Abdullah Gül, Orban'ı ağırladı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile görüşmesinde, Türkiye ile Macaristan arasındaki ticaret hacminin 5 milyar dolara çıkarılması hedefinin ortak çalışmalarla mümkün olacağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Cumhurbaşkanlığının internet sitesinde yer alan bilgiye göre Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirdiği görüşmede, Türkiye ile Macaristan arasında tarihten gelen güçlü dostluk bağları bulunduğuna işaret etti. 

Karşılıklı ziyaretlerle iki ülke arasındaki ilişkilerin ve işbirliğinin daha ileri seviyelere taşınması yönündeki iradenin teyit edildiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, 2011 yılında dönemin Macaristan Cumhurbaşkanı Pal Schmitt'in Türkiye'de misafir edildiğini, gelecek yıl da Macaristan Cumhurbaşkanı Janos Ader'in davetine icabetle kendisinin bu ülkeyi ziyaret edeceğini söyledi. Budapeşte'ye ilki milletvekili olduğu dönemde olmak üzere birçok kez gittiğini kaydeden Gül, eşsiz tarihi dokusuyla Budapeşte'nin Avrupa'nın en güzel şehirlerinden biri olduğunu ifade etti. 

Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 5 milyar dolara çıkartılması hedefinin gerçekleştirilmesinin ortak çabalarla mümkün olduğunu ve bu amaç doğrultusunda gelecek dönemde çabaların yoğunlaştırılması gerektiğini vurguladı.  

"Osmanlı eserlerinin korunmasına büyük önem veriyoruz" 

Macaristan Başbakanı Orban ise kabulde, Macaristan Cumhurbaşkanı Ader'in selam ve iyi dileklerini ileterek, Gül'ün Macaristan ziyaretini beklediklerini belirtti. 

İki ülke arasındaki işbirliğinin ulaştığı seviyeden duyduğu memnuniyeti ifade eden konuk Başbakan, Osmanlı döneminden miras tarihi eserlerin korunmasına ve restorasyonuna büyük önem verdiklerini söyledi. Bu kapsamda Gülbaba Türbesi'nin restorasyonunun gündemde olduğunu kaydeden Orban, Osmanlı dönemi eserlerinin Macaristan'ın turizm zenginliği olduğunu ifade etti. 

Görüşmede, ikili ilişkiler, Türkiye'nin AB müzakere süreci ve Avrupa'nın gündeminde yer alan güncel konular da ele alındı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir