Almanya, 400 projeye mali ve teknik destek sağladı

Projelerden bazılarına verilen kredi desteğinin tutarı ise 50 yılda 3,7 milyar euroya ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Almanya, son 50 yılda Türkiye'de 400 projeye mali ve teknik destek sağladı. Türk-Alman Kalkınma İşbirliği kapsamında gerçekleştirilen bu projelerden bazılarına verilen kredi desteğinin tutarı ise 50 yılda 3,7 milyar euroya ulaştı.
Federal Almanya Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı tarafından çıkarılan "Türk-Alman Kalkınma İşbirliği 50. Yıl" konulu kitaptan derlenen bilgilere göre, Almanya'nın teknik ve mali destek verdiği 400 projenin büyük kısmı tamamlanırken, bunlardan yaklaşık 15'inin yapımı halen devam ediyor.
Almanya'nın 50 yılda 3,7 milyar euro tutarında verdiği finansman desteği ise ortalama 20-30 yıl vadeli, ilk 5-6 yılı geri ödemesiz kredilerden oluştu.   
Gerçekleştirilen projeler arasında önemli sıhhi altyapı yatırımları, su arıtma ve atık su tesisleri, katı atık tesislerinin krediyle finansmanı, eğitim ve mesleki eğitim alanında kapasitelerin geliştirilmesine yönelik tedbirler ile küçük çaplı projeler yer aldı.
Türk-Alman Kalkınma İşbirliği'nin hedefleri arasında ise güçlü ve demokratik bir toplum ve sosyal piyasa ekonomisinin oluşturulması, ülkenin batı ile doğusu, şehir ile taşra arasındaki gelişmişlik farklarının ortadan kaldırılması, küçük ve orta ölçekli işletmelerin teknik danışmanlık ve kredi programları ile desteklenmesi yer aldı.
Almanya Federal Cumhuriyeti'nin desteklediği ve en fazla bilinen kentsel altyapı projeleri arasında Adana, Diyarbakır, Fethiye, Bursa Atık Su Tesisleri, Çaycuma Kağıt Fabrikası (1974), Keban Barajı (1974), Çayırhan Duman Gazı'nın Kükürtten Arındırma Tesisi (1987), Yeni Galata Köprüsü (1992), Kayseri Arıtma Tesisi (2004) yer alırken, Teknik İşbirliği Projeleri arasında ise İkili Meslek Eğitimi (Türk-Alman Meslek Merkezleri TAMEM 1985-2000), Bayburt Bölgesi'nin Erozyondan Korunması (1995), Bursa Çevre Danışmanlık Merkezi (1997-2003), Küçük Çiftçilerin Sağım Makineleri Temin Etmesi (Erzurum-Olur 2007), Türkiye'de Kırsal Bölgelerde Kooperatiflerin Desteklenmesi (2006-2011) yer aldı.
Bu konularda ilginizi çekebilir