Akaryakıtta vergi indirimi yok
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Vergi indirimine ilişkin çalışmamız yok. Popilizm tuzağına düşmeyeceğiz" dedi.
ANKARA – Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, akaryakıtta vergi indirimini düşünmediklerini belirterek, "Popilizm tuzağına düşmeyeceğiz. Yapılandırmadan gelmesi muhtemel olan veya 2B'den gelecek gelirler bir defalık gelirler. Bütçede esas olan şey şu vergi indirimine gideceksek kalıcı gelirler çerçevesinde bunu yapmamız lazım" dedi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, makro ekonomik gelişmeler ve Aralık 2010, Ocak-Aralık 2010 dönemi merkezi yönetim bütçe uygulama sonuçlarını açıkladı.
Konuşmasının ardından gazetecilerin akaryakıtla ilgili sorularını yanıtlayan Bakan Şimşek, Popilizm tuzağına düşmeyeceklerini, yapılandırmadan gelmesi muhtemel olan veya 2B'den gelecek gelirlerin bir defalık gelirler olduğunu söyleyerek, "Bunların hepsi bir defalık gelirler. Bütçede esas olan şey şu vergi indirimine gideceksek kalıcı gelirler çerçevesinde bunu yapmamız lazım. Bir kerelik ekstradan gelirleri biz kalıcı vergi indirimlerini tahsis edersek o ancak bizi bir yıl götürür. Sonrasında Türkiye eskisinden olduğu gibi sıkıntılarla karşılaşır. Biz ne zaman Maliye Bakanlığı olarak vergiyi tabana yaymada daha başarılı olursak kalıcı bir şekilde Türkiye'nin üretimini sınırlayan Türkiye'nin performansını sınırlayan vergilerde tabi ki mükellef lehine düzenleme yaparız" diye konuştu.
2011'de de artış da öngörmüyoruz
2002 yılında alınan 100 TL benzinin 70,30 TL'sinin devlete gittiğini söyleyen Bakan Şimşek, "Bugün bunu 65 TL'nin altına düşürdük, bu yüksek bir rakamdır ama 2011 yılında da düşmeye devam edecektir. Çünkü vergilerde son dönemde 1 kuruşluk artış yapmadık. 2011'de de artış da öngörmüyoruz" dedi.
Akaryakıt, iletişim üzerindeki vergilerin yüksek olduğunu dile getiren Bakan Şimşek, "Bunları imkanlar el verirse düşürürüz. Ama Türkiye'de gelir bazını ciddi şekilde arttırarak. Dolaysız vergilerin yaygınlaştırılması için ciddi çaba içindeyiz.
Bakan Şimşek ayrıca, 2011 yılında da ihtiyatlı davranacaklarını vurgulayarak, "Şu anda açık öngörümüz yüzde 2.8. Genel devlet açığı yüzde 2.1 çünkü Avrupa ile karşılaştıracağımız zaman genel devlet açığına bakmamız lazım. Ama Maliye Bakanlığı olarak biz bütçeden sorumluyuz" dedi.
Cari açığı artıran bir yaklaşım içinde değiliz
Bir gazetecinin "Cari açığa yönelik tedbir alacak mısınız?" sorusuna Maliye Bakanı Şimşek, "Cari açık hakikaten yüksek seyrediyor. Bu Türkiye için kırılganlık noktası olmakla birlikte AKP hükümetleriyle birlikte bunun iyi yönetildiğini iyi biliyorsunuz. Petrol fiyatları artınca Türkiye'nin cari açığı artıyor. Buna karşı tedbirler de alıyoruz. Ama enerjide yapabileceğimiz bir şey yok, petrol fiyatları artınca enerji ithalatı artıyor buda cari açık olarak dönüyor. Cari açığı arttıran bir yaklaşım içinde değiliz" diye konuştu.