Albaraka ve Anadolu Hayat BES için buluştu
Albaraka müşterilerine faizsiz yatırım araçlarından oluşan bireysel emeklilik ürünleri sunulacak.
İSTANBUL - Albaraka Türk Katılım Bankası ve Anadolu Hayat Emeklilik, Albaraka Türk müşterilerine, faizsiz yatırım araçlarından oluşan bireysel emeklilik ürünlerinin sunulmasını sağlayacak bir işbirliğine gitti.
Albaraka Türk Genel Müdürü Fahrettin Yahşi, düzenlenen basın toplantısında, işbirliği kapsamında müşterilere faiz içermeyen fonlardan oluşan planlar sunacaklarını belirtti.
2011 yılı başında hizmete sunulacak bu ürünlerle gelecek yıl 10 bin kişiye bireysel emeklilik sunmayı hedeflediklerini ifade eden Yahşi, bunun ihtiyatlı bir hedef olduğunu, 10 bin rakamının üstüne de çıkabileceklerini vurguladı.
Yahşi, 2011 Ocak ayında öncelikle bireysel emeklilik tarafının faaliyete geçeceğini, daha sonra çalışma prensipleri çerçevesinde başka ürünleri de sunabileceklerini söyledi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) yurt içinde özellikle faizsiz ürün ihracına yönelik tahvil çıkarmayla alakalı bankalara tanıyacağı bir yetkinin söz konusu olacağına dikkati çeken Yahşi, temel noktanın faizsiz enstrümanların bu portföyü yaratmasını sağlamak olduğunu söyledi.
Soruları da yanıtlayan Yahşi, Anadolu Hayat ile verimli bir işbirliğini sürdürebildikleri takdirde şirket kurmak yerine bu alandaki faaliyetleri Anadolu Hayat ile devam ettireceklerini, ürünlerin Albaraka Türk şubelerinden satışının yapılacağını kaydetti.
Sistem, faize duyarlı kesime kapılarını açmaya başladı
Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Mete Uğurlu da, Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) bu ayın sonunda 7 yılını tamamlayacağını hatırlatarak, "Sistem artık yeni bir açılımın eşiğinde. Bugüne kadar dokunamadığımız faize duyarlı müşteri kesimine artık sistem kapılarını açmaya başladı" dedi.
Albaraka müşterilerine işbirliği ile bireysel emeklilik kapsamında faiz geliri içermeyen enstrümanlara yatırım fırsatını sunmaya başlayacaklarını anlatan Uğurlu, alternatif kazanç fonunun Borsa'ya kote olan kamu tarafından ihraç edilen gelire endeksli borçlanma senetleri (GES), kamu tarafından ihraç edilecek her türlü varlığa dayalı menkul kıymetler, katılım bankası hesapları ile İMKB'de işlem gören seçilmiş şirketlerin hisse senetlerinden oluşan portföye sahip olduğunu anlattı.
BES'te konulan hedeflere şimdiye kadar ulaşıldığını dile getiren Uğurlu, 1 Ekim 2010 itibariyle yılbaşına göre katılımcı sayısında yüzde 11, katılımcıların toplam fon tutarında yüzde 24'lük büyüme görüldüğünü, sistemin toplamda 2,2 milyondan fazla katılımcı ve 11,3 milyar lira fon büyüklüğüne ulaştığını kaydetti.
BES'in bu yılı 12 milyar lira fon büyüklüğüyle kapatmasını öngördüklerini belirten Uğurlu, 2020'ler için 5,5-6 milyon katılımcı sayısı ve 115 milyar lira fon büyüklüğüne ulaşmayı hedeflediklerini ifade etti.
"Vergi teşviki yaygınlaşırsa hedeflerin önüne geçer"
Performans açısından BES'in 2003 Ekim ayından 2010 Eylül sonuna kadar sektörün yüzde 183 oranında ortalama getiri, enflasyondan arındırıldığında yüzde 64 net getiri sağlandığını kaydeden Uğurlu, bu yılın başından düne kadar sektörde hisse senedi ağırlıkı fonların ortalama getirisinin yüzde 30'ların üzerine, esnek ve dengeli fonlarda yüzde 15'lerin üzerine çıktığını vurguladı.
Mete Uğurlu, bundan sonraki dönemde alternatif kazanç fonlarına dahil edilecek hisse senetleri ve yatırım araçlarının da bu perspektife yakın getiriler elde edebileceğini söyledi.
Artık kimsenin bireysel emeklilikle ilgili tereddütlü konuşmadığını dile getiren Uğurlu, "Sektörü sıçratacak bazı beklentilerimiz ve çalışanlarımız var. Vergi teşviğinin daha genele yaygınlaştırılmasıyla ilgili çalışma yapılıyor. Bunlardan da sonuç aldığımızda sistem, mütevazı hedeflerin kat kat önüne geçecektir. Sistemin büyümesiyle ilgili beklentilerimiz olağanüstü yüksek" diye konuştu.