Ahmedinejad'dan ABD'ye göz dağı
Ahmedinejad, ABD ve müttefiklerine hitaben, "Onlar bilsin ki, atom bombalarına güvenme dönemi sona ermiştir" dedi.
TAHRAN - İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, "nükleer silah üreten, depolayan ve tekelci siyaset uygulayan ülkelerin dünyadaki emniyetsizliğin ve nükleer silahların yayılmasının asıl sorumluları olduğunu" söyledi. Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, ABD ve müttefiklerine hitaben, "Onlar bilsin ki, atom bombalarına güvenme dönemi sona ermiştir" dedi.
Ahmedinejad, 60 kadar ülkeden temsilcinin katıldığı "Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi ve İmhası Konferansında" yaptığı konuşmada, nükleer silahların tüm insanlık için en ciddi tehdit olduğunu bildirdi.
"Barış ve güvenlik tüm bağımsız milletlerin ve devletlerin öncelikli isteğidir" diyen Ahmedinejad, "BM 60 yılı aşkın bir süredir kalıcı barış ve güvenliği sağlayamamıştır. Nükleer silahların imhası hedefi gerçekleşememiştir. UAEK görevlerini yerine getirmede başarılı olamamıştır. Nükleer, kimyasal ve biyolojik silahlar her geçen gün daha çok üretiliyor ve silahlanma yarışı artıyor" ifadesini kullandı.
Nükleer silahların caydırıcı güç olarak görülmesinin nükleer silahlanmayı teşvik ettiğini kaydeden Ahmedinejad, "Bugün dünyada 20 binden fazla nükleer başlık var ve bunların yarıya yakını ABD'ye aittir. Nükleer silahı ilk üreten ve kullanan ABD'dir" dedi.
ABD'nin resmi olarak bu silahlardan istifade etme tehdidinde bulunduğunu anlatan Ahmedinejad, "Nükleer silahlara sahip ülkelerin adil olmayan şartlarda BM'de veto hakkına sahip olması, diğer ülkeleri de milli güvenliklerini sağlamak için bu silahlara sahip olmaya teşvik etmiyor mu?" diye sordu.
"İsrail, çok sayıdaki geniş çaplı savaşın sorumlusudur"
Ahmedinejad, İsrail'in nükleer silahlarıyla ilgili olarak da şunları söyledi:
"Siyonist rejim (İsrail) 200'den fazla nükleer başlıklı silaha sahip ve çok sayıdaki geniş çaplı savaşın sorumlusudur. Sürekli olarak bölge ülke ve halklarını terör ve saldırı ile tehdit ediyor. Ancak bu rejim ABD ve müttefiklerince kesin bir şekilde destekleniyor. Nükleer silahları geliştirmek için gerekli yardımda bulunuluyor."
İran Cumhurbaşkanı, "Batılı ülkelerin asılsız iddialarla UAEK ve NPT'ye üye ülkelerin barışçıl nükleer enerji programlarına karşı en ağır baskıları uyguladıklarını ve psikolojik savaş yürüttüklerini" ifade etti.
Nükleer enerji ile nükleer silahın bir tutulamayacağını kaydeden Ahmedinejad, nükleer enerjinin, tıp, ilaç üretimi, sanayi, tarım gibi birçok alanda insanlığın hizmetinde olduğunu söyledi.
Batılı ülkelerin nükleer enerji ve nükleer silahı kendi tekellerinde tutmak istediklerini belirten Ahmedinejad, "Onlar bu şekilde hareket ederek kendi isteklerini tüm dünyaya kabul ettirmek istiyorlar" diye konuştu.
Ahmedinejad şunları kaydetti:
"Nükleer silah üreten, depolayan ve tekelci siyaset uygulayan ülkeler dünyadaki emniyetsizliğin ve nükleer silahların yayılmasının asıl sorumlularıdır. Nükleer silahların imhası ve nükleer saldırı tehdidinin ortadan kaldırılması, insanlığa yapılabilecek en büyük hizmettir."
"Nükleer silahların yayılması ve yok edilmesi işini bizzat bu silahlara sahip ülkelere bırakmak doğru bir yöntem midir" diye soran Ahmedinejad, "Bu yöntem, 60 yıldır aksi yönde sonuç verdi. Nükleer silahlara sahip ülkelerden bunları imha etmesini beklemek mantıksız bir beklentidir. Çünkü onlar, atom bombalarını üstünlük vesilesi olarak görüyorlar. Veto hakkına sahip ve en çok silah satan ülkelerden dünya güvenliğini sağlamalarını beklemek de mantıksızlıktır" dedi.
"Tüm dünya ortak hareket etmeli"
Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, nükleer silahların yayılmasının önlenmesi ve imhası hedefinin gerçekleşmesi için uluslararası bağımsız bir örgütün oluşturulması gerektiğini söyledi.
Ahmedinejad, nükleer silahlara sahip, bunları kullanan ve kullanma tehdidinde bulunan ülkelerin UAEK ve Yönetim Kuruluna üyeliklerinin askıya alınması gerektiğini belirtti.
Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'nın (NPT) yeniden gözden geçirilmesini isteyen Ahmedinejad, bunun da yine bağımsız ve nükleer silahlara sahip olmayan ülkelerce yapılması gerektiğini ifade etti.
Ahmedinejad, "ABD başta olmak üzere nükleer silahlara sahip ülkeler, adil ve yeni bir anlaşmanın hayata geçirilmesindeki en büyük engeldir. Nükleer silah üreten ve kullanan ABD, diğerlerini suçlama hakkına sahip değildir" diye konuştu.
Tüm dünyanın ortak hareketiyle BM'nin yapısının yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirten Ahmedinejad, BM'nin mevcut yapısının adil olmadığını, işe yaramadığını ve nükleer silahlara sahip ülkelerin asıl destekçisi olduğunu söyledi.
İran Cumhurbaşkanı, demokratik, insani ve adil olmayan veto hakkının iptal edilmesi ya da bu hakkın en azından güven ortamı sağlanması için diğer bazı ülkelere de verilmesi gerektiğini bildirdi.
İran'ın nükleer enerjideki bilgi ve birikimini UAEK denetiminde bu kuruma üye ülkelere aktarmaya hazır olduklarını kaydeden Ahmedinejad, nükleer silahların yayılması ve imhası yönündeki girişimlere katılmaya da hazır olduklarını belirtti.
"Uluslararası arenada silah gücüne dayanmak geri kalmışlıktır"
Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, ABD ve müttefiklerine hitaben, "Onlar bilsin ki, atom bombalarına güvenme dönemi sona ermiştir" dedi.
ABD'nin nükleer silah kullanma tehdidini eleştiren Ahmedinejad, " Amerikalı yöneticiler, bu tehditleriyle itibarlarını her zamankinden daha çok kaybettiler. Onların saldırgan ve insanlık karşıtı politikalarını bir kez daha gün yüzüne çıkardı" ifadesini kullandı.
"Zaman, akıl, fikir ve kültür zamanıdır" diyen Ahmedinejad, "Uluslararası arenada silah gücüne dayanmak geri kalmış ve kültürsüz ülkelerin işidir" diye konuştu.
Zorbalığın gelecekte yeri olmadığını kaydeden Ahmedinejad, "Nükleer enerji herkese, nükleer silah hiç kimseye" sözleriyle konuşmasını tamamladı.
Konferansa, İranlı üst düzey askeri ve siyasi yetkililerin yanı sıra 60 kadar ülkeden temsilci ile İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu katıldı.
Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başlayan konferansta, Hiroşima'ya atılan atom bombası ve sonrasındaki felaketi anlatan sinevizyon gösterisi sunuldu.
"Nükleer enerji herkese, nükleer silah hiç kimseye" başlıklı konferansta ayrıca "Hiroşima Faciası" konulu sergi düzenlendi.
İran dini lider Ayetullah Ali Hamaney ile Japonya Başbakanı Yukio Hatoyama'nın konferansa katılan ülke temsilcilerine gönderdiği mesaj da okundu.
Konferansı, Türk gazetecilerin de aralarında bulunduğu yerli ve yabancı 300 kadar basın mensubunun izlediği belirtildi.
Yarın da sürmesi beklenen konferansta, dünya kamuoyuna "nükleer silahlara sahip ülkelerden bu silahları bizzat kendilerinin imha etmelerinin beklenemeyeceği, aksine tüm dünyanın ortak iradesiyle bu yönde adım atılabileceği" mesajı verilecek.