Ak-Kim, 2010'da yüzde 8 büyüme hedefliyor

Ak-Kim'in Genel Müdürü Tanverdi, bu yıl piyasaya yeni çıkarmaya başladıkları yapı kimyasalları ile yeni pazarlarda yoğunlaşmak istediklerini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YALOVA – Akkök Şirketler Grubuna bağlı Ak-Kim'in Genel Müdürü Fatih Tanverdi, "2010 yılında bir önceki yıla göre iç ve dış pazarda yüzde 8'lik büyüme öngördük" dedi.

Tanverdi, düzenlediği basın toplantısında, Ak-Kim'in sahip olduğu geniş ürün yelpazesiyle pazardaki lider konumunu koruyacağını belirterek, Kanada'dan Güney Kore'ye uzanan geniş ihracat ağı ile son yıllarda anahtar teslimi tesis kurulum hizmeti de verdiklerini söyledi.

Ak-Kim'in 2009 yılında toplam satışlarının yüzde 20'sini yurt dışına gerçekleştirdiklerini ifade eden Tanverdi, şöyle konuştu:

"Yurt içinde ise ürün gruplarına göre yüzde 15 ile yüzde 90 arasında değişen bir pazar payına sahibiz. Yurt dışı satışlarımız ağırlıklı olarak AB ülkeleri, Hindistan, Güney Kore ve Kuzey Amerika ülkelerine yapılmakta. Ak-Kim olarak uluslararası pazarlarda dünya devi üreticilerle rekabet etmekteyiz. Genelde çok uluslu firmaların kullandığı sodyum perkarbonat ürünü ile sektörün önde gelen global tedarikçilerinden olma başarısını gösterdik."

Tanverdi, misyonlarını kimya sektöründe bilgi ve teknolojiyi sürekli geliştirerek, müşterilerinin beklentilerinin de ötesinde ürün ve hizmet yaratmak olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"1977'de bin ton ile üretime başlayan Ak-Kim, 2009 yılında 580 bin ton üretime imza atarak ülkemizin sayılı kuruluşları arasında yerini almıştır. 2009 yılında üretim ve satış miktarlarımız 2008 yılına göre yüzde 8 artış gösterirken, üretim miktarımız 330 bin ton, ciromuz 183 milyon lira olarak gerçekleşmiştir. İhracatımız ise global krizin etkilerine rağmen 20,8 milyon dolar olmuştur."

Ak-Kim'in 2010 yılı hedefleri

Ak-Kim'in, 2010 yılı hedeflerine de değinen Tanverdi, şu bilgileri verdi:

"2010 yılında bir önceki yıla göre iç ve dış pazarda yüzde 8'lik bir büyüme öngördük. Yapılacak yatırımlar ise bu yıl yapacağımız ikinci 5 yıllık strateji planlama çalışmalarında sonra kesinlik kazanacaktır. Bu yıl piyasaya yeni çıkarmaya başladığımız yapı kimyasalları ile yeni pazarlarda yoğunlaşmak istiyoruz. Ürdün, Suudi Arabistan, Pakistan, Cezayir ve İran'da kimya tesisleri kurduk ve kurmaya da devam edeceğiz. Tüm bu başarıları elde ederken de her zaman olduğu gibi Ar-Ge çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Fakat bizim için başarının en büyük göstergesi çevremize ve insanlarımıza yapılan yatırımdır. Bu doğrultuda 2010 yılında da atık yönetimi gibi önemli çalışmalarımızla çevremiz için katma değer yaratacağız ve sürdürülebilir kalkınma sınırları içerisinde faaliyetlerimizi yürüteceğiz."

Tanverdi, bir soru üzerine, şunları kaydetti:

"Petkim ile rekabet etmiyoruz. Birbirini tamamlayıcı ürünler üretiyoruz. Bu bakımdan herhangi bir rekabet durumumuz söz konusu değil. Bizim önceliğimiz dış pazardaki payımızı artırmak. Yıllar içindeki satış rakamlarına baktığımızda gitgide dış pazarın payının arttığını gözlemliyoruz" dedi.

Fatih Tanverdi, şu anda 375 kişiye istihdam yarattıklarını belirterek, "Ancak beyaz yakalı personel sayımızı bu sene içinde artırmayı hedefliyoruz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir