AİHM'nin Türkiye kararları bu sitede
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Türkiye hakkındaki kararların çevirisi, istatistik ve uluslararası raporların paylaşıldığı internet sitesi kuruldu. Sitede, çevirisi yapılan bin 400 karar yayınlandı.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Türkiye hakkındaki kararlarının çevirisi, istatistik ve uluslararası raporların kamuoyuyla paylaşıldığı internet sitesi kuruldu.
Adalet Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan açıklamada, AİHM'e yapılan başvurular çerçevesinde ülke savunmalarının hazırlanması, AİHM tarafından verilen ihlal kararlarının hızlı ve etkin bir şekilde icrası, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde (AİHS) düzenlenen hakların etkin olarak korunması ve insan hakları ihlallerinin ortadan kaldırılmasının büyük önem taşıdığı ifade edildi.
Bu amaçla 8 Ağustos 2011 tarihli ve 650 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü bünyesinde İnsan Hakları Daire Başkanlığı kurulduğu anımsatılan açıklamada, Türkiye aleyhine AİHM'ye yapılan başvurulara ilişkin savunmaların hazırlanması ve insan hakları ihlallerinin ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalar yapılmasının İnsan Hakları Daire Başkanlığı'nın görevleri arasında sayıldığı belirtildi.
Türkçe'ye çevrilen bin 400 karar sitede
Dairenin, AİHM tarafından Türkiye hakkında verilen ihlal kararlarının icrasıyla ilgili önlemleri almasının, ihlal kararlarını ilgili mercilere iletmesinin ve ihlalin ortadan kaldırılmasına yönelik süreçleri takip etmesinin de öngörüldüğüne yer verilen açıklamada, şöyle devam edildi:
"Bunların yanı sıra, İnsan Hakları Daire Başkanlığı'nın, AİHM'nin ülkemiz hakkında verdiği kararların ve diğer ülkeler aleyhinde verilen kararlardan gerekli görülenlerin Türkçe'ye çevrilmesini sağlaması, bu kararları derlemesi, arşivlemesi, AİHS ve uygulaması ile ilgili bilimsel çalışmaları takip etmesi, kitap, makale ve içtihatların uygulayıcılara ulaştırılmasına yönelik faaliyetlerde bulunması ve istatistik çalışmaları yapması, insan hakları konusunda ilgili diğer kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği halinde projeler hazırlaması, ulusal ve uluslararası sempozyum, seminer ve eğitim faaliyetleri düzenlemesi gerekmektedir.
Öte yandan, Bakanlığımız ile Dışişleri Bakanlığı arasında 14 Kasım 2011 tarihinde imzalanan protokol, 1 Mart 2012 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu protokol hükümlerinde öngörüldüğü şekilde, Türkiye'nin uluslararası ilişkileri ve dış politikası ile bağlantılı olan bir kısım başvurular dışında kalanlara ilişkin hükümet savunmalarının 1 Mart 2012 tarihinden itibaren İnsan Hakları Daire Başkanlığı tarafından hazırlanmasına başlanılmıştır. Yine anılan protokol uyarınca, söz konusu istisna dışında kalan konularda AİHM tarafından verilen ihlal kararlarının icrası sürecinin takibi de 1 Mart 2012 tarihi itibariyle, Bakanlığımız Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü İnsan Hakları Daire Başkanlığı tarafından üstlenilmiştir."
Açıklamada, AİHM içtihatlarıyla ilgili güncel gelişmelerin hakim ve savcılar ile diğer uygulamacılar ve kamuoyuna aktarılması amacıyla, AİHM'nin Türkiye hakkında verdiği kararların tümüyle diğer ülkeler aleyhinde verilen kararlardan gerekli görülenlerin Türkçe'ye çevrildiği bildirildi. Çevirilerle istatistiki bilgiler ve ilgili uluslararası raporlara "www.inhak.adalet.gov.tr" internet adresinden ulaşılabileceği belirtilen açıklamada, bugün için bin 400 karara ilişkin bilgi bulunan sitenin, yeni kararlar çıktıkça güncelleneceği kaydedildi.
Bu konularda ilginizi çekebilir