Afganistan'ın geleceği tartışılıyor
Afganistan'ın kalkınması ve geleceğiyle ilgili öncelikler konusunda anlaşma yolunun aranacağı Uluslararası Kabil Konferansı başladı.
KABİL - Afganistan'ın geleceğiyle ilgili uluslararası konferans Kabil'de başladı.
Bölgedeki AFP muhabiri, Afganistan'ın kalkınması ve istikrara kavuşması açısından büyük önem taşıyan uluslararası konferansın Afganistan Dışişleri Bakanlığının büyük salonunda Kuran okunarak başladığını belirtti.
Türkiye'den Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı konferansta hükümet ve 60'dan fazla ülkenin temsilcileri Afganistan'ın kalkınması ve geleceğiyle ilgili öncelikler konusunda anlaşma yolunu arayacak.
Kabil'de düzenlenen en büyük uluslararası buluşma olduğu belirtilen konferans için geniş güvenlik önlemleri alındığı bildirildi.
Konferans öncesinde geceyarısı dört patlama duyulmuştu.
Karzai'den destek çağrısı
Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, uluslararası ortaklarına, ülkesinin kendi güveniliğinin ve mali kaynaklarının sorumluluğunu üstlenmesi yolunda destek çağrısında bulundu.
Karzai, uluslararası Kabil konferansının açılışında yaptığı konuşmada, ülkesini destekleyen Batılı güçlerle Afganistan'ın, "ortak düşmanı" bulunduğunu söyledi.
Hamid Karzai, ancak zaferin, Afganlara sınırları içinde isyanla mücadelede mümkün olduğu kadar fazla sorumluluk verilmesiyle sağlanacağını belirtti.
Afganistan Devlet Başkanı, Afgan ulusal güvenlik güçlerinin ülke genelinde bütün askeri ve güvenlik operasyonlarında 2014'e kadar sorumluluğu üstlenmesi konusunda kararlılığını sürdürdüğünü kaydetti.
Kabil'de bir gün sürecek konferansta kabul edilmesi beklenen planının, 2014'e kadar Afganistan'ın 34 vilayetinin tamamında güvenliğin hükümete devredilmesini içermesi bekleniyor.
Ban Ki-mun'un uçağı havaalanına inemedi
Afganistan'ın geleceğiyle ilgili uluslararası konferans için Kabil'e gelen BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt'i taşıyan uçak, roket saldırısı yüzünden başkentin havaalanına inemedi.
Carl Bildt, özel internet sayfasında yayınladığı açıklamada, kendisinin ve Ban'ın uçağının, Kabil'in dışındaki Bagram'da bulunan ABD üssüne indiğini, ardından Blackhawk tipi helikopterlerle Kabil'e gittiklerini anlattı.
Bildt, "Tam biz inmek üzereyken havaalanına roket isabet etti" dedi.
İsveç Dışişleri Bakanlığı tarafından daha sonra yapılan açıklamada da, Bakanın ve Ban Ki-mun'un uçağının Kabil'e roket saldırısı yüzünden inemediği doğrulandı.
Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun temsil ettiği konferansa, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın da aralarında bulunduğu 60'tan fazla ülkenin yetkilileri ile NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, İKT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu da katılıyor.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Afganistan'da geçiş sürecinin sonsuza dek ertelenemeyeceğini belirtti.
Clinton, Afganistan'ın başkenti Kabil'deki konferansta yaptığı konuşmada, "Geçiş süreci ertelenemeyecek kadar önemli" dedi.
ABD Dışişleri Bakanı Clinton, ABD'nin Amerikan askerlerinin eve döneceği Temmuz 2011'den sonra da Afganistan'da etkili olmaya devam edeceğini belirterek, bu tarihin yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu söyledi.
"Afganistan'ın istikrarlı, güvenli ve barış içinde olmasına yönelik uzun vadedeki vazifemizden vazgeçme niyetimiz yok" diyen Clinton, Afganistan'ın ekonomik kalkınmasına yardımı ve Afgan güvenlik güçlerine desteği sürdürmek istediklerini ifade etti.
Clinton, Afganistan'daki ilerlemelere rağmen, ülkede istikrarın sağlanması için hükümetin "daha çok işi" olduğunu da vurguladı.
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Afganistan'daki çokuluslu gücün kontrolün ordu ve Afgan polisine verilmesini hedefleyen geçiş sürecinden sonra ülkede kalacağını söyledi.
Rasmussen, Afganistan'ın başkenti Kabil'deki konferansta yaptığı konuşmada, geçiş sürecinin, geri dönüş olmaması için siyasi durum ve güvenlik durumunun değerlendirilmesi temel alınarak, kademeli olacağını belirtti.
NATO Genel Sekreteri, çokuluslu gücün ülkeden ayrılmayacağını, destek vermeyi sürdüreceğini söyledi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kabil Konferansında yaptığı konuşmada, böylesine önemli bir toplantıda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, toplantıda temsil edilen ülkelerin, Afganistan'ın barışçıl ve bağımsız bir geleceğe kavuşmasına katkıda bulunan ülkeler olduğunu kaydetti.
Afgan halkının gururuna, onların barışçıl geleneklerine ve eşsiz kültürlerine saygı olduklarını belirten Davutoğlu, amaçlarının bu ülkenin ve halkının gerçek bir barışa ve istikrara kavuşması olduğunu söyledi.
"Afganistan, Afganlılara aittir" diyen Davutoğlu, Afgan hükümetinin ülkesine sahip çıkmasına ilişkin bir plan sunduğunu kaydetti. Son dönemde gözle görülür gelişmeler olduğunu ifade eden Davutoğlu, Afgan hükümeti ve uluslararası toplum tarafından gösterilen kararlılığın umut ve cesaret verdiğini belirtti.
Davutoğlu, Afgan halkının önceliklerini dikkate alarak, Afgan kimliği ve kültürüne saygı duyarak, Afgan hükümetinin bu palanına destek olmaya devam edilmesi gerektiğini ifade etti.
Barış ve yeniden bütünleşmenin önemine dikkati çeken Davutoğlu, bugün Kabil Konferansında sunulan Afgan barış ve yeniden bütünleşme planının memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.
Davutoğlu, 18 Eylülde yapılacak parlamento seçimlerine değinirken de, bu seçimlerin ülke çapında birlik ve beraberliği geliştireceğini ve toplumun bütün kesimlerini temsil edeceğini kaydetti. Davutoğlu, "Türkiye seçim sürecine destek olmak çerçevesinde BM'ye iki milyon dolar katkıda bulunacak" diye konuştu.
Afganistan'da istikrar sağlanması için bölgesel işbirliğinin artırılması gereğine işaret eden Davutoğlu, bu çerçevede İstanbul Zirvesinin önemine dikkati çekti.
Türkiye, Afganistan ve Pakistan arasındaki üçlü zirvelerin bölgesel işbirliği açısından önemini vurgulayan Davutoğlu, dört zirve toplantısının yanı sıra her düzeyde üç ülkenin yetkililerinin bir araya geldiğini hatırlattı. Davutoğlu, bu yıl sonunda Afganistan ile ilgili bölgesel ekonomik işbirliği konferansına ev sahipliği yapacaklarını da kaydetti.
Davutoglu, Türkiye'nin Kabil Bölge Komutanlığını üstlenmesinin yanı sıra Afganistan'ın yeniden kalkınması için çok çeşitli faaliyetlerde bulunduğunu anımsatarak, Türkiye'nin idaresinde ikinci il imar ekibi tesisinin yarın kendisi tarafında Cevizcan'da açılacağını hatırlattı. Davutoğlu, "Sonuç olarak Türkiye, Afgan kardeşlerine, onlar ihtiyaç duydukları ve istedikleri sürece destek olmaya devam edecektir" dedi.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye'nin Afganistan ile köklü geçmişinin 1920'lere dayandığını, Türkiye Cumhuriyeti'nin en kapsamlı dış yardım programlarından birini Afganistan için yürüttüklerini belirtti.