Akdeniz'deki kan temizlenmeden vazgeçmeyiz

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin İsrail'e yangın söndürme uçakları göndermesinin 'başka yerlere çekilmemesini istedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SİVAS - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'le yeni bir dönem başlatılmasına ilişkin haberlere dair, "Akdeniz'e dökülen kan temizlenmedikçe, o kan lekesi İsrail'in üzerinden kalkmadıkça hiç kimse bizden susmamızı, hukuktan, adaletten vazgeçmemizi beklemesin" dedi.

Sivas'ta Nuri Demirağ Havaalanı ve bazı tesislerin toplu açılış töreninde halka hitap eden Erdoğan, İsrail-Türkiye ilişkilrerini değerlendirdi. Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

''Birileri hayatları boyunca samimiyetten nasiplenmediği için bizim de samimi olacağımıza ihtimal vermediler. 'Uluslararası hukuk' derken, 'adalet, barış' derken bunu samimiyetle söylüyoruz. 'İnsanlık' derken, 'vicdan' derken ne kadar yürekten söylüyorsak 'Gazze' derken de o kadar yürekten söylüyoruz.

Önceki gün İsrail Hayfa'daki orman yangınına Türkiye iki yangın söndürme uçağıyla el uzattı. Bu bizim insani ve İslami görevimizdi. Dünyanın hiçbir yerinde mazlumların, mağdurların, felakete maruz kalmış insanların rengine, dinine, inancına bakmadık. Arnavutluk'taki felaket bölgesine üç helikopter gönderdik, Bosna ve Karadağ'daki sel bölgelerine Kızılay yardım götürüyor. Artık elhamdülillah Türkiye, yardım alan değil yardım eden bir ülke oldu. Dünyanın neresinde olursa olsun insanların ölmesine, tabiatın yok olmasına seyirci kalmadık. Pakistan'a, Haiti'ye, Şili'ye uzandık, Tiflis'e nasıl elimizi uzattıysak Hayfa'ya da aynı hassasiyetle elimizi uzattık. Bunu kimse farklı yerlere çekmesin. Bunun altında bizim insana ve tabiata bakışımız vardır. Bunun altında sadece ve sadece insanlığımız, vicdanımız ve dayanışma kültürümüz vardır.

Şimdi birileri çıkıyor 'yeni bir dönemi başlatalım' diyor. Önce taleplerimiz yerine getirilecek. Önce Gazze'ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara'nın, orada şehit edilen 9 kardeşimizin hesabı verilecek. Önce özür dilenecek, önce tazminat verilecek. Elini uzatanın elini havada bırakmayız, adım atana biz de adım atarız ama elin samimi şekilde uzandığını, olumlu bir adım atıldığını görmek ve buna inanmak istiyoruz. Akdeniz'e dökülen kan temizlenmedikçe, o kan lekesi İsrail'in üzerinden kalkmadıkça kimse bizden susmamızı, hukuktan, adaletten vazgeçmemizi beklemesin.''



Erdoğan, bir internet sitesi aracılığıyla Amerika Birleşik Devletleri hariciyesinin gizli yazışmalarının ortalığa saçıldığını, çeşitli büyükelçiliklerden, konsolosluklardan Washington'a gönderilen yorumların bu internet sitesi aracılığıyla parça parça açıklandığını anımsattı.

Wikileaks belgeleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, ''Bu belgelerin yayınlanış şekli, bu belgelerin seçilme kriterleri arkasında farklı niyetler olabileceğine dair kuşkularımız açıktır. Belli ki; birileri, belli ülkeleri töhmet altında bırakmanın, ülkeler arasındaki ilişkileri bozmanın tamamiyle dedikodu, magazin, iftira niteliğindeki ipe sapa gelmez yorumlarla kafaları karıştırmanın mücadelesi içinde'' diye konuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir