirağ paylaştı. Güngör Bayrak'ın ödülünü Ahu Tuğba, Erkan Özerman'a verdi. Özerman, "Kendisi Çin'de olduğu için gelemedi, Paris daha yakın olduğu için ben geldim" dedi.

"En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu" ödülüne "Düşman" filmindeki performansıyla layık görülen Fehamet Atila'nın ödülünü Selçuk Özer, Işık Yenersu'ya verdi.

"En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu" ödülüne "Sürü" filmindeki rolüyle layık görülen Tuncel Kurtiz'e Altın Portakal heykelciğini Şerif Sezer verdi. Kurtiz, uzun süre ayakta alkışlandı.

Nurettin Tekindor, "En İyi Müzik" ödülünü "Sürü" filmiyle alan Zülfü Livaneli'nin Altın Portakal heykelciğini Müzisyen Erdal Güney'e teslim etti. Güney, Livaneli'nin festival için gönderdiği mesajı okudu.

Senarist Safa Önal, "Adak" filmi ile "En İyi Senaryo" ödülüne layık görülen Başar Sabuncu'ya Altın Portakal heykelciğini verdi.

Prof. Dr. Özdemir Nutku'nun başkanlığındaki jüride, Hale Soygazi, Selahattin Tonguç, Vecdi Sayar, Atilla Dorsay, Tunca Yönder, Doğan Hızlan, Ahmet Keskin, Nurettin Tekindor, Kenan Değer ve Tonguç Yaşar yer aldı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir