Akbank, Chatham House toplantısına ev sahiliği yaptı

Bağış, "Türkiye, Avrupa'nın dış politikası ve güvenliğinde, belirleyici bir ülke konumunda" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Dünyanın en saygın düşünce kuruluşlarından Chatham House'un "Türkiye Projesi" kapsamındaki ilk toplantısı Akbank'ın ev sahipliğinde Sakıp Sabancı Müzesi'nde yapıldı.

Akbank'tan konuya ilişkin olarak yapılan yazılı açıklamaya göre, "Yeni Bir Dönem: Küresel Politika ve Ekonomik Yapıda Değişimler" ana temasıyla basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantıda, gündemdeki küresel gelişmelerle birlikte bölge istikrarı ve uluslararası ilişkiler açısından Türkiye'nin artan önemi de değerlendirildi.

Açılış konuşmasını yapan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'nin, Avrupa'nın dış politikası ve güvenliğinde, enerji ihtiyacının karşılanmasında, yasa dışı göç ve terörizm ile mücadelesinde, sosyal dinamizmin arttırılmasında ekonomisi, jeopolitiği, genç ve dinamik demografisiyle belirleyici bir ülke konumunda olduğunu belirtti.

Türkiye'nin AB üyeliğinin, Türkiye ve  AB için olduğu kadar dünya için de kazanç olduğunu vurgulayan Bağış, "Bu kazan-kazan'dan da öte üç boyutlu bir kazançtır. AB Düşünce Grubu'nun yayınladığı raporda vurgulanan; AB'nin ve Avrupa'nın karşılaştığı ve karşılaşacağı sorunların ve güçlüklerin aşılmasında Türkiye'nin anahtar bir role sahip olduğudur" dedi.

Türkiye'nin tüm aday ülkeler gibi halkının yararına olan reformları ve AB'ye uyum çalışmalarını yerine getireceğini belirten Bağış, "Türkiye'nin bu süreçte AB'den beklediği adil muamele ve 'ahde vefa'dır. Türkiye üzerinde düşeni kararlılıkla yaparken, AB'nin de oybirliği ile alınan kararları uygulaması beklenmektedir. Türkiye'nin üyeliğinin kolay olmayacağı açıktır. Ancak, belki de Avrupa bütünleşmesine ve dünya barışına en fazla katkıda bulunacak adımlardan biri Türkiye'nin AB üyeliği olacaktır" diye konuştu.

Toplantının açılış oturumuna Chatham House Mütevelli Heyeti üyesi, Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas üyesi Suzan Sabancı Dinçer başkanlık etti. Avrupa ekonomisinin zorluklar yaşadığı bu dönemde Türk ekonomisinin daha da güçlenerek yoluna devam ettiğini vurgulayan Sabancı Dinçer, şunları kaydetti:

"Böylesi önemli gelişmelerin yaşandığı bir dönemde, Chatham House gibi seçkin bir düşünce kuruluşunun İstanbul'da toplantı gerçekleştirmesi bir tesadüf değil. İstanbul, ekonomik güç dengelerinde yaşanan değişim çerçevesinde gelişmekte olan ülkelerin oynayacağı önemli rolü temsil eden bir merkez konumunda bulunuyor."

Küresel ölçekte yeni bir sorumluluk anlayışının oluşturulması gerektiğini belirten Sabancı Dinçer, "Bugün hükümetlerin, düzenleyici kurumların, iş dünyasının, yatırımcıların ve medyanın gündeminde istikrar ve güven temaları bulunmalı. Geleceğimize olan güveni tazeleyerek hep beraber büyümeyi destekleyecek istikrarlı bir ortam sağlamaya çalışmalıyız" dedi.

İlk oturumda ayrıca Akbank Uluslararası Danışma Kurulu Başkanı ve Brookings Enstitüsü Küresel Ekonomi ve Kalkınma Başkan Yardımcısı Dr. Kemal Derviş ile Chatham House Yönetim Kurulu Başkanı Dr. DeAnne Julius de birer konuşma yaptı.

Chatham House İstanbul Toplantısı'nın ikinci oturumunda "Politik Yapıda Değişiklikler" konusu ele alındı. Chatham House Direktörü Dr. Robin Niblett'in yönettiği oturuma İngiltere'nin eski Savunma ve Dışişleri Bakanı Sir Malcolm Rifkind ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün AB Danışmanı Zeynep Damla Gürel konuşmacı olarak katıldı.

"İstanbul ideal bir şehir"

Chatham House Direktörü Dr. Robin Niblett ise "Chatham House olarak, küresel ekonomik ve politik gelişmelerin ele alındığı bu toplantının İstanbul'da gerçekleştirilmesinden büyük mutluluk duyuyoruz. Sayın Suzan Sabancı Dinçer'e toplantının gerçekleştirilmesine yönelik katkılarından dolayı çok teşekkür ediyoruz. Yüzyıllardır Doğu ve Batı arasında kilit bir konumda olan Istanbul'un, küresel refah ve güvenlik konularına ilişkin uluslararası bir tartışma için  en ideal şehir olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Royal Institute of International Affairs adıyla Londra'da 1920 yılında kurulan Chatham House, refah düzeyi yüksek ve daha güvenli bir dünya yaratmak için bağımsız analiz, derinlikli tartışma ve etkili düşüncelerin ortaya çıkmasına zemin hazırlamak amacıyla faaliyet göstermekte ve bu amaç doğrultusunda dünya genelinde yüksek profilli katılımcılar ile tüm dünyada konferanslar ve organizasyonlar düzenlemekte. Enstitü bugün yaygın olarak faaliyet gösterdiği binanın adı olan 'Chatham House' olarak bilinmektedir. Kamuoyuna açık ya da kapalı olabilen toplantılarda, uluslararası ilişkilerdeki önemli gelişmeler, bu gelişmelere ilişkin geliştirilen politikaların içerik ve bağlamları hakkında küresel, bölgesel ve ulusal zorluklar üzerine bağımsız ve kapsamlı analizler geliştirilmesi ve politika yapıcılara kısa ve uzun vadede çözüm önerileri sunulması hedefleniyor.

Akbank'ın desteğiyle yürütülen Türkiye Projesi çerçevesinde, Türkiye'nin jeo-politik ve jeo-ekonomik konumundan kaynaklanan stratejik konular değerlendirilerek, bu konuların özellikle Türkiye, İngiliz, Amerikan, Avrupa ve diğer ülkelerin ekonomileri ve politikaları üstündeki yansımaları analiz ediliyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir