Altın ithalatında 3'üncü taraflar aradan çıkarıldı

Türkiye ve Güney Afrika arasında imzalanan ortak bildiri sayesinde Altın Borsası, Rand Rafinerisi'nden Güney Afrika'dan direkt altın ithalatı yapabilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin Güney Afrika'dan 3'üncü taraflar aracılığıyla gerçekleştirdiği altın ithalatının bundan sonra Güney Afrika Rand Rafinerisi'nden doğrudan yapılabileceğini bildirdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız'ın Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Rob Davies ile yaptığı ikili görüşmenin ardından, 2. dönem Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) toplantısı kapanış toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantının ardından iki ülke arasında "ortak bildiri" imzalandı. Bildiriye, Türkiye adına Bakan Yıldız, Güney Afrika adına da Davies imza koydu.
Ekonomi Bakanlığı Uğur Ercan toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Bakan Yıldız, her zaman dost olarak gördükleri Güney Afrika ile mevcut ticari ve ekonomik ilişkileri daha üst noktalara çıkarmak istediklerini söyledi. İki ülkenin dinamik ekonomiler olduğunu ve birbirlerini tamamlayacak özellikte bulunduklarını kaydeden Yıldız, iki ülke arasında 2,5 milyar dolar civarında olan ticaret hacminin daha büyük rakamlara çıkması gerektiğini vurguladı.
Güney Afrika'nın en önemli ihraç kalemlerinin altın ve taş kömürü olduğunu kaydeden Yıldız, Türkiye'nin Güney Afrika'dan 3'üncü taraflar aracığıyla gerçekleştirdiği altın ithalatı konusunda bundan sonra Güney Afrika'dan doğrudan alma imkanı tanındığını söyledi. Yıldız, "Altın Borsası, İngiltere borsaları üzerinden Güney Afrika altını alıyordu. Şimdi Rand Rafinerisi'nden Güney Afrika'dan direkt altın ithalatı yapabilecek Altın Borsası. Bunun bizim ticaret hacmimizdeki yeri de 1,2 milyar dolar civarında" dedi.
Aracısız altın satışı önemli bir aşama
Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Rob Davies ise altının bundan sonra Türkiye'ye herhangi bir aracı ülke olmadan satılacak olmasını önemli bir aşama olarak niteledi. Davies, Güney Afrika'daki altyapı çalışmalarında Türkiye'deki müteahhitlik firmalarının önemli yer alacağına inandıklarını da bildirdi.
Bu konularda ilginizi çekebilir