Akbank'ın ilk 6 ayda net karı 1.4 milyar lira

Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt, 2011 yılının ilk yarısında 1 milyar 399 milyon TL net kar elde ettiklerini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt, bankanın 2011 yılı ilk altı ayında 1 milyar 766 milyon TL brüt kar elde ettiğini belirterek, "Brüt karı üzerinden 367,6 milyon TL vergi karşılığı ayıran Akbank'ın net karı 1 milyar 399 milyon TL oldu" dedi.

Akbank'ın 2011 yılı ilk yarı finansal sonuçlarını açıklayan Akkurt, bankanın yaklaşık 130 milyar TL seviyesindeki aktif büyüklüğü, kredileri ve diğer tüm kaynaklarıyla Türk ekonomisine global piyasalarda rekabet avantajı sağlamaya yönelik çalıştığını belirtti.

Türkiye'nin dış kaynaklı risklerin arttığı ve dünya ekonomisinde kırılganlıkların devam ettiği zorlu bir dönemden geçtiğine işaret eden Akkurt, Türk ekonomisinin 2008 yılındaki global krizde olduğu gibi bu son dalgayı da alınan önlemler, özel sektör ve kamu sektörü işbirliğiyle geride bırakacağına inandıklarını dile getirerek, "Türk ekonomisinin uluslararası pazarlardaki rekabet gücünü daha da yükseltmek için Akbank olarak, ekonomide alınan kararlara paralel olarak desteğimizi sürdürüyoruz" dedi.

Akkurt, gerek yurtdışı gerekse yurtiçi borçlanmalardan sağladıkları kaynağı, Türk ekonomisinin ve reel sektörünün daha da büyümesine yönelik kullandırdıklarını kaydederek, "Akbank olarak krediler yoluyla ekonomimize ve müşterilerimize sağladığımız desteği sürdürüyoruz. 2011'in ilk yarısında toplam nakdi kredi büyüklüğümüz 69 milyar TL'ye ulaştı" dedi.

"KOBİ kredilerimiz 46 milyar TL'ye yaklaştı"

Türk ekonomisinin büyüme performansının yükselmesi ve istihdam yaratılması için KOBİ'lere sağlanan finansman kaynaklarının artırılması gerektiğini vurgulayan Akkurt, "Akbank olarak KOBİ'lerimizin Ar-Ge faaliyetlerini artırmaları, üretim ve müşteri portföylerini büyütmeleri için katkıda bulunuyoruz. Avrupa Yatırım Bankası ve Avrupa Yatırım Fonu tarafından oluşturulan ‘Büyüyen Anadolu'ya Kredi Kolaylıkları Programı'na katılarak KOBİ'ler için bir kaynak daha sağladık. Bu ek kaynakla gelişmiş bölgelerimizdeki KOBİ'lerin yanında gelişmekte olan bölgelerde faaliyet gösteren KOBİ'lerimiz için de özel finansman olanakları sunuyoruz.

Bunun yanında "Esnafa SMS Kredi" uygulamamızla küçük işletme sahiplerinin, şubeye gitmeden SMS ile ticari kredi başvurusunda bulunabilmelerine fırsat tanıyoruz. Bu sayede ülkemizdeki 2 milyon esnafımızın hayatını kolaylaştırıp işlerine destek olacağız. KOBİ ve kurumsal krediler yoluyla ilk yarıda sağladığımız destek 46 milyar TL'ye yaklaştı" dedi.

"Tüketici kredileri ve kredi kartları ile sağladığımız destek 23 milyar TL'yi aştı"

Kredi maliyetlerinde yukarı yönlü baskının hissedildiği ilk yarıda da Akbank'ın müşterilerinin yanında yer almaya devam ettiğinin altını çizen Akkurt, "Akbank olarak tüm dağıtım kanallarımızla ihtiyatlı şekilde tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik kredi desteği sağlamaya devam ediyoruz. Tüketici kredileri ve kredi kartları ile sağladığımız destek 23 milyar TL'nin üzerine çıktı" dedi.

"Takipteki kredi oranımız yüzde 1,7'ye geriledi"

Türk ekonomisinin kaydettiği güçlü büyüme performansına rağmen dünya ekonomisindeki dengesizliklerin devam ettiğine dikkat çeken Akkurt, "Akbank olarak ihtiyatlı ve risk odaklı yaklaşımımızı taviz vermeden sürdürüyoruz. 2010 yıl sonu itibarıyla yüzde 2,2 seviyesinde bulunan ve sektörün oldukça altında seyreden takipteki kredi oranımız 2011 ilk yarı itibarıyla düşüş trendini sürdürerek yüzde 1,7'ye geriledi" dedi. Takipteki kredi karşılıklarına da değinen Akkurt, Akbank'ın ihtiyatlı yaklaşımını sürdürerek takipteki kredilere yüzde yüz oranında karşılık ayırmaya devam ettiğinin altını çizdi.

"Toplam mevduatlarımız 75 milyar TL'ye yükseldi"

Türkiye'nin cari açık sorununun uzun vadede tasarrufa teşvikle çözüleceğini vurgulayan Akkurt, cari açığın iyi yönetilmesinin, Türkiye'nin istikrarını sürdürmesi için kritik öneme sahip olduğunu hatırlattı. Bu kapsamda Akbank'ın, tüketicilere tasarruf alışkanlığı kazandıran finansal ürünleri ise kullanıma sunduğunu söyleyen Akkurt, duyurusu geçen ay yapılan ‘Akbank Birikimli Mevduat Hesabı' ve bankanın diğer ürünleri ile müşterilerini tasarrufa teşvik ettiklerini kaydetti. Cari açıkla mücadeleye etkin destek sağlanması yönündeki çalışmalarının Akbank'ın mevduat yapısını daha da güçlendirdiğini belirten Akkurt, bankanın toplam mevduatlarının yaklaşık yüzde 4 artarak 75 milyar TL olarak gerçekleştiğini bildirdi.

Akbank'ın yenilikçi ürün ve hizmetlerle Türk bankacılık sektöründe yapıcı rekabeti artırdığına ve inovasyonu teşvik ettiğine değinen Akkurt, "Müşterilerimize daha modern ve özgür bankacılık deneyimini yaşatan hizmet modelimiz gücünü disiplin, özveri ve yenilikçi ruh sahibi çalışanlarımızdan alıyor. Öncelikle başarılarıyla Bankamızı olduğu kadar ülkemizi de onurlandıran çalışanlarımıza olmak üzere tüm müşterilerimize ve hissedarlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir